SG.hu

Bill Gates felvázolta a "zökkenőmentes fogyasztói számítástechnika" jövőképét

A CES előadás legfontosabb témái az új Media Center-technológiák, az MSN-szolgáltatások, illetve az MSN Direct használatára alkalmas intelligens karórák voltak; Gates külön rámutatott a szoftvereknek a szórakoztatóelektronikában betöltött növekvő szerepére.

Bill Gates, a Microsoft Corporation elnöke és vezető szoftvertervezője a 2004-es Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Vásár (CES) előadásában részletesen szólt a vállalat "zökkenőmentes számítástechnika" (seamless computing) nevű jövőképéről, olyan forradalmian új szoftvereket mutatott be, amelyek egyformán működnek a különböző digitális készülékeken, és "egységesen működő egésszé" alakítják az emberek életében szerepet játszó technológiai eszközöket. Gates számos olyan terméket és szolgáltatást mutatott be, amelyek a szórakoztatóelektronika világára is kiterjesztik a szoftverek használatát.

Szólt az MSN Premium szolgáltatásról, valamint a szélessávú internetet használókra optimalizált MSN-szolgáltatásokról, az új Microsoft Windows Media Center Extender bővítőtechnológiákról és a Portable Media Center készülékekről, amelyek révén a Media Center PC-k nyújtotta szórakozási lehetőségek otthon és út közben egyaránt élvezhetővé válnak. Gates az MSN Direct intelligens órák forgalomba hozatalát is bejelentette: ezekkel feltűnésmentes, egyszerű módon lehet személyre szabott információkhoz jutni.


A népszerű humorista és műsorvezető, Jay Leno Bill Gatestől ismerheti meg az MSN Premium szolgáltatást a Las Vegas-i Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Vásáron

"A számítástechnika egyre központibb szerepet kap életünkben, napi tevékenységeink egyre nagyobb részét végezzük digitális eszközökkel, ebből következően nagyszerű szoftverekre van szükség, hogy mindezek a készülékek és szolgáltatások jól működhessenek együtt" - mondta Gates. "Az a célunk, hogy olyan szoftvert biztosítsunk, amely zökkenőmentessé teszi a technológia használatát mindenki számára, bárhol legyen is - otthon, a munkahelyén vagy út közben."

Bill Gates a Las Vegas-i Hilton szálloda előadótermének több mint 1200 fős közönsége előtt bemutatta, hogy a Microsoft zökkenőmentes számítástechnikai koncepciója már ma is működik a gyakorlatban: segítséget nyújt az embereknek az információáradat kezelésében, a digitális szórakozásban, illetve abban, hogy az életükben egyre nagyobb szerepet játszó technikai eszközök javukra és irányításuk alatt működhessenek. Gates véleménye szerint az a Microsoft feladata, hogy új innovációkkal megkönnyítse a készülékgyártók és a szórakoztatóelektronikai cégek számára az otthoni szórakozást, a hobbitevékenységeket és a munkavégzést szolgáló nagy teljesítményű és vonzó eszközök elkészítését.


Az új MSN: a kommunikációt, a tanulást és az életet szolgáló eszközök. Gates kiemelte, hogy a szoftveres szolgáltatások egyre nagyobb értéket jelentenek az emberek számára: bemutatta az MSN új, kifejezetten a szélessávú hozzáférést használóknak készült új változatát. Ennek révén tökéletesen kihasználhatják a nagysebességű összeköttetésben rejlő lehetőségeket: több személyre szabási lehetőséghez jutnak, ingyenes szélessávú tartalomhoz férhetnek hozzá, valamint rengeteg új kiemelt webszolgáltatást vehetnek igénybe.

Jay Leno, az ismert televíziós személyiség is csatlakozott a színpadon Gateshez, hogy együtt mutassák be az MSN Video nevű új szolgáltatást, amely ingyenes szélessávú videofelvételeket nyújt az Egyesült Államokon belül az MSN.com és a My MSN minden látogatójának. A szolgáltatás útnak indításában több tartalomszolgáltató partner is részt vett, így a Discovery Communications, az NBC News és az NBC Entertainment, az NHL.com, valamint a Showtime Networks.


