Berta Sándor

Bill Gates gondolatai a jövő számítógépeiről, telefonjairól

A Microsoft társalapítóját lehet szeretni, lehet nem kedvelni, de nem tudomást venni róla aligha. Az 50 milliárd eurós vagyonnal rendelkező üzletember gyakran hökkenti meg a világot különböző kijelentéseivel, amelyek rendre a körül a kérdés körül forognak, hogy milyen lesz a jövő világa?

Bill Gates szerint a jövőben a számítógépek talán még a jelenleginél is könnyebbé fogják tenni az életünket. Reagálni fognak a kimondott utasításainkra és egy kamera segítségével felismerik majd az arcunkat, illetve a kézírásunkat is. Mindezek az újdonságok egyszerűbbé fogják tenni a számítógépek, de a mobiltelefonok és a notebookok kezelését is. Ezek a készülékek természetesen vezeték nélküli technikákkal lesznek összekötve egymással.


Bill Gates
A fontos dokumentumokat is a jelenleginél könnyebben és biztonságosabban tárolhatjuk majd az otthoni PC-ben, hiszen ahhoz az ujjlenyomatunk és az arcfotónk segítségével csak mi férhetünk majd hozzá. Amennyiben pedig úgy gondoljuk, ezeket az anyagokat lehetőségünk lesz áttölteni a laptopunkba vagy a mobiltelefonunkba. Bill Gates úgy véli: a jövőben a napi feladatainkat megjelenítő naptár akár egy fali kivetítőn vagy egy karórában is helyet kaphat majd, míg a családi fotók megjelenhetnek akár az autóban lévő kijelzőn, vagy az otthoni televíziókészülék képernyőjén is.

A kérdésre, miszerint az egykor még luxuscikknek számító mobiltelefon összeolvad-e majd valaha is a PC-vel, a milliárdos a következőket mondta: "Valaha is fontosabb lesz az autóhasználat, mint a futás? Kötve hiszem, hiszen bár ma már szinte mindenkinek van gépkocsija, mégis ha futnunk vagy gyalogolnunk kell, csak magunkra, a lábunkra támaszkodhatunk. Mindig lesznek olyan dolgok, amelyeket jobban szeretünk majd a mobiltelefonunkról intézni és olyanok is, amelyekhez a számítógépet vesszük majd igénybe. Amennyiben például egy házat szeretnénk vásárolni és a róla készült fotókat meg akarjuk tekinteni, nem lesz elég a mobiltelefon kis kijelzője, szükségünk lesz egy nagyobb képernyőre. Ám kétségtelen tény, hogy az olyan készülékeket, mint a mobiltelefonok vagy a PDA-k a jövőben a jelenleginél lényegesen több feladatra fogjuk tudni használni."

A mobiltelefonok Bill Gates szerint hasznos segítőtársak lehetnek majd például a bevásárláskor. Néhány év múlva már leolvashatjuk velük a termékek vonalkódjait, vagy automatikusan lehívhatunk a segítségükkel különböző adatokat egy termékről az internetről. Például, hogy szerepelt egy tesztben vagy hol kapható meg a legolcsóbban egy eszköz? De akár a külföldi étteremben való étel- és itallapot is lefordíthatjuk majd a kamerás mobiltelefonok segítségével. A számlát pedig szintén a készülékre tett ujjlenyomatunkkal egyenlíthetjük ki.

Érdekes Bill Gates véleménye a digitális otthonról is: "A DVD-lejátszók és maga a DVD technológia legkésőbb tíz éven belül el fognak tűnni. Amennyiben ugyanis belegondolunk, hogy a zenéket és a filmeket ezüstös korongokon kell magunkkal hurcolnunk, rájövünk, hogy ez nevetséges módszer. Hiszen ezek a lemezek elveszhetnek vagy meg is sérülhetnek. A jövő televíziója azt fogja megmutatni nekünk, amit mi akarunk nézni és akkor, amikor mi akarjuk. A számítógép tudni fogja, hogy mikor lépünk be majd a lakásunkba és a hangunkról fel fog ismerni bennünket. A multimédiás otthonunk tudni fogja azt is, hogy mi a kedvenc műsorunk és azt is, hogy melyek azok a műsorok vagy adók, amelyeket nem nézhetnek a gyerekeink. Ez a rendszer, ha akarjuk, megmutatja majd nekünk a családi fotókat vagy akár az előző napi erotikus műsort. Mindeközben a barátainkkal is beszélgethetünk, vagy elmondhatjuk egymásnak a véleményünket az éppen látott műsorról."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jamespond #33
    Az amiga inkább volt kellemes színfolt a számtech történetében mint a pc.A winpc pedig egy igazi tömegcikk.A számítógépek legalja.
  • NEXUS6 #32
    Azt akarom mondani, hogy tök mindegy, hogy milyen jó az egyik oprendszer, vagy milyen szar a másik. Az emberek nem az alapján döntenek a vásárláskor. Szerencsére a PC vas elég olcsó, a többi meg senkit nem érdekel, nem érdekli az embereket, hogy az az erőmű, amit megvesznek mi mindenre lenne képes, hiszen már a 10-ed akkora teljesítményűt se tudták kihasználni. Valami oprendszer meg csak kerül rá.

    Ez az amiért a kis erőforrás igényű Amiga annak ellenére, hogy mint oprendszer q. jó volt végül becsődölt.

    Amúgy a sok per is, amit BG ellen nyomatnak, ha úgy vesszük meghozza a M$-nek a maga hasznát. Mennyibe kerülne a NY Times első oldalán egy féloldalas hirdetés?

