SG.hu

Ingyenesen letölthető az 1848!

Tavaly kezdte meg az 1848-49-es szabadságharc stratégiai játék fejlesztését a Hydrogame programozócsoport, és az Oktatási Minisztérium lehetővé tette a játék ingyenes elérhetőségét.

A játék a www.48.sulinet.hu címen érhető el. Magyar Bálint oktatási miniszter ajánlója szerint "a személyes élménynél nincs maradandóbb tanulási forma. Egészen más valamit átélni, cselekvő résztvevőként bekapcsolódni, mint csak a tanár előadását hallgatni vagy érdemjegyért adni feleletet arról. Az 1848-49-es szabadságharc hazánk egyik legdicsőbb küzdelme, a magyar nemzet öntudatra ébredésének időszaka, annak megtestesülése. A játék nem csupán segít megérteni a történelmi helyzetet, hanem a hadműveletek sikeres vezetéséhez, a nyerő játszmához el kell sajátítani a csaták hátterében húzódó történelmi tényeket, a korabeli politikai viszonyokat is. S persze figyelembe kell venni az adott pillanatban a természeti adottságokat (pl. időjárás, a folyók vízjárása), a katonák harci kedvét és számos más szempontot is. Meg kell érteni, kik, miért és hogyan kötöttek szövetséget."
"A diákság számára - tizenéves korban - különösen vonzó az a lehetőség, hogy mindezt egy számítógépes stratégiai játék teszi lehetővé. A történelemtanítás szempontjából kedvező, ha ez nem csupán egy fikción alapuló, öncélúan erőszakos játék, hanem a magyar nemzet történetének fontos része. A korrajz szempontjából fontos, hogy hitelesen ábrázolt helyszínek, felszerelések, egyenruhák jelenjenek meg. A játék éppen ezért lehet érdekes az idősebb korosztályok, a tanárok, a szülők számára is. A korszak alapos megismerése a játék leírásának elolvasásával is lehetséges. A résztvevőnek kitörölhetetlen, személyes élményei is lesznek a magyar nemzet függetlenségéért vívott szabadságharcáról" - írja ajánlójában Magyar Bálint.

A játék a korabeli Magyarország térképén játszódik, a játékos ezen irányíthatja a hadseregeket. A hatalmas térkép több mint 2000 különböző domborzattal rendelkező hatszögre van felosztva. Ezek a területek lehetnek sík, dombos, mocsaras vidékek illetve hegységek. A legmagasabb hegyeket és a tavakat tartalmazó területek a hadseregek számára járhatatlanok. Fontos szerepet kap még az utak és a vasutak elhelyezkedése, mert ezeken gyorsabban haladhatnak a hadseregek. Az egységek mozgását folyók akadályozhatják, e vízi akadályokon legkönnyebben a hidakon juthatunk át.

A játék során a magyar félnek lehetősége van új egységek toborzására a nagyvárosokban. Az osztrák fél új egységeket nem állíthat fel, de időről időre kap erősítést a történelmi helyzetnek megfelelően. Az orosz beavatkozás választható, ennek esetén a magyar félnek sokkal nehezebb a dolga, hiszen két nagy hadsereget kell egyszerre legyőznie.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A seregek alapegysége az ezred és az üteg, minden hadsereg ezekből épül fel. Egy ezred maximum 2000 lovast vagy 4000 gyalogost foglal magában. Az ütegek létszáma 8 ágyú lehet. Az ezredek és ütegek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek: létszám, tapasztalat, fáradtság, morál, ellátmány. Ezek a tulajdonságok dinamikusan változnak a helyzetnek megfelelően. Ellátmányt a nagyvárosok biztosítanak, ezektől a központoktól elvágott hadseregek nehéz helyzetbe kerülnek.

Az egyes hadseregek élére a játékos nevezheti ki a tábornokokat. Ezek a vezetők hatással vannak a vezetett hadtestre a csatákban. E mellett a játékos a csatában alkalmazott taktikát is beállíthatja, amely lehet vakmerő, kiegyensúlyozott vagy óvatos, illetve irányulhat az ütközet elkerülésére. A taktika mellett az egységek más parancsokat is kaphatnak, pl. erőd lövetése, erőd rohamozása, feloszlatás, védősáncok kiépítése.

A csaták során a szembenálló hadak realisztikus mértékű veszteségeket szenvednek és nem megsemmisülnek, csak visszavonulnak vereség esetén. A csata végeredményétől függően változik az ezredek morál, tapasztalat és ellátmány szintje is. A nyílt csata mellett lehetőség van az erődök ostromára és bevételére is. A játék a számítógép ellen játszható (a magyar vagy az osztrák-orosz féllel), vagy két játékos játszhatja egymás ellen az interneten illetve helyi hálózaton.

Az Oktatási Minisztérium 9,8 millió forintért határozatlan időtartamra szóló, kizárólagos felhasználási jogot szerzett a szoftver magyar nyelvű változatának Magyarországon történő terjesztésére. A játék fejlesztői vállalták, hogy saját honlapjukon kapnak helyet a stratégiai játékhoz kapcsolódó fórumok, chatszobák, és más szoftvertámogatási szolgáltatások, és hogy a használat során esetlegesen felmerülő hibák, inkompatibilitások, pontatlanságok kijavítására egy éven keresztül havonta egy alkalommal hibajavító csomagokat (patch) adnak ki.

Sajnos a programot nem tudjuk honlapunkon is közzétenni, mivel ugyan az Oktatási Minisztériumban pozitívan reagáltak a dologra, de a kérvényt hivatalosan, postai úton kell elküldeni részükre, azaz legalább egy hét lenne az elbírálás ideje.

A játék letöltése, 98 MB

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jusztin Ricsi #79
    cső ricsi wazze
  • spk202 #78
    én meg az Id-nél fogokzni
  • spk202 #77
    ez teljes game
  • BiroAndras #76
    "Hameg nem jön be akkor ott van a Digital Reality, vagy a Black Hole studio játéka(i) tessék megvenni azokat."

    Bizonyám. Különösen a Digital Reality készítményeit tessék vásárolni, mert elsejétől én is náluk fogok programozni...
  • M@TriX #75
    bennem is ez fogalmazódott meg.

    meg talán halkan jegyzem meg, hogy nézzetek több tévét és ha látjátok amúgy általában mennyi pénz "tűnik el", akkor ez talán jó helyre került. :)
  • Jagi #74
    Ezt nem hiszem el! Létezik ilyen? Gratula!

    Kérdés: a full játék telepítője 90 MB? Nem a demo-jé az?
  • greekboy #73
    Szerintem nem olyan csúnya! Bár a zene hosszú távon kikészítene, biztos van olyan aki jót fog ezzel is szórakozni és aki elolvassa historyt és rákattan a játékra, az tanul is belőle. Mindegy! Sajnos nekem a körökre osztott stratégiák közül csak a Lords of the Realm 2 jött be, de az nagyon.
  • uv #72
  • ollie #71
    Mert te aztán sokat fizettél érte...
  • echo #70
    Ha egy játék valakinek nem tetszik, azon az sem változtat ha pusztán hobbiból csinálták a készítők, ha pedig ezért én is fizetek és a nagymamám is akkor, hangosan teszem hozzá, hogy szar.