A Microsoft eddigi legnagyobb bétaprogramjában részt vevő több mint 25 000 felhasználó sok hasznos szempontot vetett fel az MSN Premium nevű, mindenre kiterjedő előfizetéses konstrukció kialakításával kapcsolatban. Az MSN Premium sokféle szolgáltatást nyújt: a digitális fényképek megosztását, a barátokkal és rokonokkal való kapcsolattartást segítő korszerű kommunikációs programokat, a kéretlen leveleknek útját álló, a vírusokkal szemben védelmet nyújtó, az előugró hirdetéseket gátló világszínvonalú eszközöket, további funkciói között szerepelnek fényképszerkesztési, pénzügyi, és online tanulási lehetőségek is. Gates rámutatott, hogy a munkahely és az otthon egyre kevésbé különül el egymástól. Ennek kapcsán bemutatta a Microsoft Office Outlook Connector for MSN szolgáltatást, amely segítséget nyújt a munkahelyi és a személyes adatok egyidejű kezeléséhez.

Gates az MSN Premiumot, a Microsoft történek egyik legkedvezőbb árú termékét jellemezte. Az MSN Premiumba tartozó szoftverek külön megvásárolva több mint évi 350 dollárba kerülnének, de az MSN Premium csomagért havonta mindössze 9,95 dollárt vagy évi 99,95 dollárt kell fizetni.

A beszéd az MSN számos más új szolgáltatására is kitért: szó volt az MSN Plus nevű új szolgáltatásról, amely az MSN Hotmail és az MSN Messenger magasabb színvonalú kommunikációs eszközöket kereső felhasználóinak szól, a négyféle méretű MSN Extra Storage adattárolási konstrukcióról, valamint az MSN Personal Address csomagról, amely egy egyéni internetcímet és 11 személyes e-mail fiókot foglal magában.


Gates felhívta a figyelmet a digitális szórakozás lendületes terjedésére is: egyre többen vannak, akik digitális zeneszámok, fényképek, filmek, televízióműsorok és játékok élvezetével töltik otthon és utazás közben az idejüket. Kiemelte a Microsoft innovatív szoftvereit, amelyek segítségével a digitális multimédia hatóköre a számítógépről minden kívánt eszközre kiterjeszthető: bemutatta a Windows Media Center Extender bővítőtechnológiákat. Ezek segítségével a Windows XP Media Center Edition PC az otthoni szórakozási lehetőségek központi berendezésévé változatható. A Windows Media Center Extender nevű termék révén azok, akik Media Center PC-t zenehallgatásra, tévéműsorok felvételére, fényképnézegetésre és filmletöltésre használják, a lakás bármely televíziókészülékén is megtehetik ugyanezt, még akkor is, ha a számítógépet a család egy másik tagja egy másik szobában használja.

A Microsoft számos vezető gyártóval (Alienware Corp., Dell, Gateway Inc., HP, Samsung Electronics Co. Ltd., Tatung Co.,Wistron Corp.) közösen dolgozik az ezen a technológián alapuló új televíziókészülékek és set-top boxok kialakításán, amelyeket a 2004-es ünnepi szezonban terveznek piacra hozni.


Gates ezután az Xbox Media Center Extender Kit készletet mutatta be, amelyet egy speciális távirányító és egy program alkot. Ezek révén a Windows XP Media Center Edition szolgáltatásai a lakás minden pontján igénybe vehetők: az Xbox játékkonzol segítségével meghallgathatók a PC-re felvett zeneszámok, megnézhetők az arra felvett tévéműsorok és a fényképek. Gates megemlítette, hogy az Xbox sikeresen zárta az ünnepi időszakot: bejelentése szerint a játékkonzol jó úton jár, hogy 2004 júniusára elérje az előre jelzett 14,5-16 milliós eladott példányszámot. Továbbra is az Xbox Live jelenti a platform nagy hajtóerejét: több mint 70 játék érhető el a szolgáltatás keretében. Az ünnepek során megdőlt az Xbox Live korábbi rekordja: öt napon keresztül több mint egymillió játszmára került sor napi átlagban.


