Hunter

Csak óvatosan az őssejt kezelésekkel!

Óvatosságra intik a szakértők azokat a pácienseket, akik előjegyezték magukat az úgynevezett őssejt "csodakúrákra".

A gyógyászati alapítványok és az őssejt-kutató intézetek szerint is igen reménykeltőek az őssejt terápiák, a Times brit napilapban publikált levelük szerint azonban több európai klinikáról tudnak, melyek 4 millió forint körüli kezelései nélkülözik a tudományos alapokat. Az őssejtkutatás jó ütemben halad ugyan, engedélyezést azonban mindeddig csupán pár kezelés nyert, melyek főként a leukémia, valamint egyes bőr és szem betegségek gyógyítására alkalmasak.

Ezzel szemben több intézet is azt állítja, hogy őssejt csodakúrájuk alkalmas a sclerosis multiplex kezelésére és kozmetikai műtétek elvégzéséhez. A Times-hoz eljuttatott levelet a Brit Őssejt Támogató Fórum szignálta, melynek a több mint száz gyógyászati alapítvány mellett tagja a parlament által felállított Gyógyászati Kutatási Tanács és a Brit Őssejt Bank igazgatótanácsa is.

A levél szerint az utóbbi időben túlzó állítások jelentek meg az őssejt kezelések sikereiről, ezért a fórum azt tanácsolja a kezelésekre szorulók, vagy a szépészeti beavatkozásokra várók számára, hogy igen körültekintően járjanak el a szolgáltatásokat kínáló intézményekkel kapcsolatban, mivel ezek a kezelések nem bizonyítottak, többségükről semmiféle publikáció nem jelent meg. A legnagyobb aggály velük szemben, hogy egy-egy ilyen őssejt kezelés szabályozatlan és rendellenes szövetképződést idéz elő.

A szakértők azért döntöttek a probléma napvilágra hozatala mellett, mert sokan külföldön, főként Hollandiában keresik a gyógyulás útját. A tendencia és a figyelmeztetés azonban nem csupán az Egyesült Királyságra vonatkozik. A levélben fellépő őssejt-kutatók a betegek egészségén kívül saját, illetve szakterületük presztízsét is féltik. Egy esetleges balul elsült őssejtkúra évekkel, akár évtizedekkel is visszavetheti a legális kutatásokat, ha a média felkapja az esetet, márpedig egyre több eddig kezelhetetlen kórral szemben elvileg csak az őssejt terápiák jelenthetnének megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #52
    Kívánom, hogy sikerüljön, de nem biztos, hogy a legjobb országot szemelték ki erre Európában (vagy akár csak Kelet-Európában), mivel M.o. a nemzetközi gyógyszerlobbi egyik fejőstehene, itt úgy uralkodnak, ahogy nem szégyellnek.
  • Gerie #51
    Megalakult a kínai Beike cég magyarországi leányvállalata.Egyenlőre még csak a betegek kinti kezelését szervezik le.De a legmodernebb őssejtterápiás eljárásokat kívánja Magyarországon engedélyeztetni és meghonosítani.A Beike Magyarország Kft. egész Európát ellátó őssejt-előállító centrumot, kutató-fejlesztő laboratóriumot és őssejtterápiás rehabilitációs központot kíván építeni, valamint magyarországi kórházakkal és egyetemi klinikákkal szerződve terápiás részlegeket, osztályokat kíván nyitni és üzemeltetni.http://beikemagyarorszag.hu
  • Zenty #50
    Napló megnézése útán kerestem fel erre,mert elég érdekes.
    Ha a hülye magyarok nem engedik meg ,hogy egy egész europai őssejt centrumot hozzanak létre itthon a kinaík akkor nyugodtan fel lehet robantani az egész parlamentett...(komolyan)

    Minden a pénzről szól akik ellenzik valamelyik gyógyszer gyár tagja, vagy egyszerüen irigyek ,és jönnek a szövegekel ,hogy ez spontán gyogyulás nem az őssejt miatt van( természetesen ez is igaz lehett ,de az is ,hogy valamit mégha kicsit is az őssejt segitt biztosan).
    És azért ha arányokat nézzük 100 emberből 85-t a várt hatás megkaptta ami szerintem elég jóh.
    Egyébként nem europban kell ezt elvégeztettni igazán még nincs kiépülve itt az egész. A Kinaík kicsit jobban nyomják ezt ( jó drágák is) talán egyszer lesz most egy jó döntés részünkről ,és jövöre ide hozhatják az ottani mintátt.
    Nan Shan Kórház

