MTI

Épül az első úszó atomerőmű Oroszországban

Oroszország jövőre megkezdi a világ első úszó atomerőművének építését: a 9,1 milliárd rubel (270 millió euró) költségű létesítményről szerdán írt alá megállapodást a Rosenergoatom atomerőmű-üzemeltető és a szeverodvinszki Szevmas hadihajógyár.

A két kisreaktort - összesen 70 megawatt teljesítménnyel - egy 21,5 ezer tonna vízkiszorítású, 144 méter hosszú úszó platformhoz rögzítik. Az úszó mini-atomerőmű a Szevmas energiaszükségleteit fedezi 2010-től, az erőművet a tervek szerint 69 alkalmazott működteti. A mintegy 40 év üzemidejű létesítményben a fűtőelemeket 2-3 évenként felújítják.

A jövőben úszó atomerőműveket Szibéria északi partjaihoz, a Kamcsatka-félszigethez, és az orosz Távol-Keleten telepítenek. A környezetvédők aggodalmai szerint az úszó atomerőművek egyáltalán nem biztonságosak. "Lényegükből fakadóan nem lehetnek azok. Fennáll a veszély, hogy az egység elsüllyed, és kockázatokat rejt magában az egységek bevontatása is oda, ahol lenniük kell" - mondta Charles Digges, a norvégiai Bellona internetes oldal szerkesztője. Szergej Kirijenko, a Orosz Atomenergia Ügynökség vezetője tagadta, hogy a reaktor bármilyen biztonsági kockázatot jelentene. "Nincs szó úszó Csernobilról" - mondta.

Oroszországban jelenleg 31 reaktor működik 10 atomerőműben. Ezek az erőművek adják az ország áramellátásának 16-17 százalékát jelenleg. Putyin elnök szerint az arányt 25 százalékra kell növelni, 2007-től évente két atomerőművi egység építését tervezik Oroszországban.

Putyin elnök a nukleáris energia növekvő szerepét szorgalmazta az orosz energiajövő fenntarthatóságának biztosítására. Az orosz nukleáris ipar képviselői előtt elmondta: jelenleg az orosz energiaellátás 16 százaléka származik atomerőművekből, de 2030-ra - ha csak a jelenlegi ütemű kapacitásbővítés folytatódik - ez 1-2 százalékra csökkenne. Jelenleg ötévenként 1 gigawattnyi új nukleáris energiatermelő kapacitás keletkezik Oroszországban. A Szovjetunió idején évente 3 gigawatt új nukleáris kapacitást építettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alfa Of NS #14
    "Legfeljebb pénz dolgában állnak szarul... "

    Te nem szoktad a hireket figyelni? A legutobbi problemaja az volt az orosz kormanynak, hogy a novekvo energiaraka miatt akkora bevetele van, hogy nem tudja elkolteni. Azota kezdik el bejelenteni a hadsereg fejelszteset stb. Szoval penzuk az van ra dogivel jelenleg.
  • halgatyó #13
    "Putyin elnök a nukleáris energia növekvő szerepét szorgalmazta az orosz energiajövő fenntarthatóságának biztosítására"

    Ők már észbekaptak. Legfeljebb pénz dolgában állnak szarul... bár azt az országot sokszor leírták már (valami Nápolyi oroszlán is vagy hogy hítták..), aztán mindig talpraállt. (Ha nem is a mi örömünkre)

    Vajon Európa vezető hatalmasságai mikor fognak észbekapni? A fúzió jó dolog, de attól tartok hogy ki fogunk csúszni az időből. Az olaj (gáz) árak felszökése és a fúziós energia ELTERJEDÉSE közötti időt (becslésem szerint 20-30 évet) valami meglevő technológiával kellene áthidalni. Olyannal, ami alkalmas nemcsak a jelenlegi villamosenergia kiváltására, HANEM az annál sokszorosan nagyobb, teljes fosszilis energia kiváltására IS. Ipar (kohászat, cementgyártás, stb) lakások fűtése, közlekedés-szállítás
  • HUmanEmber41st #12
    Úszó erőmű:
    az összes atom-tengeralattjáró, repülőgép anyahajó..
  • halgatyó #11
    Jaj ne má... Valaki összeállíthatná az elmúlt évszázadban földrengés miatt elsüllyedt hajók listáját...

    Én kezdem: 0
  • halgatyó #10
    Csak egy dolgot nem értek. Az energiát ki kell csatlakoztatni valahogyan abból az úszó erőműből, és elvezetbni a felhasználási helyre. Ezt próbálom részleteiben magam elé képzelni, és asszem nem túl sok ilyen úszó erőmű fog épülni.

    Talán sok-sok év múlva, ha az óceánokon is lesznek úszó városok. De a legtöbb országban bőven van még hely (a túlnépesedésről szóló híreket célszerű némi számolgatásssal ellenőrizni)
  • halgatyó #9
    A "környezetvédők" pedig LÉNYEGÜKBŐL FAKADÓAN nem tudnak mást mint fikázni mindent, amit valaki felépített
    Már megszoktuk. Csak csendes undort érzek, ha megint a "véleményüket" kell olvasnom valahol
  • Komolytalan #8
    Persze, majd biztos elvontatják földrengés esetén. Kb fél év mire arrébb tudják vontatni, a földrengést meg nem tudják előjelezni max pár perccel.
  • Komolytalan #7
    "Amúgy mér süllyedne el?" Szökőár, szuperhullám, esetleg valami más természeti jelenség? A világűrről többet tudunk mint a tengerről, ezt azért nem kellene elfelejteni.
  • szombi #6
    Friss üzemanyag kiemelése a szállító konténerből. Amint a képen is látható, a friss üzemanyag teljesen veszélytelen, kézzel is megérinthető, hiszen a sugárzása elhanyagolható mértékű.
    [image]http://www.npp.hu/tura/03BlokkPrimer/m-pih00.jpg[/image]
  • szombi #5
    Már a 60-as években is létezett: atomtengeralattjárók...