Dojcsák Dániel

IMAX mozi nyílik Budapesten

Aki Budapesten járt mostanában az épp felújítás alatt álló Kerepesi úton, az bizonyára eltűnődött, hogy vajon miféle újabb bevásárlóközpont kezd kinőni a Keleti pályaudvar szomszédságában. A Cinema City mai bemutatóján fény derült a részletekre, de a legizgalmasabb nem maga a 23 termes újabb multiplex, hanem az ősszel Magyarországon is bemutatkozó 3D-s megjelenítésre is alkalmas IMAX moziterem.

A multiplex mozik hazánkba alig több, mint másfél évtizede törtek be, mostanra pedig - persze főként a fővárosban - Dunát lehetne velük rekeszteni, mégis időről időre újabb plázák és ezzel együtt újabb mega-mozik próbálják elcsábítani a nézőket. Hazánk az egy főre eső mozilátogatások tekintetében egy erős középosztályt jelent világszinten, hiszen évente az ország minden egyes lakójára 1,5 eladott mozijegy jut, míg Romániában és Bulgáriában 0,2-0,3, Csehországban 0,9, az Egyesült Királyságban 3,1, de még a kiugróan magas értéket produkáló győztes Írországban is csupán 4,5-re rúg ez a szám.

Éppen ezért nehéz elhinni, hogy van még kiaknázandó kereslet Magyarországon egy újabb multiplexre, ami ráadásul a szokásos 10-12 terem helyett egyből 23 darabot kínál a látogatóknak különböző vászon és nézőtér méretekkel. A mai bemutatón előadást tartó Moshe (Mooky) Greidinger, a CCI csoport tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója viszont úgy látja, hogy annak ellenére hogy az otthoni megjelenítők mérete folyamatosan növekszik, a filmnézés élményét még mindig az teszi teljessé, ha egy óriási vásznon élvezhetjük azt. Éppen ezért tervezték az új Arena multiplex termeit a megszokottnál is nagyobb vásznakkal, sőt a nézőtér kialakítása is stadionszerű lesz, így állítólag nem kell majd aggódni akkor sem, ha az előttünk lévő sorba a helyi kosárcsapat sztárjai váltottak jegyet.

Klikk ide! Klikk ide!

A 23 mozi terem viszont így is túlzásnak tűnik, még akkor is, ha a környéken nincs konkurens szereplő. Az ígéretek szerint az extra szolgáltatásra vágyók számára lehet ideális választás az öt zárt-körű VIP terem, ahol különleges fotelek és egyéb szolgáltatások kényeztethetik majd a vendégeket, sőt ezekben a termekben helyet kaphatnak nagyszabású előadások, vállalati prezentációk vagy éppen szülinapi partik is.

A 13.000 négyzetméter alapterületű mozi befogadóképessége körülbelül 4000 fő lesz, így nem túlzás a Kelet-Európa legnagyobb mozija becézgetés. Greidinger továbbá elárulta, hogy a megváltozott piaci igények miatt szerinte mégsem túlzás egy ilyen komplexumba beruházni, hiszen ezen a helyen képesek lesznek egy időben az összes aktuálisan futó filmet vetíteni, így bízik abban, hogy az emberek ezen túl nem a programfüzetet fogják böngészni hogy vajon hol vetítik favoritjukat, hanem automatikusan az Arena Plaza Mallba indulnak.


Amennyiben pedig egy nagyszabású csúcskategóriás premierfilm kerül sorra, mint a Harry Potter, Gyűrűk Ura vagy a Karib tenger kalózai, akkor képesek lesznek arra, hogy akár 4-5 termet is szenteljenek a filmnek. Ez nemcsak a kapacitás szempontjából lesz jó, hanem a nézők kényelmét is szolgálja, hiszen érkezzenek bármikor, biztosan kezdődik valamelyik teremben vetítés.

Arra sajnos nem sikerült választ kapnunk, hogy számítanak-e piacbővülésre vagy egyszerűen a konkurencia elől akarják elhappolni a nézőket. A PestiEst gyilkos vízió is kicsit valószerűtlennek tűnik, az viszont talán a malmukra hajthatja a vizet, hogy a helyszín a - ki tudja mikor - megépülő 4-es metróval és a 2-es metróval is megközelíthető.

Klikk ide! Klikk ide!

