Dojcsák Dániel

Az igazi betegség: internet függőség

Tegye mindenki a szívére a kezét: a húsvéti hosszú hétvégén ki hányszor nézte meg a céges e-mailt, hányszor lépett be MSN-re, hányszor nézte meg mi újság iWiW-en? Akinek valami miatt mégsem volt ezekre alkalma, az vajon mennyire lett ettől feszült? Hiányzott? Bizony. Semmi gond, ez népbetegség. Ráadásul az Egyesült Államokban hamarosan hivatalosan is "elmezavarrá" nyilváníthatják az internetfüggőséget.

"Az internet függőség egy általános rendellenességnek tűnik, mely kiérdemelte, hogy bekerüljön a DSM-V-be" (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders / Mentális rendellenességek statisztikai és kezelési kézikönyve) - írja a The American Journal of Psychiatry szaklap. A felvetés szerint net addikciónak a túlzott, megrögzött vagy megfontolatlan online/offline számítógép-használatot tekintjük, amit legalább három alcsoportra lehet osztani. Az első és a második a játékokba és a szexuális tartalmakba való szertelen belefeledkezés, a harmadik pedig az e-mail és azonnali üzenetküldők túlzott használata.

Ami minden variánsban közös, hogy az illető hajlamos elveszíteni az időérzékét és elhanyagolni az alapvető igényeit, ezt nevezzük túlzott használatnak. Ezentúl a függők feszültté, dühössé vagy depresszióssá válnak, ha nem férhetnek hozzá szeretett számítógépükhöz, sőt a hétköznapokban egyre jobb számítógép felszerelést, egyre több szoftvert szeretnének birtokolni és egyre több időt szánnak a gépezésre. Végül pedig az előbbiek miatt kialakult kellemetlenségek miatt hajlandóvá válnak kompromisszumokat kötni az életük során, hazudni arról, hogy miért is nem haladtak a megbeszéltek szerint, de az is jellemző, hogy szociálisan elzárkóznak, folyton kimerültek lesznek.

A tengerentúli pszichiáter, Dr. Jerald J. Block leírása több, mint precíz, hiszen a legtöbben a fenti tünetek némelyikét már bizonyára produkáltuk, még akkor is, ha többnyire nem beteges módon. A helyzet Block szerint mostanra viszont annyira általánossá vált (legalábbis az olyan országokban, ahol már szinte mindenki internetezik), hogy érdemes a szakmának is összeszedetten foglalkozni vele és az össze­sze­dett tapasztalatokat kategorizálni és az eseteket komolyan véve kezelni.

A hazai netfogyasztási felmérések alapján is jól látszik, hogy a videómegosztó szájtok, a közösségi oldalak látogatottsága rövid idő alatt a csúcsra tört és az online flash játékok népszerűsége is töretlenül erősödik, arról nem is beszélve, hogy annak ellenére, hogy a pornó már nem az internet első számú tartalma, mégis egyre több és egyre kifinomultabb szájt várja a bujaságra kíváncsi szemeket.

Ha itthon a háziorvosunkhoz betérve elmondjuk a Block által körülírt tüneteket, akkor maximum hülyének néz minket, vagy ha komolyan vesz, akkor sem biztos, hogy el tud küldeni valahová, ahol szakértő segítségre számíthatunk, de a TB biztos nem fizet nekünk egy net-elvonó terápiát. Ehhez képest az Egyesült Államokban, ahol a netpenetráció majdnem kétszerese a hazainak, hamarosan igazi, elfogadott, kezelhető betegségnek minősülhet majd az internet függőség.

Dél-Koreában, ahol a szélessávú internethasználat az egész világon a legmagasabb, készítettek egy esettanulmányt, melyben durva példák találhatóak a függőségre. 10 ember halt meg az érrendszerében képződött vérrögöktől, amit a hosszú (netcaféban) egyhelyben ülés okozott. Történt már gyilkosság egy MMORPG-beli nézeteltérés miatt és még sorolhatnánk. Náluk most az internet függőség az egyik legkomolyabb közegészségügyi probléma. A kormány szerint legalább 210 000 gyerek szorulna kezelésre, a 80%-uknak gyógyszeres kezelés javallott, de a csoport negyede olyan súlyos tüneteket produkál, hogy csak kórházi kezelés segíthet. Egy átlagos koreai gimnazista heti 23 órát tölt online játékokkal.

