Specker Balázs

Eladósorban az egyik legelső online közösség

Eladósorba került a The WELL, az egyik legnagyobb múltú és hatású online közösség, mely még az internet kora előtt jött létre, az első tagok közül sokan lettek később az internet írányadó figurái.

A The WELL-t Stewart Brand és Larry Brilliant hozta létre 1985-ben, a 60-as években elindult ellenkultúra bibliájaként emlegetett Whole Earth Review című kiadvány internetes oldalaként. A The WELL (Whole Earth 'Lectronic Link) a hóbortos tehetősek oldalaként indult. Akkortájt az internet mai formájában még nem is létezett, a közösség BBS-en indult el. A The Well munkásságával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az online élet etikai szabályai kialakulhassanak. Többek között tagja volt Mitch Kapor és John Perry Barlow, az Electronic Frontier Foundation alapítója is - olvasható a BBC News oldalán.

A jelenlegi tulajdonos, a Salon-Magazine 1999-ben vette meg az weboldalt. A cég azt állítja mintegy 500 000 dollár (200 millió forint) bevételhez jut a regisztrált 4000 tagja előfizetői díjából,valamint a hirdetések révén. "Az, hogy a The WELL ennyi ideig képes volt életben köszönhető kitartásának, rugalmasságának és annak a lendületnek, amit a közösség korán kialakult összetartása adott neki, a feszültségek és az ígéretek korában" - mondta Cliff Figalllo, az oldal vezető főmunkatársa a vnunet.comon. "A korai társadalmi és technikai nehézségek összekovácsolták a közösséget, akik állandóan ott lógtak az oldalon és vitték az egész ügyet előre. Ez a közösség a jövőben is tovább fog serénykedni a számítástechnikai mértékkel már igencsak soknak számító 20 éves fennállási évforduló után is" - tette hozzá Figallo.

Habár a Salon még nem talált vevőt, a The WELL tagjai között szó van egy esetleges tagsági felvásárlásról is. A Salon hat éve 5 millió fontot fizetett az oldalért. Egyelőre még nem adtak meg irányárat, azonban azt nyilatkozták, hogy nem kívánják eladni az első ajánlattevőnek, inkább kivárják a megfelelő partnert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bucser #4
    mert fiatal vagy fiam azért:D BBS-ről hallottál-e?:D
  • FTeR #3
    aboutwell
  • SymbioC #2
    Megveszem, ide vele!! Mi is ez? :)))
  • FtranX #1
    még sohasem hallottam erről a WELL-ről :D