Berta Sándor

Hálózaton rendelt sört hoz az új hűtőszekrény

A floridai egyetem hallgatói hasznot húztak a lustaságukból és megalkották azt a robot-hűtőszekrényt, amely az egész kutatórészleget ellátja friss és hűs italokkal.

A mobil robot - amely a keresztségben a Koolio nevet kapta - az egyetem harmadik emeletén teljesít szolgálatot, itt található az intézmény Gépi Inteligencia Laboratóriuma (Machine Intelligenc Lab, MIL) is. Az italrendelés hálózaton keresztül történik. Koolio a rendelést jelző jelet egy vezeték nélküli hálózati kártya segítségével kapja meg, s az információkból kiderül számára az is, hogy a kért italt az emelet melyik szobájába kell leszállítania. A dokkolóállomástól a kért itallal, italokkal kel útra. A robot-hűtőszekrény balesetmentes útjáról és a pontos navigációról a beépített szonár, az infra- és a webkamera gondoskodik. Miután Koolio leszállította a kért hűsítőket visszatér a dokkoló-töltő állomására és várja a következő megrendeléseket.




Bár jelenleg Koolio csak a fejlesztői kívánságát tudja teljesíteni és csak egy meghatározott emeleten és útvonalon képes haladni, könnyen elképzelhető, hogy hamarosan már hasonló robot-hűtőszekrények fognak szlalomozni a magánlakásokban, az iskolákban és az irodákban is.

Koolio-nak egyébként már létezik egy társa is. Az Autonomous Beer-Opening Robot (ABOR), vagyis az autonóm (sörös)üveg-nyitó robot hamarosan talán éppen Koolioval fog együttműködni. Feladata rendkívül egyszerű: megfogja az asztalon lévő (sörös)üvegeket, kinyitja őket és átnyújtja a felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #7
  • Sherad #6
    en inkabb homernak keresztelnek egy ilyet :)
  • AtisH #5
    Sőrt ide, bort ide te szép szüke robot-hűtőszekrény...:-)))
  • davos80 #4
    Sajnálom a feleséged/barátnőd.Petsze csak ha van még.
  • shim #3
    a legnagyobb felfedezések mindig a véletlen ill. az egyetemi hallgatók lustaságának köszönhetően születtek.
  • Tikal #1
    tekerni nem tud? :D