Eközben a szomszédjukban a kínai internetezők 13,7%-a tekinthető orvosilag függőnek, ami 10 millió embert jelent. A nyugati országokban ugyan nem ilyen rémisztő a helyzet, de Block szerint a rendellenesség elterjedtségét Amerikában jóval nehezebb megbecsülni, mivel az emberek többsége otthon szörfölget a neten és nem kávézókban ül. Ahogy fentebb említettük, az igazi függő pedig már letagadja, hogy mennyit tölt zombulással. Ugyanakkor hiába sikerülne felmérni a veszély pontos mértékét, mert a szakemberek szerint a net addikt ellenáll a kezelésnek a komoly rizikó ellenére, ráadásul a visszaesés aránya hihetetlenül magas.

Főleg az USA-ban gyakori, hogy ilyenkor nem a probléma gyökerét veszik elő, hanem a porondon lévő szolgáltatót teszik felelőssé. A pszichiáter szerint viszont a függőség kiélésének tárgyai - mint a YouTube, MySpace, közösségi oldalak - nem hibáztathatók. Főleg, hogy egy átlagos függő számára a gép az életének egy fontos pontja. Gyakran a valós életbeli érzelmek nem elégítik ki, szüksége van a játék vagy a pornó által adott vizualitásra vagy az e-mail és az azonnali üzenetküldők által adott komplex kommunikációs forgatagra. A függő borzasztóan sok időt tölt a géppel együtt, ha pedig "elvágod a drótját", akkor úgy érzi, hogy a legjobb barátját veszítette el. Ilyenkor vagy depressziós lesz vagy nagyon dühös.


Mára külön intézmények, úgynevezett internet függőség klinikák alakultak szerte a világon, hogy segítsenek kihozni a betegesen kattant embereket a hálózat csapdájából. Viccesnek tűnik, de van már Anonim net függők klubja is. ("Sziasztok, Dániel vagyok, és internet függő. - Sziaaa, Dani!") Legyen szó akár játékról, pornóról, szerencsejátékról vagy közösségi oldalról, tény, hogy észrevétlenül beszippanthat bárkit a háló. Az sem segít, ha valaki nem ért a "gépekhez", sőt talán a laikus nagyobb veszélyben van, mint az ősguru.

A veszély forrása, hogy amit most neten csinálunk, az eddig is létezett. Eddig is voltak játékok, eddig is lehetett pornót nézni, eddig is lehetett beszélgetni az ismerőseinkkel, eddig is mazsolázgathattunk zenék közül, eddig is lehetett pókerezni. Most viszont ez karnyújtásnyi, klikkelésnyi közelségbe került. Nem kell érte semmit tenni, nem kell kimozdulni, nem is látszik, hogy ezt csináljuk. Robert Freedman, a cikket megjelentető AJP szerkesztője szerint egy önsegítő csoport lehet az első és leghatékonyabb lépés. Miután valaki felismerte a függőségét és bevallotta magának, a legjobb, amit tehet, ha lecseréli virtuális társaságát egy igazira.

Függő-e vagy?

Aki a cikk elolvasása után még mindig nem tudta eldönteni, hogy ő maga veszélyeztett-e, az válaszoljon a következő kérdésekre igennel vagy nemmel. 5 igen válasz után érdemes elgondolkodni. (A kérdések a Center for Internet Addiction Recovery oldaláról származnak, a pontosabb méréshez a teljes teszt ajánlott)

  • Bele tudsz feledkezni teljesen az internetezésbe?
  • Egyre több időt kell eltöltened ahhoz a neten, hogy elégedett legyél?
  • Többször próbáltad már sikertelenül kontrollálni a netezésre fordított időt, visszavenni kicsit vagy teljesen abbahagyni?
  • Nyugtalan, szeszélyes, depressziós, ingerlékeny vagy, mikor megpróbálsz kevesebbet netezni?
  • Több időt töltesz online, mint amennyit eredetileg terveztél?
  • Veszélyeztetted vagy kockáztattad már valamilyen kapcsolatodat, munkádat, tanulmányaidat, karrieredet az internet/online játék miatt?
  • Hazudtál már családtagjaidnak, kezelőorvosnak vagy bárkinek, hogy elrejtsd a netes léted kiterjedtségét?
  • Az online világba menekülsz-e a problémáid elől?
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • tommygear #89
      ja :S carbonnak is ez van, segítsetek neki
    • GaboX #88
      Keress legálisan havi 250-2000 eurót!
      www.gaborvin.gemsziget.net
    • terika23 #87
      Érdeklődni szeretnék, hogy valaki tud-e olyan infót, ami a DSM V. rendszerbe való bekerülését igazolja ennek a pszichés betegségnek? Illetve egyáltalán, mi történt tavaly március óta ebben az ügyben?
    • aDannyBoy #86
      dehogy is!!!
      a netezés jóóó, másképp nem tudsz minket olvasni :)

