Budai Péter

Újít a Sony a fényképezőgépek piacán

Merőben új alaptulajdonságokkal rendelkező digitális fényképezőgépet hoz ki a Sony, mely kompakt gépek évek állóvizét alaposan felkavarhatja.

A Sony CyberShot DSC-R1 legfőbb erénye a nem cserélhető optikás digitális fényképezőgépeknél eddig példátlan méretű képérzékelő, mely a hagyományos kompakt érzékelők méretének sokszorosa. A maximálisan 10,3 megapixeles képek készítésére alkalmas CMOS képérzékelő 21,5x14,4 mm méretű, így versenyre kelhet egy jelenleg piacon lévő, átlagos DSLR gép érzékelőméretével is. Az optika mérete is nőtt, gyújtótávolsága pedig 14,3-71,5 mm F2,8-4,8 fényerővel. Ez kisfilmes tekintetben 24-120 mm-nek (5x-ös optikai zoom) megfelelő tartományt biztosít. A rekesz F16-ig szűkíthető, természetesen manuálisan is.

Az R1 ezen felül megtartotta a kompakt gépek néhány kényelmi funkcióját, így például a komponáláskor látható LCD élőképet. A 2" képátlójú LCD kijelzőt a gép tetejére helyezték és kihajthatjuk, elfordíthatjuk testhelyzetünknek megfelelően. Keresőként ezen kívül EVF használható, mely közel 100% lefedettséget biztosít, 235 000 képpontos felbontás mellett.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A korábbi Sony modellekhez képest viszont kimaradt a mozgóképrögzítés lehetősége, a tiff képformátum (meglehetősen nagy fájlméretet adna), valamint az elődökben jól bevált Hologram AF. Maradt viszont a raw képformátum lehetősége és a nagyobb érzékelő vélhetően kisebb zajszintje miatt akár ISO 3200 érzékenységet is használhatunk. A sorozatfényképezés sebessége a korábbi F828 modell 2,5 fps-éhez képes 3 fps-re nőtt, az így készíthető képek maximális száma viszont csak 3.

Az eddigi sRGB színtér mellett választhatunk professzionálisabb felhasználásra szabott Adobe RGB színteret is, és finomhangolhatjuk a fehéregyensúly beállításunkat, csakúgy mint a vaku fényerejét, mely 3 fokozat helyett -2 - +2 között állítható, 1/3 lépésenként.
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A fotók feldolgozásáról és a gép sebességéről a Sony Real Image Processzora gondoskodik, a mentett képek pedig MemoryStick, vagy CompactFlash I/II kártyán tárolhatók. A gép expozíció késleltetése mindössze 7,5 milliszekundum, fogyasztása pedig 70%-kal csökkent, így akár 500 képet is készíthetünk a gép mellé járó Infolithium akkumulátorral.

A Sony CyberShot DSC-R1 mérete 138x168x97 mm, tömege pedig 995 gramm, akkumulátor és memória nélkül. Megjelenését november közepére ígéri a Sony, bevezető ára 1000 dollár körül alakul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kori #29
    tudna valaki segíteni!!!!!!!!!!!!!

    most kaptam egy Sony DSC S60-as gépet de nincs magyar nyelvű leírásom hozzá
    esetleg valakinek van ilyen és felrakná olyan helyre ahonna le lehet tölteni

    azt a tippet nem kérem hogy rendeljek a cégtől mert 15k-ért adnak
  • sonyv1 #28
    Egyébként a T* egy bevonatot jelent az objektív lencséjén ami által jóval több fényt nyel el , kevesebbet ver vissza. Valóban nem ugyan az mert a Hasselbladon lévő sokkal nagyobb
  • sonyv1 #27
    Ez gondolom egy kit obi..............
  • cloud.strife #26
    http://www.sony.de/staticcontent/flashprojects/dime/R1/downloads/mtfComparison.jpg

    érdekes :))
  • sonyv1 #25
    Tulajdonképpen nem erről beszéltünk......?
  • aaaaa #24
    Ez a T* azért nem az a T* ami Hasselbladon van :)
    Ha megnézed egyre gagyibb cuccokra is rárakják az ED-t a Nikonnál, szerintem a Canon L is egyre olcsóbb objektíveken is ott fog díszelegni.
    Nincs rossz képe a gépnek, végül is az árához képest. Messze jobb bármelyik eddigi kompaktnál, sokkal korrektebb képe van bármelyik kis gépnél. Aki nem szeret, vagy nem is akar objektívet cserélgetni, és megelégszik ezzel az átfogással tényleg jól járhat vele.
  • aaaaa #23
    Canon EOS 1Ds, Canos EOS 1Ds MkII, Canon EOS 5D Nikon D2X, Kodak DCS 14/n, Kodak DCS SLR/c /n
  • aaaaa #22
    Ok te csak olvass szaklapokat és teszteket, én meg nézem a gagyi Nikon képét :) Olyan dolgokról teljesen felesleges vitatkozni, amit saját szememmel láttam. Az 50mm Nikonnak jó képe van és ennyi (ha gagyi, ha nem, és nem csak 6 Mpixelen :). Talán nézd meg, és ne a "szaklapoknak" higgy, mert azok ritkán fognak fix objektíveket tesztelni, és főleg nem ilyen Bridge gépek zoomjaival összehasonlítani.
    Tény hogy minden fix korlátozottan használható, de egyszer javaslom, hogy próbálj ki egyet-kettőt, és nem fogsz LOL-ozni :)
  • aaaaa #21
    Nem mindenkinek van szüsége a 24mm-re. Természetesen ha ennyire kell a nagyátószög lehet hogy nem egy rossz választás.
  • Bircsike #20
    Hé! Van már 10 Megapixelnél is nagyobb digigép? Ha van melyik?