Berta Sándor

Biológiailag lebomló mobiltelefon-burkolat

Elkészült a világ első környezetbarátnak is mondható mobiltelefon-háza. A különleges mobilkészülék-borítást a brit Warwick Egyetem kutatói fejlesztették ki.

A ház biológiailag lebomló és komposztálható, vagyis újrafeldolgozható anyagokból készült. Az egyetem munkatársainak tájékoztatása szerint az első prototípusokon már napraforgókat termesztettek - méghozzá sikerrel! Mindez azt jelenti, hogy amennyiben a további tesztek is sikeresek lesznek, akkor a jövőben akár mindennapos és elfogadott gyakorlattá válhat majd, hogy a selejtezés után így hasznosítsák újra a mobiltelefonok házait. Természetesen a készülékek többi alkatrésze (kijelző, akkumulátor stb.) továbbra sem nevezhetők környezetbarátnak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mielőtt összeszerelték volna a készülék többi alkatrészét és a ház prototípusát, a szakemberek egy napraforgómagot helyeznek el a házban, miután pedig leselejtezték a készüléket, a magból kinő egy napraforgó. A módszer előnye, hogy a komposztálás során a ház felbomlik, így a benne lévő anyagok kiváló táptalajt szolgáltatnak például növénytermesztéséhez. Mivel a magot előzetesen egy különlegesen erre a célra kialakított rekeszben helyezik el, megakadályozzák, hogy előbb kikeljen, mint ahogy azt eltervezték. Először a környezetbarát borításnak kell lebomlania és csak utána indulhat meg a mag kifejlődése.

A különleges "bio-mobiltelefon-borítást" a Warwicki Egyetem munkatársai a Motorola mobiltelefon-gyártó céggel és a PVAXX Research and Development nevű kutatóvállalattal együtt fejlesztették ki. Bár a Motorola maga is aktívan részt vett a fejlesztési munkákban, az egyelőre még kérdéses, hogy az első bioházzal rendelkező mobiltelefonok mikor kerülnek piacra. A környezetvédőket és a növényeket kedvelő felhasználókat mindenesetre már meggyőzte az új módszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pepe003 #8
    Legalább szépek lesznek a szemétdombok :D
  • HUmanEmber41st #7
    Nekem biológiailag lebomló Windows kell ne kelljen má' mindig Ghostolni...
  • Cat #6
    ha egy-két évig ott áll, akkor az értéke ugyis nullára csökken...
  • TeszteloPontHu #5
    Csak az lesz a ciki, ha a bolt polcain el fog bomlani, mert mondjuk x éve ott áll...
  • Freddy TNT #4
    Szerintem meg baromi nagy ötlet. elvégre ha hasonló tulajdonságai vannak, mint a műanyagoknak, akkor miért ne? Ha a jövőben napraforgó nő a szeméttelepen, akkor tudni fogjuk, hogy ott kiselejtezett mobiltelefon van.
  • Jimmyke #3
    LOL!!
    Nem tudom mennyivel keményebb a műanyagnál de én nagy jövőt jósolok a dolognak.
  • SuperCow #2
    egyesek nagyon unatkoznak. :) sztem szarság.
  • peteragoston #1
    Nekem meg, kell ehetö mobiltelefon...