Hunter

Arcfelismerés

Kitűzők, jelszavak, azonosító kártyák. Hamarosan a múlté lesznek, helyettük olyan valamit használnak majd azonosításhoz, amit nem felejtünk el magunkkal vinni, nem lehet hamisítani: az arcunkat.

A fantasztikus filmek arcfelismerő technológiája nemsokára a mindennapokban is meg fog jelenni. Kamerák rögzítenék - akár mozgás közben is - az emberek arcát, melyet egy szoftver hasonlítana össze a rendszer adatbázisában lévő képekkel. Számos intézmény - épületek vagy belső hálózatok védelmére, illetve bankok, akik nagyobb biztonságot szeretnének az ATM-ek esetében - már el is kezdték használni az arcfelismerést a felhasználók ellenőrzéséhez. Egyelőre főleg a kaszinók alkalmazzák az új technológiát, az Egyesült Államokban már több mint 100 helyen, továbbá közterületeken is előfordul, például Tampa városában, ahol a kültéri kamerák segítségével elveszett gyerekeket és törvénysértőket igyekeznek kiszúrni.

Tehát az arcfelismerés már jelen van egy ideje, tudósok a Védelmi Minisztérium megbízásából már több mint egy évtizede dolgoznak rajta, főként a határ átlépőknél szeretnék kiszűrni a bűnöző elemeket. A kereskedelmi cégek a 90-es évek közepén kezdték átültetni a technológiát a saját rendszereikbe. Bár ez a módszer kevésbé olyan hatékony, mint a csupán 1 százaléknyi hibalehetőséget rejtő írisz letapogatás, úgy gondolják, hogy az arcfelismerést szélesebb körben fogják elfogadni az emberek, itt nincs szükség arra, hogy a felhasználó megnyomjon, behelyezzen valamit vagy rákattintson valamire. A cégeknek sem nagyon kell beruházniuk, mivel a legtöbb hely már eleve fel van szerelve kamerákkal, így leginkább csak a szoftverre kell költeniük új berendezések felszerelése helyett.

A Visionics FaceIt szoftvere az arcot a domborulatai és bemélyedései - mint orr, szemgödrök - alapján azonosítja. "Míg az emberi arcon nyolcvan ilyen pont van, nekünk csupán 14-22 pont szükséges a felismeréshez" - mondta Frances Zelazney, a cég egyik igazgatója. "Az arc középső részére koncentráljuk a vizsgálatot, mely a halántéktól halántékig és a száj fölötti rész alkotta háromszöget jelenti. Ez a terület az, ami a legkevésbé változik, hiszen előfordulhat, hogy az illető szakállat növeszt, szemüveget vesz fel, meghízik, korosodik". A FaceIt felméri ezen pontok viszonylagos helyzetét majd egy jókora számsorozatot generál, ez lesz az úgy nevezett arclenyomat. Innentől kezdve egy ajtón áthaladóknak bele sem kell nézniük a kamerába, a rendszer azonosítja az adatbázisban lévőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KiPéTa #2
    Szerintem ezzel az a probléma, hogy akik komolyan foglalkoznak más emberek, vagy intézmények tulajdonának elvételével, átállnak arra, hogy az ilyen akciókat egy plasztikai műtéttel, vagy maszkírozással kell előkészíteni. És lehet, hogy így még a korábbinál is könnyebb dolguk lesz.