A Creative Labs Inc. által készített Portable Media Center első példányának bemutatására került sor következőként: ennek segítségével mindenki magával viheti útjaira legkedvesebb fényképeit, zeneszámait és videofelvételeit. Gates azt is bejelentette, hogy a Portable Media Center bevezetésével egyidejűleg több tartalomszolgáltató, így a Napster LLC, a CinemaNow Inc. és az EMI Music is bejelentette, hogy támogatja az új készülék használatát. Megemlítette továbbá a Microsoft TV Foundation Edition 1.5 új funkcióit is, amelyek hatására javul a digitális kábeltelevíziós adások vételi minősége: teljes körben biztosítják a nagyfelbontású televíziózás (HDTV) és a digitális videofelvétel (DVR) feltételeit. Bejelentette ezenkívül, hogy a Windows XP-felhasználóknál is beköszöntött a nagyfelbontású videózás kora: különböző filmforgalmazók 16, egész estét betöltő játékfilmet bocsátottak ki DVD-lemezen, a Microsoft Windows Media 9 Series eljárásával rögzítve. (Ezeknek a filmeknek a felbontása akár a hatszorosát is elérheti annak, amit a mai DVD video lemezek nyújtanak.)


"A digitális szórakozás mára nem csak a lelkes amatőröké - mindannyiunk életének fontos részévé vált" - jelentette ki Gates. "A Microsofttól ma minden szükséges szoftver megszerezhető ahhoz, hogy bárki egyszerűen rögzíthesse digitális emlékeit, ezeket megoszthassa másokkal, és bárhol legyen is, bámulatos videojátékokkal és digitális szórakozási lehetőségekkel tölthesse az időt."

A digitális fényképezés és videózás terjedéséről szólva Gates két új technológiát mutatott be, amelynek kifejlesztésén a Microsoft Research dolgozik. Ezek újszerű lehetőségeket nyújtanak a digitálisan tárolt anyagok használatára. Az egyik projekt a "Media Variations" kódnevet viseli: ez a nagy mennyiségű egymáshoz kapcsolódó információk felkutatása terén hoz újdonságokat. A demonstráció során Gates bemutatta, hogyan lehet például megtalálni a különböző filmeket a köztük fennálló összefüggések (azonos szereplő, rendező, műfaj) alapján, és válogatni közülük egy látványos, háromdimenziós felületen. A másik kutatási projekt kódneve "MSR Media Browser". Ez egy olyan egységes és integrált kezelőfelület előállítására irányul, amelynek segítségével a számítógépen lévő digitális fényképek és videofelvételek elkészítési dátuma, szereplője és más jellemzői alapján egyszerre több elemet is meg lehet találni, és egyszerre lehet rajtuk műveleteket végrehajtani.

Gates, annak illusztrációjaként, hogy a szoftverek milyen nagy teret kezdenek hódítani az új készülékek és szolgáltatások körében, bejelentette, hogy a Fossil, Inc., és a Suunto elkezdte forgalmazni az MSN Direct szolgáltatással való használtra kész intelligens órákat (smart watch). A Microsoft intelligens személyes használati tárgyak (SPOT, Smart Personal Objects Technology) projektjébe tartozó MSN Direct révén mindenki feltűnés nélkül és egyszerűen hozzáférhet a számára fontos információkhoz úgy, hogy ehhez elég rápillantania az órájára. Az órákkal elolvashatók a személyes üzenetek, emlékeztetnek a találkozókra, folyamatosan friss híreket, időjárás-jelentést és pénzügyi információkat szolgáltatnak, többféle számlappal használhatók, továbbá automatikusan átállítják az időzónát.

