Franczy

S3 SuperSavage

Korábban már beszámoltunk az S3 cég grafikuschipekkel kapcsolatos terveiről, most pedig újabb információkkal szolgálhatunk ebben a témakörben.

Az elmúlt években a grafikuschipek piacán óriási konkurenciaharc volt tapasztalható, így volt ez az asztali számítógépekbe és a notebookokba szánt termékek piacán is. Az ATI 1999 októberében mutatta be a Mobility 128 chipet, majd erre válaszolván az S3 kiadta a Savage IX/MX chipet, mellyel akár már a Quake3 kaliberű játékok is játszhatóak voltak. Aztán nemrégiben megjelentek az Nvidia GeForce2 GO és az ATI Radeon Mobility chipek, melyek 250+ MTexel/s-os teljesítményeivel az S3 110 MTexel/s-os teljesítménye már nem tudta felvenni a versenyt.


Az S3 SuperSavage egy teljesen új termék, melyet a cég a Savage IX/MX utódjának szán. Az Nvidia és az ATI cégek hasonló kategóriába tartozó termékeinek ellenfeléül szánt chippel az S3 cég szeretné megtartani a húsz százalékos piaci részesedését. A fejlesztők szerint a Savage4 és Savage IX/MX chipekhez képest az S3 SuperSavage mind a 2D, mind a 3D terén jelentős újításokkal fog rendelkezni.

Az S3 új grafikuschipje már 0,18 mikronos gyártási technológiával fog készülni, így a 143 MHz-es frekvenicán üzemelő chip 33 MHz-cel lesz gyorsabb az előd Savage IX/MX chipnél. Az S3 SuperSavage új, integrált 270 MHz-es RAMDAC-kal fog rendelkezni, így 1600x1200-as felbontásban is tartható lesz a 100 Hz-es képfrissítési frekvencia.


Az S3 SupeSavage 3D-s grafikus magja sajnos még mindig a Savage4 magjára épül, bár számos változtatást végrehajtottak rajta. Az új chip képes lesz valós multitextúrázásra, trilinear filteringre, és az AGP 4x-es interfészt használó új chip is támogatja majd a jóöreg S3TC-t is. Kérdéses, hogy ezek a szolgáltatások mennyire lesznek majd versenyképesek a konkurencia T&L engine-jével, HyperZ megoldásával, vagy triplatextúrázásával, így a chip sikerességében óriási szerepet játszik majd az ára. Az emelt órajelnek, valamint a duáltextúrázásnak köszönhetően a SuperSavage várhatóan 50-75 százalékkal lesz majd gyorsabb a Savage IX/MX chipnél. A chip egyébként 128 bites, 143 MHz-es SDRAM-mal, vagy pedig 64 bites, 125 MHz-es DDR-SDRAM-mal lesz ellátva.

Az S3 új chipje 1,8 V-os feszültségen fog üzemelni, míg áramfelvétele körülbelül 2 W lesz. Ez az érték mind a Radeon Mobility, mind a GeForce2 Go hasonló adataihoz hasonlítva nagyon gyenge érték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Att #11
    Nos, szerintem ez a kártya inkább az árával lesz abszolút nyerő (legjobb ár/teljesítmény viszony), mint annakidején is az összes S3 kártya.
  • kowajano #9
    Van benne valami de az asztali PC is fejleszthetnének igazán
  • Bith #8
    Valószínűleg az lehet a háttérben, hogy annaka fogyasztása sokkal magasabb lenne (pl. mivel van benne T&L egység is). És itt a egyik legfontosabb szempont a fogyasztás (persze csak addig, amíg fel nem találnak valami normális tápot :)).
  • Lacc #7
    Nekem tetszenek a textúratömörítési eljárásai a Savage kütyüknek. Meg legalább olcsó.
  • kowajano #6
    Somez nek igaza van . Hihetetlen hogy miért nem a savage 2000 nek a hibáit javitják ki merthogy a svage 2000 azért hozták ki hogy a S4 hibáit javitsa. De még a savage2000 chip is tele van bugal. A másik asztali pc ken méirt nem fejlesztenek az rejtély
  • Coine #2
    Esélye sincs....legalábbis nagyon nagyon kevés még az árától függetlenül is...
  • Dikkma #1
    mind a Radeon Mobility, mind a GeForce2 Go hasonló adataihoz hasonlítva nagyon gyenge érték.

    Én úgy olvastam, hogy 71%-a a Go fogyasztásának. Vagy nem?