Hunter

A modern emberi viselkedés Afrikában gyökerezik?

A régészet örök rejtélyének tűnik, mikor és hol alakult ki a modern emberi viselkedés. Az ásatási leletek arra utalnak, hogy az anatómiailag modern ember valamikor 100000 és 150000 évvel ezelőtt jelent meg Afrikában. Fajunk kifinomultnak mondható viselkedésére utaló legkorábbi adatok folyamatos a vitaforrást eredményeznek a régészek körében. Több tízezer évvel későbbre utalnak és Afrika helyett Európára mutatnak. Több elmélet szerint a modern viselkedés későn és felettébb hirtelen alakult ki, nem sokkal azután, hogy az anatómiailag modern ember elkezdte benépesíteni bolygónk más részeit is.

Most egy új felfedezés igen nehezen emészthetővé teheti ezt a nézetet. Kutatók 28 specializált csonteszközre és ezekhez kapcsolatos tárgyakra bukkantak, melyek a modern gondolkodásra utalnak, a dél-afrikai Blombos barlang rejtekéből. "Ez azt jelenti, hogy Afrikában 35000 évvel korábban fellelhetőek voltak a modern viselkedés jelei, mint Európában" - összegezte a csapat egyik tagja Christopher S. Henshilwood, a fokvárosi Dél-Afrika Múzeum munkatársa. Az ásatások során előkerült eszközökről a Journal of Human Evolution decemberi számában olvasható elemzés. Annak ellenére, hogy az ősi csontszilánkok nem feltétlenül ragadják meg a hétköznapi ember figyelmét, a régészek számára igen nagy jelentőséggel bírhatnak, akik a kifinomult viselkedés egyik jeleként értékelik. Nem csupán a csonteszközök elkészítése okoz eleve nehézséget. Curtis Marean, a tanulmány társszerzője szerint azok tovább fejlesztése is társul hozzá.

Henshilwood és Marean megjegyzi, míg Európa régészeti kutatásai igen nagy múltra tekintenek vissza, Afrikában mindössze maroknyi helyen végeztek jelentősebb ásatásokat, amin ha a jövőben sikerül pozitív irányba változtatni, akkor előkerülnek a hiányzó láncszemek. "Úgy vélem amint több mintához jutunk az afrikai területekről, a modern emberi evolúcióról alkotott kép radikálisan meg fog változni. A homályos foltok kitisztulhatnak, így a viselkedési és az anatómiai evolúció azonos nyomvonalba kerülhet" - mondta Marean. "A két lábon járó előember Afrikában fejlődött ki, az első jelentős agytérfogat növekedést Afrikában regisztrálták, és most kezd kibontakozni az utolsó nagy előrelépés, a modern viselkedés kifejlődése. A kérdés Afrikán belül hol és miért történt ez a folyamat?"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kis-Bob #4
    Jah persze, nagyanyám meg a Marsról....De ha jól belegondolok, mind2 lehetséges:DDDDD
  • mikike #2
    az a baj
    hogy az afrikaiak úgy is maradtak
    ...
    persze lehet hosszú távon nekik lesz igazuk