Hunter

A zöld tea a számítógépgyártásba is bevonul

Az egészségügyi szakértők éveken át a zöld tea fogyasztásának előnyeit bizonygatták, azonban kutatók most az ősi ital egy teljesen új alkalmazását fejlesztették ki: a számítógépek merevlemezeinek előállítási folyamatába vonták be a zöld teát.

A Nemzeti Tudományos Alapítvány sajtóközleménye szerint az új tea alapú összetevő előnyben van az eddig használt anyagokkal szemben, mivel amellett, hogy természetes úton lebomlik és a minimumra csökkenti a környezeti kockázati tényezőket még a működése is hatékonyabb. A folyadék egy nap akár ipari szabvánnyá is kinőheti magát.

A folyadék feltalálója, John Lombardi, az amerikai Venta Research Corporation munkatársa a Discovery News kérdéseire csak annyit válaszolt, hogy a pontos formulát szabadalmi okokból nem árulhatja el. Az elismerte, hogy tannin és a tea, valamint más zöld leveles növények anyagait vonták ki az új folyadék számára, ami legalább 10 százaléknyi, vízben oldódó növényi anyagot tartalmaz. Lombardi és munkatársai a zöld tea azon tulajdonságát használták ki, amivel különböző kerámia és fém felületekhez kötődik. Ezt megfigyelhetjük saját teáscsészénken is, amikor a tannin foltot hagy az oldalán. A tannin és más növényi összetevők képesek elektrosztatikus töltést felvenni. Ezek a tulajdonságok tették lehetővé a kutatóknak egy olyan zöld teából készült tisztító folyadék létrehozását, ami megszabadítja az író és olvasó fejeket a gyémánttal való csiszolásuk után rajtuk maradt szennyeződésektől.


Dr. John Lombardi a folyadékkal

"A Ventana által kifejlesztett folyadékot ráöntjük a gyémánttal csiszolt író és olvasó fejekre" - magyarázta Lombardi. "A zöld tea kivonat és a folyadék aktív alkotóelemei az elhasználódott részecskék felületéhez kötődnek és elektrosztatikus töltést juttatnak el hozzájuk. Ezek a töltött részecskék taszítják egymást, és pillanatok alatt eltűnnek a fejről." A gondos csiszolásra azért van szükség, mert az író-olvasó fejhez nagyon közel forog a merevlemez, gyakran szó szerint egy hajszál választja el a lemez felületét a fejtől. Ha bármilyen törmelék kerülne a fej és a lemez közé, akkor komoly adatvesztés következne be.

A zöld tea folyadékról nemcsak a kutatási támogatást adó Nemzeti Tudományos Alapítvány zeng dicshimnuszokat, de számos tudós is dicséri. "A Dr. Lombardi által szintetizált összetevők csoportja hatalmas lehetőségekkel rendelkezik a félvezető tisztító és fényező műveletekben, de hasznosak lehetnek más tisztítási folyamatok kémiai rendszerében is" - mondta Srini Raghavan, az Arizona Egyetem Anyagtudományi karának professzora.


A képen a megmunkálási folyamat látható - a Ventana folyadékot a lemezre öntik, az megfogja a parányi részecskéket és a centripetális gyorsulás kisodorja az elegyet

Az évente 161 millió merevlemezt előállító számítógépiparban a zöld tea-elegy egyfajta szennyvíz szűrőként is alkalmazható lehet, ami segítene megszabadulni a fémszennyeződésnek kitett víztől. Ugyanígy a gyógyászatban is kiválthatna több olyan rák elleni kemoterápiás orvosságot, melyek különböző fémelegyeket tartalmaznak. Persze a tényleges felhasználás előtt még további tesztekre lesz szükség, azonban Lombardi reméli, hogy zöld teája már az év végére megkapja az engedélyt a számítógépgyártásban történő alkalmazáshoz.

Videó

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #12
    Tudom, de az igazán nagy áttörést ez hozza meg nekik!
  • papabear #11
    India már elég régen ott van az IT szektorban. Igen sok programozó és fejlesztő dolgozik ott. A legtöbb nagy szoftverfejlesztő cégnek van bázisa Indiában.
  • Gabest #5
    és india végre betört az IT szektorba
  • Piscator #2
    Faszomba, kérnék szépen egy gigabájt őrgréjt! :)
    Hukk.