      viszont a betegesen sok netezés rossz
      ahogy a whisky is jó, meg a sör is, de alkoholistának lenni rossz
      határozottnak és kemény fellépésűnek is jó lenni, de agyon verni mindenkit aki belédköt az is rossz

      éérted?
    • sanyynn #85
      33 pistea "You are an average on-line user. You may surf the Web a bit too long at times, but you have control over your usage."

      Nem is igaz :D On-line rulez!! :D :D
    • lyzzard #84
      hááát, szerintetek az minek számít, hogyha neten kevesebbet vagyok (most is bnőmnél), de mobilra rendeltem egy mobilnetet előfizuhoz, és tulképpen azon netezek. mondjuk óránként 10 -15 percet. azóta talán ha napi 2 órát ülök PC-s net előtt
    • pero #83
      Hát ez tény hogy érdekes téma!
      Viszont azt nem értem hogy valamien szinten minden cikkben azt olvastam hogy rossz...,valahogy a cikkekben úgy állították be hogy maga a nettezés rossz!
      Nem tudom hogy miért, persze van rossz oldala is,és lehetsz függő is!Meg persze ott vannak a játékok, amit a cikk is leír,hogy sajna haltak meg benne,de az már tényleg függőség,pl ott a WoW,és tényleg Kínába elektró kezeléssel próbálták le szoktatni a srácot,mert egy nap kb 20órát játszott!(vannak ilyenek is sajna)
      Amúgy persze a net az be fog épülni lassan minden háztartásba, ahogy olvasom hogy egy évben dupla %-ban terjeszkedik!
    • Ghoosty #82
      Hát sajnálatos módon egyet kell hogy értsek veled. Én is falun lakom, tudom milyen az amikor szinte semmit nem lehet csinálni, főleg nem télen, meg szar időben. Azért szerencsére tavasszal, meg nyáron ki lehet mozdulni, még ha néha kényelmetlen is.

      Amúgy kezdetben ugyanez volt a TV-vel. Mindenki rettegett tőle, meg minden rossznak elmondták, de mostanra beépült teljesen a mindennapi életbe.
      Szerintem ugyanez lesz az internettel és az online játékokkal is.
    • vegicsek #81
      Tesztekkel nem foglalkozom hülyeségnek tartom őket.Lehet a netre menekülök a problémáim elől, már gondolkoztam ezen.16 évesen ha valami értelmeset akarok csinálni, vagy normális emberekkel beszélgetni, akkor minimum 40 percet kellene buszoznom, és időhöz lennék kötve.Nem egyszerűbb ránézni az sg-re, vagy benyomni az irc-t? A környezetemtől undorodom, a sok suttyótól aki itt lakik.IRC-n ismertem meg a gyereket, aki 2 házzal odébb lakik.Hol a francba találkozhattunk volna a büdös életben? Nincs semmi, ahova közösen eljárhatnánk, suliba nem találkozhattunk.Szét kellene nézni, hogy milyen lehetőségei is vannak egy átlagos embernek Magyarországon, aztán mindjárt világos, miért is vanak netfüggők.
    • Skeez #80
      Töltsél ki egy tesztet az Interneten, amiből megtudod, hogy Internet-függő vagy.
      Ejjj!
      Jók ezek a gumicsontok!
      Meg kéne néznünk, hogy a böngészők használati leírásában, nincs-e utalás arra, miszerint a rendszeres használat függőséget és nagyon csúnya egyéb tüneteket okoz6!
      Ha nincs, már hívjuk is Dr. Gonzo-t!
      És a készleteket is fel kell tölteni, mert kifogytunk.