Berta Sándor

A Google-csapda

Gerald Reischl író hónapokig foglalkozott a keresőcég ügyeivel és üzletpolitikájával. Most megjelent könyvében mindenkit óva int a vállalat egyre növekvő hatalmától.

"Mind az online hirdetések, mind pedig az információkeresés tekintetében a Google a teljes internetes piacot meghatározza. A cég a kutatási adatokat 18 hónapon át tárolja, azonban senki sem tudja, hogy mihez is kezd ezekkel az információkkal és hogy kinek van hozzáférése hozzájuk. Ráadásul a konszern együttműködik az olyan totalitárius rezsimekkel, mint Kína. A Google éppen ezért - véleményem szerint - olyan mint egy számítógépes vírus: minden gépen megjelent. A Google túl sokat tud rólunk. Elég csak megnézni, hogy a vállalat milyen szabadalmakat jelentett be. Több tucat szabadalom vonatkozik a felhasználói szokások megfigyelésére. Olyan, mintha egy rendőrségi aktánk lenne, amiből kiderül: kik vagyunk, milyen témák (pornográfia vagy edzőcipők. stb.) iránt érdeklődünk. Sokan azt hiszik, ettől nem kell tartanunk, mert anonimok lehetnek az interneten, pedig nem azok. Az IP-címük az elárulójuk."

"Egy vizsgálat kiderítette, hogy a 300 000 legfontosabb weboldal 83 százaléka valamilyen összeköttetésben áll a Google-lel. Így még akkor is, ha nem keresek valamit, megkapja a cég az adataimat. Aki például a Der Spiegel oldalára téved, az azonnal kapcsolatba kerül a Google szervereivel is. Az óriáscég legnagyobb trükkje a különböző grátisz programok alkalmazása. A weboldalakra integrált keresőmezők adatai mind a rendszerbe kerülnek. Jó példa erre a Google Analytics nevű szoftver" - összegezte tapasztalatait A Google-csapda című könyv szerzője.

Gerald Reischl hozzátette, hogy ugyan a vállalatnak van adatvédelmi megbízottja, de az inkább csak egy alibiposzt. Ez azonnal be is bizonyosodott, hiszen bárhogy is érvelt, az Európai Uniót nem tudta meggyőzni bizonyos kérdésekben. A Google az információs piacon is egyre meghatározóbb szerepet tölt be. Reischl szerint elég csak megnézni hány televíziócsatorna szerzi a Googlet használva híreit. Az író azonban tisztában van azzal, hogy ugyanilyen erővel a közösségi portálok világában is szétnézhetett volna. Azonban úgy vélte: a Facebook és a Google között van egy nagy különbség. Előbbinél a felhasználó önként ad meg magáról adatokat, a Google viszont az emberek tudta nélkül folytatja az információtárolást.

"A legnagyobb ellenérzést bennem a Google génekkel kapcsolatos tevékenysége kelti. Ann Wojcicki, az egyik Google-alapító felesége az igazgatója a 23andMe génkutató cégnek, amelyet a konszern 3 millió dollárral támogatott. Linda Avey, a 23nadMe másik igazgatója nemrég kijelentette: azt szeretné, hogy az emberek a jövőben már ne a horoszkópjuk vagy más tulajdonságaik, hanem például a közösségi portálokon elhelyezett DNS-profiljaik alapján válasszák ki egymást. Ez valóban elgondolkoztató" - szögezte le Gerald Reischl.

