Hunter

Megszámolták a látható univerzum csillagait

Szerettél volna valaha egy csillagot választani magadnak? Nos a legújabb számítások szerint 70.000.000.000.000.000.000.000 választásod lehet, ez ugyanis a csillagok végösszege az általunk ismert univerzumban, állítja egy ausztrál csillagászok által elkészített tanulmány.

Körülbelül tízszer annyi csillag létezik, mint ahány homokszemcse van a világ sivatagjaiban és tengerpartjain. Az összeget - egy hetes, melyet huszonkét nulla követ, azaz 70 kvadrillió - az Ausztrál Nemzeti Egyetem csillagászai kalkulálták ki. A Nemzetközi Csillagász Egyesület Sydney-ben tartott ülésén Dr. Simon Driver elmondta, a számot az égbolt egy csíkjának felmérése alapján állapították meg. A csapat a világ legerősebb teleszkópjait, az Anglo-Ausztrál Obszervatórium és a Kanári-szigetek műszereit vették igénybe.

A sávon belül közel 10.000 galaxis állapítható meg, és fényességük részletes mérésével számították ki, hány csillagot tartalmaznak. A kapott számot megszorozták az égbolt lefedéséhez szükséges hasonló méretű csíkok számával, mondta Driver, majd újra és újra megszorozták, egészen a látható univerzum pereméig. Szerinte még további sokmillió csillag létezik a világegyetemben, azonban a 70 kvadrilliós összeg az, ami megfelel a modern teleszkópok által láthatóvá tehető csillagok számának. A csillagok tényleges száma végtelen lehet, tette hozzá.


"A világegyetem olyan hatalmas, hogy "vannak fények melyek még el sem értek bennünket", idézi szavait a The Age napilap.

Amikor megkérdezték, hogy ez a hatalmas méret jelentheti-e azt, hogy valahol máshol is van intelligens élet így válaszolt: "A 70 kvadrillió nagyon nagy szám, szerintem kizárt hogy ebben a hatalmas térben ne alakult volna ki máshol is intelligens élet."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #36
    viszont ez a kep franko lett:))
    es altalaban nem az elefantcsontoronyban ulo tudosok vittek elore a vilagot, hanem a technikusok, mernokok, feltalalok, stb
  • Bonewerkz #35
    siman latszik, hogy ami a romaiaknal a vallas volt, az amcsiknal az elvont tudomanyok, (pl matematika) es a fopapok az axiomakat, alapteteleket felallito tudosok, ami pedig a kozepkorban a feudalizmus volt, az ma a tokes rendszer (az ember nemigen tartozhat mar semmilyen elithez, ha a szulei pl falusi parasztok) es a bankarok a foldesurak, az adosok pedig a jobbagyok szerepet toltik be.
    szoval kicsi valtoztatasokkal ugyanaz a szinhaz megy evezredek ota...
    (kicsit off volt, de en ezt igy egeszben latom...)
  • Bonewerkz #34
    itt az a baj, hogy a tudomany vallassa lett, eppugy, mint a buddhizmus, vagy a keresztenyseg, csak a klasszikus vallasok mar kinottek magukat
    meg lehet nezni, hogy valamennyi vilagbirodalom, (vagy "kontinens"-birodalom) a bukasa korszakaban a vallashoz menekult (a faraokbol istenek lettek, az inkak minden addiginal veresebb aldozatot mutattak be, a romaiak osszeomlasa utan jott a sotet kozepkor, kesobb az inkvizicioval, miegymassal...stb)
  • gz8 #26
    Ajjaj! Biztos a morgoncok voltak! ;-)
  • Sub #25
    "70 kvadrillió" hupszi!
    Hát itt tegnap még sextillió állt :DDD
  • Reggel #24
    Hogyan lenne már a Földön lévő víz tömege ismert?
    Attól hogy még összeadjuk azt a víztömeget amit mi ismerünk az még nem jelenti azt hogy tudjuk mennyi víz van a Földön.
    Ha belevszük azt hogy a föld alatt is vannak rejtett víztartalékok amiket még nem is ismerünk
    lehet hogy az ismert vízmennyiség 2x-se vagy 3x-osa van a Földön vagy még több.
  • HuAn82 #20
    70 kvadrillió...mondtak úgy sac/kb 1 számot aztán meg felvették a nagy lóvét,hogy ugyebár milyen megterhelő tudományos munkát végeztek.
  • HappyBoy #17
    Csak közelítés a 70.000.000.000.000.000.000.000.
    Pontosan 70.000.000.000.000.000.000.000 +/- 69.999.999.999.999.999.000.000
  • Falabu #11
    őőőőő....
    Gond lenne ha én 1 csillag helyett inkább 2-t szeretnék válaszatni! A képen az 132143143 sor 31312312 csillagát és a 45625622 sor 678235 csillagát szeretném!
    Előre is köszi: Falábú!
  • Frank99 #10
    ec-pec kimehetsz

    ismét egy olyan cikk, amit nem lett volna muszáj okvetlen copyzni....