Hunter

Loch Ness: szörny vagy földrengés?

Egy olasz geológus meggyőződéssel állítja, hogy rájött a Loch Ness-i szörny titkára. Szerinte Nessie nem egy szörnyeteg, aki a skóciai tó sötét mélyén rejtőzködik, csupán földrengés gerjesztette hullámok sorozata, legalábbis Luigi Piccardi szerint.

A Loch Ness (loch skótul tavat jelent) pontosan a Great Glen vetődésen fekszik és Picardi feltevése szerint a földalatti mozgások zavarják fel a vizet és az ebből képződő hullámok valóban titokzatosnak tűnnek az amúgy csendes tavon. A megfigyelők ezért gondolhatják, hogy egy termetes bestia kavarja fel a vizet, és távolról a feltörő hullámok valóban úgy néznek ki, mint egy őslény dimbes-dombos háta.

Picardiban - aki firenzei Appenine és Perimediterrán Geológiai Központban dolgozik - akkor merült fel az ötlet, amikor a régmúlt történelmének földrengéseiről gyűjtött információt. A mitológiához fordult utalások után kutatva, és megragadt a földrengések és a tengeri szörnyek észlelése közti összefüggéseknél, mind a mediterrán térségben, mind Norvégiában, Izlandon, Észak Amerikában és Skóciában. Roger Scrutton, az Edinburgh Egyetem geofizikusa szerint nagyon erős földalatti mozgások kellenének ahhoz, hogy ilyen hullámokat hozzon létre, ezen felül a tó, alakjánál fogva el is tompítaná az így keletkező hullámokat. "Ha nem megfelelő frekvenciájú, akkor egyszerűen elhal, " - mondta.

John Dewey, a santa cruzi University of California szerkezettani kutatója szerint: "Sokkal valószínűbb, mint egy nyughatatlan dínó - számomra ésszerűbben hangzik". Piccardi elmondta, hogy Nessie 3000 feljegyzett észleléséből legalább 250-et nem lehet olyan érvekkel magyarázni, mint úszó fatörzs, vagy a szemtanú whisky fogyasztása több volt a kelleténél. A legtöbb észlelés erősen zavargó vizet vagy magának a lény hátának képét regisztrálta. Piccardi talált VII. századi feljegyzéseket, mely úgy írja le a szörnyet, mint akinek érkeztét "erős rázkódás" kísérte. Az észlelések 1933 minden addiginál sűrűbbek lettek, melyet 1934 augusztusában egy viszonylag nagy földrengés követett. Piccardi ebből arra következtetett, hogy a korai, a földrengést megelőző mozgások kavarhatták fel a vizet.

"Én bizakodom" - mondta Piccardi az elméletéről. "Az adatok világosak". Azoknak pedig, akik kitartanak amellett, hogy Nessie élőlény azzal érvel, hogy "a biológia törvényei azt mondják, hogy egyetlen teremtmény sem él 1500 évig". Mindezek ellenére a veterán Nessie "figyelő", Steve Feltham, aki egy hónap híján már 10 éve figyeli a tavat, nincs meggyőzve. "Van, amit a földrengések megmagyaráznak, de így is rengeteg bizonyíték marad. Nagy viharok is képesek ilyen hullámokat előidézni, de én bizonyos vagyok benne, hogy valami mozgó objektum lehet, talán 20 vagy 30 is van odalent. Picardi a felfedezését az Edinburgh-ban tartott Earth System Process találkozón hozta nyilvánosságra

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Looooser #33
    te nagyon űber okos ember te az az ember már régmeghalt az első feljegyzéskiírom a szövegből: "Piccardi talált VII. századi feljegyzéseket..." sztem létezik mert azelégnagy poén lenne hogy a 7 század óta így átbasznak mindenkit... Esküszöm bárkit kinyalok ha 1xer találnak egy olyan levelet a 7. századból ami pontosan leírja hogy a Nessi-t csak azért találták ki hogy egy kirájt elbűvöljenek... de nagyon!!!! Szerintem + békén kéne hagyni azt a tavat ha van benne valami ha nincs...
  • Zocsi #26
    Nem hiszek én semmiben, az igazség az, hogy nem is érdekel ez a téma, de az amit a pali elmond elég ésszerű. Szerintem több a realitásalapja, mint egy qrvaöreg szörnyé. Ez baromság!!!
  • PyRex #18
    Te sem vagy hulye: mutass mar egy halradart, ami 100%-osan kimutat mindent (tehat teljes biztonsaggal), mondjuk 500 meter melyen...

    PyRex
  • Anee #15
    a biológia törvényei azt mondják, hogy egyetlen teremtmény sem él 1500 évig"
    Erre csak annyit mondok hogy tudnak szaporodni.............
  • [ISF]HSZ #13
    Hja meg van egy olyan szerkezet, amit úgy hívnak hogy halradar..

    no comment
  • Zocsi #12
    Az az igazság, hogy sohasem fogjág elhinni a másikét, mert egy legendát nem lehet olyanok szemében megdönteni, akik szentül hisznek benne. Lásd: Steve Feltham. Ilyen a vallás is. Hiába van sok tucat tudományoz bizonyíték a dolgokra, sosem fogják elhinni azok akik hisznek benne. Szerintem legalábbis így van.
    A Loch Ness örökre rejtély lesz bizinyos embereknek, bár én hiszek a tudományos magyarázatokban, és szerintem ez a cikk is elég ésszerűen hangzik!!!
    ::]
  • Coine #9
    Jajj bazzzzeg, már régóta tudjuk, hogy nincsen Lokknesszi szörny, kamu volt ez az egész, rossz vicc, nincsen szörnyecske, nyugodtan lehet aludni :-))

  • KaanGr #6
    az a gaz, hogy az novenyek elhetnek addig, de az allatok nem, mivel az idegsejtek hamarabb pusztulnak - embereknel ez max 125 ev lehet - , es ez okozza az alattok hamarabbi pusztulasat
  • PyRex #1
    Szerintem barom az, aki azt allitja, hogy "marpedig o 100%-ig biztosan rajott a dologra" ...

    PyRex