Tavaly Hermann Maurer professzor, a Grazi Műszaki Egyetem munkatársa egy 187 oldalas anyagban ecsetelte a nagy keresők jelentette veszélyeket és külön is foglalkozott a Google-lel, mivel az szerinte fenyegetést jelent az egész emberiségre. Ezért Maurer felszólította az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy törjék meg a Google egyeduralmát a keresőpiacon. Nos, tény a konszernt számos esetben bírálták, többek között a Doubleclick-fúzió, a felhasználók adatainak átadása és a keresési információk átlagosnál hosszabb ideig való tárolása miatt. Ugyan a társaság mottója a "Don't be evil", vagyis Ne légy gonosz. Kérdés, hogy ezt valóban betartják-e és hogy kinek mi számít rossznak...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raul94 #64
    szevasztok én még új vagyok.Miez a google csapda?????
    És hogy tudom elkerülni??????
  • phoenix1 #63
    Sziasztok, nem tudjátok miért ír ilyesmit a google a webmester eszközökbe(?):

    Azt észleltük, hogy a 404-es (a fájl nem található) hibaoldal 200 (Teljesítve) állapotú fejléccel rendelkezik

    ... amikor megtalálja a filet. A robots.txt-ben se nincsen korlátozva. Pontossan a Webhelyellenőrzés kezeléséről van szó; elfogadta és amikor átmegyek a Előnyben részesített domain beállítása lapra és beállítom, hogy www-vel legyen a domain a fenti írja ki. :((
  • god25 #62
    Google = Interpol
  • Griphons #61
    Én a google helyében simán beperelném ezt a Gerald Reischl Uberstrumfuhrert pánikkeltésért, és a hírnévrontásért.
    Az ilyen paraszt inkvizítorok miatt (meg mint pl az MPAA is) toporog a net, és nem tud fejlődni.
    Amit ők csinálnak az nem más mint parasztvakítás.
  • sanyynn #60
    Szerintem ez a Google dolog is csak annak jelent veszélyt, akinek vaj van a fején. Normális embert nem kezdenek el poénból nyomonkövetni, vagy elemezgetni, maximum csak a tömegmarketing miatt, ami pedig pl. engem nem érdekel, még soha nem kattintottam google hirdetésre, akármennyire is személyre szóló volt. Mint minden ez is a túl buta vagy túl okos felhasználókat érinti. Az egyiket azért, mert rákattint mindenre és megveszi apuci bankkártyájával, a másikat pedig azért, mert vaj van a fején.
  • dez #59
    "Alapvetoen nem csinalnak semmit csak rossz termekeket arulnak dragan es nem vallalnak feleloseget a minosegert."

    Aha, tudod, ez csak így megy, az emberek önként és dalolva sorban állnak érte... Semmi visszaélés, semmi szemét kitúrósdi, semmi illegális módszer, semmi korrupció...
  • willcox #58
    Ezt azért egy itteni nicknév alapján nem tudnád megcsinálni.
  • Hornamil #57
    Hát akkor meg semmi baj!
    A google engedi nekünk is használni az eszközeit, ezek szerint mi is kutakodhatunk mások után. Csak érteni kell hozzá!!
  • NessieGraf #56
    Akkor valaki megmondaná nekem, honnan tudja a Yahoo, hogy hol vagyok? Mer tudja. Én nem mondtam neki, nem írtam olyan helyen, ami Yahoo-val kapcsolatban van.
  • kvp #55
    "mivel az osszes szemelyes adat megtalalhato a halon, ezert mar a pontos lakcim is adott" - hol? Ne fantáziálj!"

    Kemeny fel ora kellet ahhoz hogy egy nev alapjan megtalaljam a csalad 56-ban amerikaba szakadt ismeroseit. Mindezt csak azert mert egy csaladi ebednel megemlitette valaki, hogy nem tudja mi lett veluk. A kereses vegen a google earth zold nyila a hazuk tetejen allt. Mindezt csupan internetes keresokkel es par ceges ugyfeladatbazis atnezesevel. Annyira vedtek az adatokat, hogy meg torvenyt sem kellett serteni ahhoz hogy hozzajusson az ember.

    "ha a google a gonosz, mi a mikrofos?"

    Csak kapzsi, mint minden nagyvallalat. Alapvetoen nem csinalnak semmit csak rossz termekeket arulnak dragan es nem vallalnak feleloseget a minosegert. A google meg mindent ingyen ad, de cserebe azt csinal az adatokkal amit akar. Egyik sem tul bizalomgerjeszto, bar mindket ceg termekei jok arra amire kellenek.