Berta Sándor

Festmények nagy felbontású fotókon

Egy olasz program keretében tudósok rendszeresen elkészítik a világ leghíresebb festményeinek és freskóinak digitális fotómásolatait.

A HAL9000 nevű informatikai vállalat nemrég jelentette be, hogy Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című freskójának nagy felbontású képét feltette az internetre. A digitális képekkel foglalkozó vállalkozás 16-17 gigapixeles felbontásban tálalta a reneszánsz alkotónak a 15. századból származó és a milánói Santa Maria delle Gracie templomban található remekművét. Da Vinci képén Jézus az "utolsó vacsora" asztalánál ülő apostolok körében megjósolja, hogy egyikük el fogja árulni.

Vincenzo Mirarchi, a cég vezetője elmondta: a híres mű feltöltésével az volt a céljuk, hogy lehetővé tegyék az alkotás új módon történő befogadását. Egyúttal meg akarták könnyíteni a kép megtekintését, ugyanis akkora az érdeklődés, hogy csak legalább egy hónappal előre bejelentkezve lehet dátumot kapni a személyes látogatásra. A szakemberek egyúttal lehetővé akarták tenni a művészettörténészek számára a világ egyik leghíresebb freskójának minden eddiginél részletesebb tanulmányozását.



A digitális felvételt bárki megtekintheti, sőt a Haltadefinizione.com oldalra látogatóknak számos egyéb lehetőségük is van. Így például akár a mű egyetlen négyzetmilliméternyi területét is kinagyíthatják, anélkül, hogy romlana a kép élessége és kontrasztja. A kutatók szerint az interneten nyilvánosságra hozott új megoldással akár 1600-szor élesebben tekinthető meg a freskó, mint egy tízmillió képpont felbontású digitális kamerával. A restaurátorok például sokkal pontosabb képet kaphatnak Leonardo da Vinci művének állapotáról. Így derült ki, hogy az 1990-ben felszerelt ellenőrző és szűrőrendszer, amelynek célja a freskó por- és más szennyeződésekkel való beszennyezésének megakadályozása volt, nem végezte tökéletesen a dolgát, hiszen főleg a látogatókról került sok szennyeződés az alkotásra.

"Nagyon örülünk a teljesítményüknek, azonban nem ez az első mű, amit ilyen módon dolgoztunk fel. Már 2005-ben elindítottuk a Cupola di Novara programot, amit a Parete Gaudenziana nevű freskó eredeti méretű digitális fotójának elkészítése követett" - mondta Mauro Gavinelli, a HAL9000 főmérnöke. Sőt, az olasz szakembereknek sikerült elkészíteniük Gaudenzio Ferrari a Vita di Cristo című freskójának 9,8 gigapixeles felbontású digitális kópiáját, valamint az idei év elején Andrea Pozzo a Gloria di Sant'Ignazio című, a római Szent Ignác templomban található, 1200 négyzetméter méretű mennyezeti freskójának 9,8 gigapixeles felbontású digitális képmásolatát.

A HAL9000 programjainak technológiai partnere az AMD, a CLAUSS, a DeAGOSTINI, az i.net és a Nikon. Érdekesség, hogy az adatok feldolgozására az olasz kutatók egy 4 AMD OpteronTM 885 Dual Core processzort használnak 16 gigabájt memóriával, míg a másolatokat 1,8 terabyte össztárolókapacitású merevlemezeken tárolják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #31
    Ok, kaptál egy 2-est. shit down.
    :-)
  • zoozoo #30
    Oké, csak feldobtam a témát, hátha valaki vitázni szeretne :)
  • 12346 #29
    Epikurosz
    lehet, hogy a görög mitológiában, töriben otthon vagy... (vagy ez is inkább csak nagyképűség?:D) de ez a "középső ujj" no komment kategória. erre egyszerűen nem lehet mit lépni. hihetetlen milyen formák vannak:D

    zoozoo
    és? mi is látjuk mi van a képen:D


    mellesleg ok, hogy itt most talán a technikai háttér nagyobb szerepet kapott, de ez érthető. egyrészt per pill nem is annyira a festmény a lényeg, + erről a műről még az is tud mondani vmit, aki egyébként nem foglalkozik ezzel a témával. bááárr... ha azt a "középső ujjat" nézem...:D

    ^^
  • zoozoo #28
    Nem vagyok egy danvini kód rajongó, mert baromságnak tűnik, de Jézus mellé da Vinci egy nőt festett. Azt, hogy miért, az már más téma.
  • who am I 7 #27
    Nagyon gagyi témák vannak most a tudomány részbe
  • Yv@n #26
    De ne területet számolj, hanem pixel darabszámot.
  • putyi #25
    de a területszámolás miatt nem 1000-rel, hanem 1000*1000-rel azaz 1000000 kell beszorozni. így már egy kicsit másabb a végeredmény.
  • Epikurosz #24
    Ne butáskodj. Kevered a kép méretét a feldolgozó pc hdd-jének kapacitásával.
  • syn7h37ic #23
    De bizony !!!
  • Dunkey #22
    Egyébként valószínűleg felesleges lenne letölteni, mert nincs az a sima számítógép és képnézegető progi, ami tudna egy ilyen felbontású képpel mit kezdeni.