SG.hu

Digitális hadviselés Irakban

[Infinit] Az amerikai hadsereg csúcstechnológiájú digitális harctéri katonai parancsnoki rendszerét (Army Battle Command Systems), amelyet eredetileg helikopterekkel és harci járművekkel megvívott harctéri küzdelemhez terveztek, most lázadók és utcai harcosok ellen igyekeznek bevetni Irakban.

Ennek az összetett információs és kommunikációs rendszernek éppúgy részét képezik a Humvee terepjárójukban helyet foglaló katonák digitális utcatérképei, a parancsok elektronikus letöltésére alkalmas eszközei, vagy az ellenség állásainak megfigyelését lehetővé tevő műholdas berendezések, mint az elöljáró parancsnokok támadások nyomon követésére alkalmas nagyméretű digitális képernyői, vagy éppen a távirányított repülőgépek szolgáltatta valós idejű felvételek.

A parancsnokok a technológia segítségével akár két órán belül képesek lehetnek arra, hogy megszervezzenek egy támadást vagy, hogy gondoskodjanak a szükséges hadfelszerelésekről. Ez a gyorsaság a katonai vezetés szerint a volt iraki elnök és más menekültek kézre kerítésekor is kulcsszerepet töltött be.

A különböző objektumok és csapatok helyzetét kis zászlócskákkal jelölő hagyományos térképek helyett ma digitális térképeket használnak, amelyek határozottabb, gyorsabb, hathatósabb katonai fellépést tesznek lehetővé.

A rendszer a hírszerzésre épülő iraki hadműveletek során nagy segítséget nyújt a csapatok mozgását a tervezéskor vizuálisan felvázolni igyekvő stratégák számára. A számítógépes monitorokon az egyes katonai járművek helyzetét kék, a lesben álló lázadók rejtekhelyeinek ismert helyzetét pedig vörös ikonokkal jelölik. A műholdas rendszer és az érintőképernyők segítségével bármely katona újabb ikont helyezhet el a térképen, a többi egység számára is jelezve saját, illetve az ellenség helyzetét, jelentősen csökkentve ezzel a saját csapatok elleni véletlen támadások eshetőségét.

A földi csapatok ugyanakkor gyakran panaszkodnak, hogy a járművekben elhelyezett konzolok használata nehézkes, a harctéri viszontagságok közepette gyakoriak a meghibásodások, az egyes hálózati elemek közti kapcsolat pedig időnként összeomlik.

Bár a hírszerzés hagyományos metódusait (iraki informátorok, megszerzett dokumentumok, kihallgatások) továbbra is alkalmazzák, a számítógépes rendszer kulcsfontosságú szerepet tölt be a hadműveletek közepette nemritkán módosuló támadások megszervezésében és összehangolásában. Ha például a felderítő egységek tetten érnek egy menekülő gyanúsítottat, a parancsnokok a "taktikai internetnek" nevezett rendszer segítségével másodpercek alatt utána küldhetik az üldözőket.

Ted Martin alezredes szerint a rendszer akkora magabiztosságot kölcsönöz a katonai stratégáknak, hogy néha az időigényes eligazításoktól és a váratlan helyzetek esetén szükséges tervek megbeszélésétől is eltekintenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!