Berta Sándor

Vezeték nélküli internet a német InterCity expresszeken

A Német Vasút és a T-Mobile közösen indította útjára az egyelőre kísérleti jellegű, Railnet nevű programot. Az első vasúti vonalszakasz, ahol a rendszert élesben ki fogják próbálni 2005 őszén a Köln-Dortmund közötti pályarész lesz.

A projekt célja, hogy még az idén felszereljék az első InterCity Expressz (ICE) vonatokba a vezeték nélküli (WLAN) internethozzáféréseket és teszteljék ezeket. A kiválasztott kísérleti ICE-vonatokban az utasok szörfölhetnek a világhálón, e-maileket küldhetnek és fogadhatnak vagy csatlakozhatnak cégük hálózatához. Ezenkívül az utasoknak lehetőségük nyílik arra is, hogy akár a pályaudvarokon, akár a vasúti szerelvényekben lekérdezzék a legfrissebb híreket, közlekedési vagy időjárási információkat.

Amennyiben a tesztek sikeresen lezárulnak, 2006-tól minden németországi ICE-vonaton elérhető lesz az új szolgáltatás. A CeBIT miatt a Hannover Messe/Laatzen pályaudvar volt az első, ahol a Railnet-szolgáltatást igénybe lehetett venni, 2005 nyaráig pedig további húsz nagy vasútállomáson szerelik fel a WLAN-hotspotokat. A már meglévő rail&mail-szolgáltatás szintén megmarad és a jövőben ennek üzemeltetéséért is a T-Mobile lesz a felelős. Amennyiben a program sikeresnek bizonyul, úgy később összesen nyolcvan nagy német pályaudvar fog csatlakozni a Railnet-hálózathoz.


A Német Vasút CeBIT-en kiállított bemutató szerelvénye

A T-Mobile az árakról egyelőre nem közölt információkat, ám azok az ígéretek szerint igazodni fognak a vállalat és a T-Com WLAN-hotspot áraihoz. Mint azt Kai-Uwe Ricke, a Deutsche Telekom vezetője a de.internet.com német hírportálnak Hannoverben elmondta, nagy technikai kihívás előtt állnak, hiszen az ICE-vonatok nagy sebességgel közlekednek és számos vasútvonal vezet hosszú alagutakon át. Rene Obermann, a T-Mobile elnökségének vezetője hozzátette, hogy cégének UMTS-hálózatát is fel fogják használni és az alagutakba pedig jelerősítőket fognak felszerelni. Bár a költségekről egyik szakember sem beszélt, annyi kiszivárgott, hogy tízmillió eurós nagyságrendű összegről van szó.

Hartmut Mehdorn, a Német Vasút elnökségének vezetője elmondta, hogy a tesztelés alatt az utasok ingyen próbálhatják ki a Railnet-rendszert. 2006-tól pedig lehet, hogy Németországon kívül is elérhető lesz a szolgáltatás, ám erről még tárgyalások folynak.
A Német Vasút InterCity Expressz vonatain naponta 150 ezer ember utazik. A projektben részt vesz még a T-Systems, a Cisco és az Intel is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cactus #8
    De most komolyan, nem tudom ki utazott már Németországban vonattal, de azért az ottani másodosztály van olyan szinten, mint itt IC elsőosztály kb. Mondjuk az ára elég borsos...de ugye a fizetések mellé nem akkor gáz ott. Szóval én is örülnék, ha igényes körülmények lennének a vonatokon, aztán ha az lesz, utánna jöhet WLAN meg robotkalauz, vagy akármi.
  • mittu #7
    Hát nemtom Ti hogy vagytok vele... nekem nem kell plazmatévé, ülésbe épített lcd, fejhallgató az ülés fölé, ... mert szerintem felesleges. Ha valakinek erre van igénye, úgyis visz magával rádiót, megnézi telefonon, laptopon, mobillal...
    De ez a wifi roppant hasznos lenne. Plazmatévé helyett ezt nyomnám inkább...
  • Chappy #6
    hazudbni szerintk szép dolog
  • Killgore #5
    Jah, minden héten járnom kell IC-vel, de plazmatv az nincs.... Biztonsági őr az van.. ezt az egyet sikerült megvalósítaniuk:D De azért haladnak...
  • trident #4
    -Mi még ott sem tartunk, hogy ha szeretnél netet, akkor tudj több szolgáltató közt válogatni.
    Például olyat, ami a te igényeidnek, lehetőségeidnek megfeleljen.
    Esetleg ha nem lenne monopólhelyzet....
  • concrete #3
    bazz, tiszta vonat is elég lenne, nemhogy wlan ...
  • Cat #2
    Nálunk csak nagyotmondás van, meg nagyszabású tervek

    Plazmatévé lesz a MÁV vonatjain
    A hír tavaly júliusi, és ebben októberre igérték a megvalósulást. Szólna valaki nekik hogy március van?
  • mittu #1
    Remek!
    Nálunk is tesztelhetnének...