Hunter

A méh meg­dönti a dinoszau­ruszok kiha­lá­sá­nak elmé­letét?

A trópusi méhek és egyéb meleg kedvelő rovarok továbbra is aláássák azt az elméletet, mely szerint a Föld egy aszteroida becsapódás után éveken át "atomtélbe" burkolózott volna, ami 65 millió évvel ezelőtt kipusztította a dinoszauruszokat.

Az, hogy a trópusi méh, a Cretotrigona prisca túlélte a hatalmas Kréta-kor végi kipusztulást biztos jele annak, hogy nem sokáig lehetett hideg, állítja a New Orleans egyetem végzős hallgatója, Jacquelin M. Kozisek, aki tanulmányát hétfőn tárta a nyilvánosság elé az Amerikai Geológiai Egyesület ülésén. "Ezek a trópusi méhek rendkívül kis mértékben tértek el a modern trópusi méhektől" - mondta Kozisek. Olyannyira hasonlítanak a borostyánban konzerválódott példányok a maiakhoz, hogy szinte azonos korlátokkal rendelkeztek a hidegtűrés tekintetében, sőt, valószínűleg ezek voltak a ma élő trópusi méhek ősei.

A ma trópusi méhei 31-34 Celsius fokon szaporodnak, mutatta ki egy entomológiai kutatás. Ugyanez vonatkozik az őket életben tartó virágzó növényekre is, tette hozzá Kozisek. Amennyiben a modern trópusi méh mércének számítható, bármilyen becsapódás utáni lehűlés, ami a napfényt blokkoló törmelékből adódott, nem csökkenthette a hőmérsékletet 2-7 fokkal anélkül, hogy a méhek ki ne pusztultak volna. A jelenlegi atomtél elméletek a Mexikóban (félig a Yucatan-félszigeten, félig a Mexikói-öbölben) talált, mintegy 200 km átmérőjű Chicxulub-krátert kialakító becsapódásból kiindulva 13-22 fokos hőmérsékletesésről beszélnek, ami túl hideg lett volna egy trópusi méhnek.

"Tudjuk hogy számtalan más trópusi növény, rovar, hal és hüllő élte még túl" - mondta Peter Wilf, a Pennsylvania Állami Egyetem paleontológusa. "Az aszteroida nem ölt meg mindent mindenhol, különben nem lennénk most itt." Az elmúlt években a paleontológusok egyre több bizonyítékot gyűjtöttek össze arról, hogy a 65 millió évvel ezelőtti pusztító erő, ami a fajok 70 százalékának kihalását okozta, rendkívül szelektív volt, tette hozzá Wilf.

Az egyik friss tanulmány szerint a Chixulub becsapódás következtében az űrbe kilökődött törmelék visszatérése a légkörbe heves hőimpulzust okozott. Egy ilyen hőhullám csupán néhány óráig tarthatott, és csak azokat az organizmusokat pusztíthatta el, melyek nem tudtak elrejtőzni a víz alatt vagy más menedékhelyen. Ennek fényében a trópusi méhek túlélésének híre egyáltalán nem meglepő, vélekedett Wilf.

Kozisek tanulmányát az őslénytani irodalom átvizsgálásával vezette le, olyan fajok után kutatva, melyek túlélték a becsapódást. Ezután kiragadta a trópusi méheket, mivel ezek modern rokonaik szinte teljesen megegyeznek a túlélőkkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #41
    Itt is a több év jelent problémát. Kérdés, addig kibírhatták-e hibernálva. Esetleg igen.
  • dez #40
    De addigra (akár több év) már szegény méheknek mindegy. :)
  • Epikurosz #39
    Mondok még1et:

    Az okés, hogy a méhek megdöglöttek, de ha épp télen volt a becsapódás, amikor amúgy is téli álmukat aludták, bent a boly védelmében (föld alatt vagy fakéregben), akkor mi van?

    A trópuson ugyan nincs tél, de a mérsékelt égövön is lehetett ugyanolyan méh, mint a trópusokon. Gondolom én...
  • Epikurosz #38
    "Na most, akkor a méheket életbentartó növényzet, hogy tudott elrejtőzni?"

    Hajaj, a spórák, ha tudod mik ezek, átélnek még ennél durvábbakat is, oszt lesz belőlük új növény.
  • Wampire1 #37
    ÉN tudom hogy haltak ki!!!A dinók egy idő múlva borzalmasan nagyok lettek és a föld már nem volt képes őket elbírni. Egyszerüen beszakadt alattuk a föld!!! A kisebbeket meg magukkal sodorták! Bizonyíték:Mindegyiket a föld alatt találták meg!
    Na?
  • Jumpy #36
    a dinók nem haltak ki/ meg.
    Csak hazamentek.
  • Tetsuo #35
    A dínók nem is haltak ki!! (Csak megdöglöttek.)
  • Shadow_THH #34
    én is a tieidet, és én arra jutottam, hogy egy zsíroskenyér vagy!
  • Shadow_THH #33
    lehet kéne nyitni egy külön topicot?
  • zippofcy #32
    Mindezt a nehezen összeszedett tudást meg kéne osztani a világgal, mondjuk a Mindegytudás Egyetemén. Hátha a szagértőknek is segítenénk vele, és így előbbre vinnénk a tudományt, az életet, meg mindent.