A legnagyobb érdeklődés természetesen az IMAX termet övezheti majd. Ilyenről már 2002-ben, a Duna Plaza átépítése kapcsán is szó volt, de az akkori tervekből sajnos nem lett semmi. Az IMAX, az angol Image Maximum rövidítése, ami a világ számtalan pontján már sikeresen bizonyított, mint a térhatású és egyben magas minőségű megjelenítés úttörője. Kelet-Európában már hét ilyen terem működik Csehországban és Lengyelországban, Budapest a nyolcadik, majd kicsit később Bukarest is kap egyet.

A vászon megdöbbentően nagyméretű, hiszen 24 méter széles és 18 méter magas, míg a szokványos méretek általában 16 méter szélességig mennek csak el. A nagy vászonhoz viszont a szokványos 35 mm-es film helyett egy speciális 70mm-es filmet használnak, ami 10-szer jobb és nagyobb képet ad.

Klikk ide! Klikk ide!

A filmek nagy része persze nem használja ki a háromdimenziós lehetőségeket, kivétel erre talán a következő Harry Potter rész, aminek az utolsó 20 percét teljes 3D-ben élvezhetik majd az IMAX látogatók. Viszont komoly szerepet töltenek be az ismeretterjesztő és a dokumentum filmek bemutatásában, aminek nemcsak szórakoztató funkciója van, de a közoktatás számára is egy jó lehetőség prezentálásra, motiválásra. Greidinger szerint elég megnézni egy IMAX mozi parkolóját, ahol napközben többnyire buszok állnak, hiszen ahol elérhető, ott egy népszerű lehetőség a fiatal iskolásokat ilyen vetítésre hurcolni.

Ígérete szerint a budapesti vetítésekre is komoly kedvezményt kapnak majd az iskolai csoportok, ami akár egy jól kitervelt marketing akció is lehet, hiszen délelőtt más úgysem menne a moziba, így viszont ha profitot nem is várnak ezektől a műsoroktól, de a gyerekeket könnyen odaszoktathatják. A nagy filmek közül ugyan eddig csupán a Mátrix, a Pókember és a Harry Potter tekinthető meg DMR technológiával készült változatban is, de a későbbiekben több Warner, Sony, Fox, Disney film is megjelenhet az IMAX teremben.

Klikk ide! Klikk ide!

A bemutatón egyelőre csak egy animációt és néhány képet láthattunk Budapest legújabb vívmányáról, melyeknek a közlését sajnos nem engedélyezték, de annyi azért kiderült, hogy a szokásos popcorn pult mellett egy kávésarok és egyéb extrák is lesznek a mozi területén belül. A mozijegy árak a normál termekben nyilván nem térnek majd el az egyébként megszokott formulától, az IMAX árairól viszont csak homályos frázisokban beszélt a nagyvezér.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • martin4955 #63
    Üdv. Van egy 4 éves fiam és azt szeretném kérdezni hogy mennyire élethű a film, mert attol félek hogy megijed.
  • fie #62
    Voltam imaxban. 1x érdemes elmenni, de homályos a képe. A 3D megvan, az tény, de nem tudtam élvezni. Egy idő után meg elfárad az ember agya, hogy ebből a mosott képből összerakja a teret. Azonkívül nem igazán megy az imaxnak, mozifilmeket nem igen adnak le. Marad a saját produkciójuk. Kár hogy nagy stúdiókkan nem tudnak megállapodni, mert nem nagy dolog 2 kamerávan végigforgatni, vagy az animációs filmeknél meg főleg. Kár érte.
  • Szikorarobi #61
    En voltam tobbszor is IMAX moziban. Amcsiban es Kanadaban is. Szerintem baromi jo. Sot! Voltam olyan szimulatorban is ami IMAX filmhez hasonlo latvanyt es hangot nyujtott plussz hidraulikak mozgattak a kb 30 ferohelyes mini mozit. Na ott azthittem beszarok. Valami baromi jo volt. Az egyiknal (egy vidamparki hullamvasut keverve egyeb foleg meseszereu elemekkel) 3x mentem vissza azonnal! Egyszeruen nem hittem el hogy igy be tudjak csapni az erzekeimet. Nemegyszer rendesen ereztem hogy zuhanok.Valami brutal jo volt. Az ocsem meg ugy rohogott hogy raszoltak :D Ez amirol itt szo van az egy "egyszeru" IMAX mozi. Az is nagyon jo. Neha megteveszti tenyleg az embert. De az a hidraulikus szar az valami eszmeletlen. Aki meg csak a penzt nezi ebben is azt sajnalom. Neha szorakozni is kell es sajna lehet hogy egy kis penzbe fog kerulni. En a minosegi szorakozasra barmikor szanok egy kis zsetont.
  • uniu #60
    dokumentumfilmekrol van szo! Amugy ezzel az erovel vissza kene vonulnod egy erdobe, es kokorszaki korulmenyek kozt elned, mert igy nem tamogatnad "busas" haszonnal a multikat sem. Az tudod, hogy a szgepeddel milyen busas hasznot hoztal nehany cegnek ? Es az internetkapcsolattal is dagasztod az oriascegeket ??

