Berta Sándor

35 éves az e-mail

Ray Tomlinson agyából 1971-ben pattant ki az ötlet, mi lenne, ha az egymástól távol, akár más kerületben vagy egy másik városban élő emberek szöveges üzeneteket küldhetnének egymásnak a számítógépük előtt ülve.

Elektronikus posta? Egy küldemény, ami gyorsabb, mint az expresszlevél? Mindez jó ötletnek tűnt és az elhatározást hamarosan tett követte. Ray Tomlinson 1971-ben küldte el a világ első elektornikus levelét és ekkor alkalmazta először az azóta az internetes mindennapok részévé vált @-jelet.

Az éppen 30 éves Tomlinson egy szekrényméretű számítógép előtt ült, odakint pedig tombolt az 1971-es tél. A mérnök akkor a Bolt Beranek and Newman (BBN) cégnél dolgozott és az amerikai védelmi minisztérium megbízásából a Boston melletti Cambridge-ben található cég munkatársaként egy minden képzeletet felülmúló számítógépes hálózat létrehozásán fáradozott, ez volt az Arpanet.

Abban az időben az Arpanet még nagyon kicsi volt, alig két tucat számítógépet kötött csak össze. Hogy mégis óriásira nőtt a hálózat, abban hatalmas szerepe volt Tomlinsonnak, aki alig hat óra alatt megalkotta a világ első elektronikus levelező programját, s ezzel megszületett az e-mail. Azonban a mérnöknek fejtörést okozott, hogyan is nézzen ki az e-mail cím. Az világos volt előtte, hogy a cím első szakasza tartalmazza a címzett és a második szakasza a számítógép nevét. De hogyan válassza el őket egymástól? A szakember arra a következtetésre jutott, hogy olyan jelet kell keresnie, ami előfordul a billentyűzeten, de nem található meg egyik személy vagy cég nevében sem. Ez a jel nem lehet tehát sem betű, sem szám, így talált rá az @ (angolul at) jelre.

A világ első elektronikus címe a tomlinson@bbntenexa volt, azaz a végén .com vagy .org domén nélkül, hiszen ezeket akkor még nem találták fel. Tomlinson elküldte az első e-mailt önmagának, a szobájában lévő egyik számítógépről egy ugyanabban a helyiségben lévő másik számítógépre. Hogy mit tartalmazott az első e-mail, arra már nem emlékszik a mérnök, aki nem is sejtette, hogy a @-jel később e-mailek milliárdjaiban fog naponta előfordulni és ez lesz az informatikai korszak jelképe. "Azt hittem, ez egy jópofa ötlet. Másra nem gondoltam" - nyilatkozta a szakember évekkel később.

A @-jel jelentése és kora máig vitatott. Az biztos, hogy már a 16. században használták a Földközi-tenger térségében mint mértékegységet. Egy @ (arroub) tíz kilogramm súlynak felelt meg. A reneszánsz korban a @ akár egyszerre több ragot is jelentett, hiszen Angliában és az Egyesült Államokban máig látni, hogy például ez szerepel az árlistákon: csirkék@10 centért. Tomlinson ma 64 éves és nem gazdagodott meg az ötletéből, mi több, ma is ugyanúgy a BBN cégnél robotol. "Örülök, hogyha eszébe jutok az embereknek és beszélnek rólam, de nyilvánvalóan nem ez életem központi témája" - mondta a mérnök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • phunky #22
    Sámson te kuki vagy
  • rudiking #21
    Nem hiszem, hgy nektek az lenne az első dolgotok hogy rohantok a szabadalmi központba(miközbe odakint tombol az 1971-es tél:D)
  • GulaSoft #20
    http://www.cvonline.hu/news/index.php?news_id=78&sec=1
    http://hvg.hu/Tudomany/20041203interhist.aspx

    A második cikkből kiderül, hogy a mai email alapjait egy Larry Roberts nevű fickó írta.
    Ray Tomlinson-nak munkaköri feladata volt két meglévő technológiát összekapcsolni, és a nagy isten program 200 sorból állt, ami ha gépikódot nézzük, hát nem egy nagy mennyiség.
    Tehát a fószer a munkáját végezte, mások mondták neki mit kell megvalósítani, ezért fizetést kapott (és akkoriban ezeket az embereket nagyon megfizették), igazából csak két rendszert kötött össze.
    Mint írtam jókor vol jóhelyen, és az igazi email rendszert nem is ő írta, hanem ez a szerencsétlen Larry manus aköről persze senki nem tud semmit.
  • sajtos #19
  • kotizsoka #18
    szívből gratulálok a "mesternek", a mail tényleg egy nagyon szuper dolog... jó lenne e-mailben is köszönteni...
  • GulaSoft #17
    Jó helyen volt, jó időben. Olvassátok el a wikipedias cikket, már előtte is voltak levelezőkezdemények, most az hogy pont akkor érett meg rá az igény, és pont ott ült az első hálózat előtt az a személyes szerncséje.
    Istenítsük azt is aki kitalálta, hogy kössék össze a gépeket, meg mindenkit egyenként aki a kezdeteknél kitalált valamit. Akkoriban nem volt nehéz új dolgot kitalálni. Biztos akkor is voltak olyan találmányok amik akkoriban nem terjedtek el, aztán az idők folyamán más emberek ugyan azt megcsinálták, és akkor már megérett a világ, meg a technika a használatára.
    Ezekről a névtelen emberekről persze nem szól a fáma.
    Lehet, hogy ha egy évvel előtte találta volna ki az email elválasztáshoz a @-oat, akkor az nem terjedt volna el, mert még csak 2 gép volt hálóba kötve, és most egy másik faszi % jelét használnánk email elválasztónak, és most azt az embert istenítenénk.
    Nem voltak ezek ám sokkal nagyobb fejek, mint a mai emberek, csak egy technológia születésénél voltak pont jó helyen.
    Ez olyan, mintha az orvosnak gratulálnának egy szülésnél, mert milyen ügyesen végignézte amint egy nő kínkeservel megszüli a gyereket, és a végén a doki elvágja a köldökzsinórt.
  • Sámson #16
    A saját önző kis érdekéből csinálta, hogy tudjon levelezni. Később ez mások érdekét is szolgálta.
    Nehogy már elkezdjetek Szentet csinálni belölle...

  • CsabiDuke #15
    Sajnos kevés az ilyen ember mint Ray Tomlinson... Sajnos!
  • MrTressy #14
    én nem szeretném de ha én lettem volna az ö helyébe most kéne
  • Pharaoh #13
    Azt szerintem nem lehet, mert ugyna olyna jel, mint a <>#&@{}<;>*. És mint a cikkben van már az 1500-as évektől használják.