Gates megmutatta, milyen egyszerűen be lehet állítani és személyre lehet szabni az órát az MSN Direct webhelyen, demonstrálta egy hamarosan induló sporthír-csatorna működését, valamint azt, hogy a korszerű szoftverek segítségével hogyan lehet elegáns és kényelmes, a változó igényekhez alkalmazkodó személyes tárgyakon keresztül eljuttatni az emberekhez a számukra szükséges szolgáltatásokat.

Az MSN Direct szolgáltatás Észak-Amerika nagyvárosi területei közül immár több mint 100-ban elérhető. Az órák az Amazon.com-tól és a gyártók webhelyén vásárolhatók meg, hamarosan nagyobb kiskereskedelmi hálózatokban is megjelennek, köztük a Federated Department Stores országos áruházláncaiban (pl. Macy's és Bloomingdale's). Az órák fogyasztói ára 129-299 amerikai dollár között lesz; az MSN Direct szolgáltatás havi előfizetési díja 9,95 dollár, az éves előfizetési díj 59 dollár.


Gates ezután a Windows rendszerű Smartphone telefonok lendületes terjedését emelte ki: az IDC piackutató vállalat szerint 2004 folyamán több mint 20 millió ilyen készüléket fognak értékesíteni, ami több mint 133 százalékos növekedést jelent a 2003-as évhez képest. A gépjárművekbe épített számítógépes ("telematikai") rendszereknek is fényes jövőt jósolt: a kiállításon bemutatják a Microsoft első "Connected Concept" autóját, amely egy a Windows Automotive technológiát tartalmazó, egyre növekvő számú termék közül. Megemlítette továbbá azt is, hogy mostantól a Pocket PC készülékek a kezet szabadon hagyva, pusztán beszéddel is vezérelhetők, a közelmúltban kibocsátott Microsoft Voice Command szoftver segítségével.

Gates előadásának zárásaként pozitív képet vázolt fel a szórakoztatóelektronikai ágazat elkövetkező évéről, megjegyezte, hogy a PC-k és a szórakoztatóelektronikai eszközök egymáshoz való közeledése szélesebb választékot és jobb szolgáltatásokat nyújt a vásárlóknak, ugyanakkor új lehetőséget teremt a számítógépes és a szórakoztató elektronikai ágazat vállalatai számára. Kihangsúlyozta, hogy a Microsoft jelentőséget tulajdonít az iparággal való együttműködésnek, azért, hogy újszerű lehetőségek alakulhassanak ki az otthoni munkavégzés, kommunikáció és szórakozás terén. Közölte továbbá, hogy véleménye szerint 2004-ben a "digitális életmód" különböző technológiái jobban el fognak terjedni az átlagfogyasztók körében.


"A PC- és a szórakoztatóelektronikai iparágban végbemenő innováció valóra váltja a 'Digitális évtized' elképzelését: olyan új technológiák, készülékek, programok és szolgáltatások alakulnak ki, amelyek a hétköznapi élet központi, érdekes részévé teszik a számítástechnikát" - fejezte be Gates.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #10
    Amióta van RCA-kimenet a videokártyán, azóta már nem boszorkányság tívín DVD-t nézni.

    Nem 23"-os tévén érdemes sasolni, mert annak akkora pixelei vannak, mint ide Lacháza :))
  • Csacsis #9
    Nekem volt Start a TV-n.
    Rákötöttem a pc-t a gépre. Tök király volt Gyűrűk Ura 2-őt nézni PowerDVD-vel!

    Skynet = MSN ???
    NO FATE!
  • gz8 #8
    Amerikában... ott népszerű! Amíg volt NBC kábé 3 évvel ezelőttig, szinte minden este megnéztem a Late Night Showt. Sajnos már csak emlék

    De hogy nekem valaha is start legyen a TV-n...
  • Runo #3
    Hogy megöregedett a parasztja........... :p