    "A tartalom szerintem fontosabb, mint a látvány." Istenem milyen demagog szoveg! Az utcan lebuknal mar vele, amikor megnezed a csajokat... persze, biztos semmi koze az egesznek a latvanyhoz!:)
  • Tetsuo #59
    Nagyjából ismerem a technikai hátterét az IMAXnak és a normál mozinak is.. de vhogy nem hoz lázba. A tartalom szerintem fontosabb, mint a látvány. Így vagyok a játékokkal is, hiába csillivilli a legújabb FPS ha csak agyatlanul kell lövöldözni..
    Azért vagyok szánalmas, mert nem fizetnék ki rá pénzt? :) Bocsi, de én nem arra keresek. Midenkinek prioritás szerint kell bírálnia a lehetséges kiadásokat, hiszen trilliónyi dolog van amit "ki kéne próbálni", de a legtöbb ember nem Gates gyereke.. ok, ez kifizethető, de fogadd már el, h nekem sok más előbbrevaló mint 1 ilyen fél órás szemkápráztatás.
    A mögötte rejlő pénzmozgásoról pedig a #39ben már írtam felületesen, pontosan nem is tudom, de elhiheted h az egész amcsi entertainment busás haszon a meglepően szűk tulajdonoskörnek, akiket amúgyse szívesen támogatnék..
    Amúgy meg, szeretem a hi-fi technikát (v high-endet), éppen ezért sem költök mozira.
  • uniu #58
    Akkor meg minek teped a szad ? Amugy eleg szanalmas vagy, hogy 2-3eFt sajnalsz egy igazi technikai bravurert ? A nemzetkozi urallomast lattam Berlinben a Sony centerben es fantasztikus volt.... egyszeruen ennyi. Latvanyra olyannak ereztem a kulonbseget, mintha fekete-feher nemafilm utan valami cgi csodat lattam volna eletemben elsore 1 multiplexben. Nezd meg milyen technikai hattere van egy ilyen filmnek es a vetitesnek, es rajossz, hogy az a penz nem is olyan sok. En csak azt sajnalom, hogy nem neztem meg tobb ilyen filmet amig ott voltam :((
    A fel oras idotartam a 3D-s hatas miatt van. A regi szemuvegek fejfajast okoztak ennyi ido utan.
  • cloud.strife #57
    Mér, ennyire nem érdekelnek a technikai cuccok???? :)
    Egy próbát mindenképp megér, akármilyen kevés is a film felhozatal, de szvsz nem a mozifilmek miatt let kitalálva, hanem az egyéb ismeretterjesztő filmek miatt... ha kész lesz a mozi tuti elmegyek megint... :)
  • Tetsuo #56
    De valszeg az soha nem fog megtörténni ;)
    ok, peace...
  • cloud.strife #55
    Maradjunk annyiban, hogy amíg vki nem látott ilyet ÉLŐBEN, az ne minősítse, mert ennyi erővel sztem meg az F355 Ferrari szarul kormányozható..... LOL

    3 éve láttam az ISS filmet Londonban, de még véletlenül se drágállottam a jegyet, sztem bőven-bőven megéri az árát... de ugye ez már egy kipróbálás utáni vélemény...
    Tetsuo, ha megnéztél már egy ilyen filmet egy Imax moziban és utána mondod, hogy nem tetszik akkor rendben.... :)

    Peace...
  • Tetsuo #54
    A #39es személyeskedő, öncélú meg nagyképű?? Szerintem a #43as volt ilyen, amire (védelemből) hasonlóképpen reagáltam..
    De ne menjünk át ebbe a stílusba. Ha kritizáltátok a #39es hozzászólásomat, akkor tessék konkrétan megmondani mi a probléma.. mi nem volt igaz benne?
    A #43as válasz szerinted 1 objektív reagálás volt rá? Arra, érdekes, nem írtál semmit..