Gyurkity Péter

Végzetes lehet az iPhone függetlenítése

Az Apple szerint az iPhone szoftverének feltörése és a készülék függetlenítése tönkreteheti a zenés mobilokat - arról azonban fogalmuk nincs, hogy mennyire elterjedtek ezen módszerek.

Erről Phil Schiller, a marketingért felelős igazgató beszélt a Reuters-nek adott interjúban, amelyben kiemelte, hogy a vásárlóknak igen óvatosan kell kezelniük minden, az internetről letöltött ilyen megoldást. A cég közlése szerint az iPhone szoftverének a héten esedékes frissítése visszafordíthatatlanul károsíthatja azokat a készülékeket, amelyekre a tulajdonos kártyafüggetlenítő programot telepített, hogy ne csak a gyártóval exkluzív szerződésben álló AT & T mobilszolgáltató hálózatán tudja használni a telefont. Több kikódoló program terjed az interneten, az Apple pedig "nyomatékosan eltanácsolja a felhasználókat" ezek használatától. Ha mégis így tennének és a készülék tönkremegy, a garancia nem érvényes - áll a kaliforniai vállalat közleményében.

Azt nem tudni, hogy a cég mindössze ijesztegetni akar-e, vagy valóban károsak lehetnek ezek a külső törések, ám az biztosra vehető, hogy a függetlenítés gyorsan terjed a tulajdonosok körében. Az első törések még augusztusban váltak ismertté, ezek elsősorban arra irányultak, hogy a készülékeket függetlenítsék a szolgáltatótól, felhasználva azt egyéb hálózatokon az USA-n belül, illetve más régiókban, ahol hivatalosan még meg sem jelent az Apple legújabb üdvöskéje. Az iPhone rendszere szigorúan zárt, még a SIM-kártyát sem lehet kicserélni benne - nem csoda, hogy a céget zavarja ezen megoldások terjedése. Ráadásul közeleg az európai megjelenés, ami újabb bázisát képezheti a népszerű töréseknek.


Az egymillió eladott készülékkel büszkélkedő Apple-nek azonban nem sok fogalma van arról, hogy pontosan mennyire is népszerűek ezen megoldások. Schiller elmondása szerint még csak megbecsülni sem tudják a feltört készülékek számát, illetve arányát, így a sötétben tapogatóznak. Az igazgató azt igyekezett leszögezni, hogy ők semmilyen módon nem akadályozzák a függetlenített készülékek használatát, ám a nem ellenőrzött törések könnyen oda vezethetnek, hogy a telefonok használhatatlanná válnak. Ilyenkor a javítás is problémás, hiszen a garancia érvényét veszti a gyári szoftver módosításakor.

Időközben a cég megerősítette, hogy egyes iPod lejátszók hibás érintőképernyővel jelentek meg. Ez a hiba a 16 GB-os sorozatnál jött elő, az érintett példányoknál a legtöbb kép túl sötéten jelenik meg a kijelzőn. Azt nem tudni, hogy mekkora a hibás változatok száma és hogy a cég milyen módon kárpótolja majd a pórul járt vásárlókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #14
    Az én xp-m nem cseszeget semmilyen frissítésért. Jól "el van neki magyarázva", hogy kuss a neve, magyarán: tiltva van az ilyesmi :)
  • kricsi #13
    Lehet, hogy ez is olyan mint a Windows Xp. Állandóan cseszeget, hogy frissíts!
  • turul16 #12
    Különben is, nincs benne multimeter :)
    Vagy ez csak az én mániám ?
  • Macc #11
    Ez a karositas hulyeseg, egyszeruen csak letiltja, azaz ugy fog viselkedni, mint feltores elott...
    SQJ: sem utan nincsen nem mivel az a se es a nem egyben...
  • wanek #10
    Miért is kell frissíteni? Aki tört készüléket vett, az ne frissítsen, vagy várja meg, amíg kijön egy frissítés utáni tört változat :)
  • WoHu #9
    Arra sem köteleznek, hogy ilyen telefont vegyél, szóval hagyjuk inkább a ruszki elnyomó rendszerhez való hasonlítgatást...
  • Gerygrey #8
    Időközben a cég megerősítette, hogy egyes iPod lejátszók hibás érintőképernyővel jelentek meg
    Hát igen, a legendás apple minőség. Jöjjön már rá az emberiség hogy az Apple nem valami istenféle, hanem csupán egy hardvergyártó a sokezer közül.
  • Gerygrey #7
    az iPhone szoftverének a héten esedékes frissítése visszafordíthatatlanul károsíthatja azokat a készülékeket
    Ezt a baromságot csak a hülye amerikaiak veszik be

    Én simán kinézem az Apple-ből hogy megcsinál egy ilyet. Mondjuk egy firmware-ellenőrzés a frissítéskor hogy eredeti vagy buherált, és ha piszkálást észlel akkor életbe lép egy speciális önmegsemmisítő mechanizmus, amit direkt erre a célra építettek az iPhone-ba, túlfeszültséget küld 1-2 IC-nek az áramkörön és dobhatod a kukába a telefont.

    Én nem ilyedek meg ettől, de egy újabb aprócska morzsácska ahhoz, hogy számítógépen kívül soha a büdös életben ne vegyek Apple terméket.
  • Sir Quno Jedi #6
    Ugyan. Engem nem kötelezhetnek sem szolgáltatóra, sem hűségszerződésre, sem nem cserélhető SIM kártyára, sem nem cserélhető aksira, sem másolásvédett zenékre, sem nem módosítható oprendszerre, sem semmi hasonló fasisztoid faszságra. ÉS még ők ugatták a ruszki elnyomó rendszert, meg a KGST-t?! Beszarás azért...

    Akkor sem vennék ilyen feltételek mellett, ha feléért adnák, így meg végleg kaput!
  • TH448 #5
    Most nem ezért vagy azért, de ezt szinte mindenki így csinálná...
    Software frissítések egy része is így készül: leszedik a tört változatot, és megnézik, hogy hol lett a program módosítva, majd levédik azt a részt, így a kalóz másolat nem működőképes.
    Apple is csak ezt teszi, elterjed vmi rossz törés, és a termék hírneve is rámehet. Persze nem feltétlen mennek azok tönkre, majd kiderül. :)
    Másrészt maximálisan egyetértek az ilyen törekvésekkel. IPhone őrült drága, és valahogy engem zavar, hogy valakinek véletlen sikerül feltörnie, és mekkorákat szakítanak egyesek. Pl. ugye a maga a telefon 80e+előfizu körül van amcsiban. Namármost itthon egy oldalon feltörtre (tehát gar nulla) előrendelést vesznek fel, 200e fölött van az ára. Na ez a kurva nagy pofátlanság. Meg volt teszt másik oldalon, ott írták, hogy első példányok egyikét eladták 200e-ért, a csávókám meg 275e-ért adta tovább. Na ehhez kell pofa, bár azt se becsülöm sokra, aki annyiért megvett egy garanciamentes kütyüt, "csakmerthogy az olyan trendi"...