    De szerintem nem lesz.... mert az itteni gógyszergyártók szivrohamot kapnának ha bejönne. Ugyanis az a érdekük ,hogy hosszu távon fizess! Mint ahogy egy autó kereskedésnél majdnem ,hogy leköpik aki azzonal teljesen ki tudja fizetni az autót... Az nem faja ha gyogyulnak az emberek ,mert akkor gyorsan sok pénzhez jutnak ,de hosszzab távon nem lesz útánpótlás...
    És igen vannak olyan gyogyszerek amit nem kell sokáig szedni , de azok olyan dolgoknál van mint pl a megfázás egyéb fertőzések stb. Amik az élet során vissza jöhetnek egyéb formába.( igy lényegében nem egyszer használatosak azok se)
    És sajna komolyabb eseteknél ilyen gyors ,és teljes megoldásokról még nem nagyon hallotam a gyógyszeripar részéről ,csak mindig a kezelés fentartás...( vajon miért?)
    Az orvosok meg rá bizzák ezekre magukat... Amit tanultak csak az lehett, és elhisznek mindet meg muszály is elhiniük,hogy a gyógyszergyár jóh terméket ad kih arra amire kell.. ( hát szerintem ez elég gáz)
    Kicsit fejlődni is kéne nem csak csökkönös fejel mindet ellenezni.(sajna nem ez a jellmező hanem náluk is a pénz az úr..)
  • dez #49
    Inkább ezt írtam volna oda: "vegytiszta formában bevéve nem fejtik ki hatékonyan a hatásukat az antioxidánsok".

    Az antioxidánsok zöldségekben-gyümölcsökben található természetes vegyületek, nem gyógyszerek. Több közülük vitamin (ami azt jelenti, hogy nem tápanyag, de esszenciális katalizátor, hiánya életveszélyes).

    Nos erre azt tudom mondani, hogy ez nem olyan nagy újdonság, pl. a C vitamint sem vegytisztán érdemes bevenni, hanem P vitamin komplexszel együtt (rutin, heszperidin, bioflavonoidok - csodák-csodája, a legtöbb gyümölcsben ezekkel együtt található a C vitamin).
  • Epikurosz #48
    A pirulák sem képesek csodára - mondja egy magyar orvoskutató
  • Epikurosz #47
    Gyerekek! Én egyetértek veletek. (rímel!)
    Jóagamnál is csak ultima ratio a szintetikus gyógyszer, illetve az orvos/sztk/kórház.
    Amúgy, nagy gyógynövénybuzi vagyok, 20 éve tanulmányozom a témát, kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Tehát, nálam nyitott kapugat döngettek ezzel. :-)
  • dez #46
    Vannak hasonló tapasztalataim. ;) Sőt, utólag jöttem rá, kimondottan betegeskedő voltam. Jártam az orvosokat. Aztán megúntam, és elkezdtem olvasni.
  • szivar #45
    Csak azért vetettem fel ezt az izületi gyulladás dolgot, mert nekem volt egyszer mind a két térdemben, bibibííí. :P
    Felírt rá a doktornő vmi micicilint meg fájdalomcsillapítót, meg vmi kenceficét is. Amikor nem használt, akkor lecserélte a gyógyszereket másfajtára. Aztán kitalálta hogy gipsz+ esetleg műtétféleség. Mindezt két hónap gyógyszerezés után.

    Ahogy anyám panaszkodta a szomszéd öregasszonynak, hogy mily csodás dolgok várnak rám, akkor az elkezdett röhögni, és azt mondta hogy meg kell csapkodni csalánnal, oszt jó. Ez is kellemesebb gondolat volt, mint a műtétféleség és gipsz kombó, tehát veszteni nem nyerek vele semmit alapon kipróbáltam. Napi három négyszer javallta a kúrát. Kevesebb mint egy hét alatt elmúlt a dolog, azóta sem volt vele gond.

    Mellesleg ezt nem azért írtam hogy bárkit is lebeszéljek az orvosokról, de néha nem árt elgondolkodni arról, hogy ők sem tévedhetetlenek.
  • szivar #44
    Nem a paciens a hibás, hanem az orvos (kuruzsló, sarlatán, csodaorvos, természetgyógyász, stb) - ezen esetben. Mivel bizonyos esetekben nem árt 'segíteni' némileg a szervezetnek. Erre legtöbbször tökéletes lenne egypár gyógynövény, a táplálkozás módosítása a megfelelő irányba. De inkább a szintetikus gyógyszerek kerülnek felírásra, melyek többnyire csak a tüneteket 'leplezik'. Ha a tünetek elmúlnak xy idő után, akkor ki is gyógyította meg a beteget?

    És nem minden esetben kerülhető el a gyógyszerek alkalmazása.

    És mellesleg, mi éri meg jobban bizonyos fertőzésekkel szemben a gyógyszergyártóknak? Egy vakcina, ami egyszer(esetleg ismétlő oltások, stb) kerül x összegbe és viszonylag jó védettséget ad egy életre, vagy a tüneti kezelés, ami 8x összegbe kerül a tb-nek és a paciensnek egyaránt?
  • dez #43
    Illetve a mai rendszerben a többi dolgozó érdeke is, mert ugye miért fizetnék az elhúzódó betegállományát. Aztán munka mellett meg nincs ideje magával foglalkozni, eszébe sem jut az emberek nagy részének. Nem tudnak semmit az egészségmegőrzésről, -visszaszerzésről, mert ugye ez az "orvos kompetenciája".