    Aztán jöhetnek az ilyen cikkek: BG megmondja a frankót!
    Info/újdonság tartalma: 0 (gy.k. nulla)!
    Jellemzően M$ termék.


  • Pheel #31
    Biztosan bennem van a hiba, de hogy mi köze annak, hogy PSX-et ajánlottál PC helyett, ahhoz, hogy milyen király volt az Amiga anno, na aaaazt nem tudom
  • NEXUS6 #30
    "Ha annyira kiraly gep volt az az amiga, miert nem azt hasznaljuk a pc helyett? Ja, merthogy nem is volt az olyan nagy szam..."

    Király gép volt-e az Amiga?

    Ha a hardverét tekintjük '95-ben már nem sokat ért. Ha az oprendszert nézzük, még ma is megállná a helyét!
    De mint irtam, az emberek nem a gyönyörű szép w95.88.me.2000 .... ért, vagy bármi más oprendszerért vették, veszik meg a számitógépeket. Emlékszem valamikor 98 ban segitettem egy hozzá nem értő családapának számitógépet venni karácsonyra a kisgyermekének. Vagy 120 ezret akart rákölteni az akkori szintű csodamasinára. Hiába mondtam, hogy ha a gyerek játszani akar akkor vegyen egy PSX-et 25 ért, ő azt válaszolta, hogy a gyerek tanulja a gépet az iskolában, tehát kell neki. Erre győzködtem, hogy akkor a PS mellé szerezzen be egy használt 486-ost, tanulni az is jó. NEM, ő ragaszkodott a leújabb PC-hez. Gép megvesz, beizzit, erre a gyerek elkezdi rángatni az ikonokat az asztalon, mert, hogy még az egeret SE TUDTA KEZELNI! Ja aztán sirva könyörgött, hogy rakjak fel neki valami kis félmegás shareware mariót, mert ö azt szereti!
    Szumma szummárum, azt ugyan még nem tudom a mai napig sem, hogy az emberek, milyen meggondolásból költik el tök feleslegesen a legdrágább vasra a pénzüket, de azt tudom hogy ilyen tömegesen fordul elő. Az oprendszert, meg valamit csak felraknak rá, de ehhez az egészhez BG-nek annyi köze van mint nekem. Csak éppen ő kihasználja!!!
    És végül, az is tény, hogy ennek az egésznek pedig semmi köze a józan észhez, meg a minőséghez.

    Hát kb ezek azok a dolgok, amiért nem Amigát használunk manapság.
  • Pheel #29
    "A média agymosása segít az igények amortizálásában."

    Szép szöveg, de mégis mire gondolsz? Hányszor hallod/látod/olvasod, hogy használj bonyolult, lassú vagy éppen instabil szoftvereket?!?

    Egyszerűen ezt a fejlődési irányt igazolta a piac. Lehet mindenféle elméleteket gyártani, csak éppen felesleges.
  • Tetsuo #28
    A Macet még mindig szokás dícsérni. De qrva drága, ez van.
    A multicégek a tömegigényeket egyre nagyobb dömpingben, de alacsonyabb szinten szolgálják ki.
    A média agymosása segít az igények amortizálásában. Minek kutatná a nívós technológiákat egy monopól cég (nemcsak a Microsoft), ha a nép örömmel megveszi a csillogó gagyit?
    Van egy szűk réteg, akik szeretik a funkcióképes modern/ tartós sőt akár egészséges dolgokat és meg is tudják fizetni.
    Tőlük el is kérik a pénzt rendesen (hiszen nem átlagos termékeket, szolgáltatásokat fejlesztenek).
    S van egy 3. kategória: Nekik nem teccik a gagyi, de nem tudják megvenni az igazából használható terméket. A bóvli termékekért ha lehet nem adnak pénzt (akár elvi okokból is) és próbálják használni; amellett h állandóan keresik az olcsóbb igényes cuccokat -reménytelenül- (én legalábbis).
    /A napi 16órát dolgozó gyerekek és éhezők millióinak kategóriáját most inkább kihagynám..
  • Pheel #27
    A Macintosht is szokás volt dicsérni, hogy milyen jó, meg milyen felhasználóbarát, meg mennyire kézreáll, meg mennyire jövőbemutató, aztán mégis csak egy elég szűk réteg sajátja maradt... Amiga dettó.

    Ideje lenne már változtatni a dogmatikus véleményeden.
  • tajfun #26
    Ha annyira kiraly gep volt az az amiga, miert nem azt hasznaljuk a pc helyett? Ja, merthogy nem is volt az olyan nagy szam...
  • tajfun #25
    Hat ezaz, hogy nincs biztonsagos megoldas. De nem is lesz, mert elobb feltorik minthogy kiadnak. Inkabb maradjon a kp, ott legalabb van esely ra hogy hasbaszurom a tolvajt ha lopkodni probal.
  • NEXUS6 #24
    Csá Fekete rózsa!

    Na ugye te sem gondolod komolyan azt amit írtál!
    A '95-ös standard PC hardvernél nagyság renddel gyengébb gépen léteztek már akkor a w'95 színvonalát meghaladó oprendszerek. Azt a szintet pedig egy xp mát talán el is éri, csak pl egy Amigához képest több nagyságrenddel bikább hardveren, ja meg 10 év késéssel. Ha PC-re létezne Amiga oprendszer én bizti azt használnám, de szerintem te is.

    Ha innen nézzük a dolgokat, BG nem sok jónak volt az okozója. De én nem szídom őt. Nem tehet róla! Valószínűleg csak a pénzekhez ért, ahhoz viszont nagyon. És arról sem tehet, hogy az emberek meg bedőlnek neki