Borys

Gates célba veszi az AOL-t

[BBC] A Microsoft panaszt tett az amerikai kormánynál riválisa monopolisztikus cselekedetei miatt. December 14-én Bill Gates a Microsoft képviseletében sürgette a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) tagjait az AOL azonnali üzenetküldő szoftverek piacán fennálló hatalmi helyzetének kivizsgálására.

Gates azt akarja, hogy a bizottság vizsgálja át az AOL-t, ami szerinte visszaél helyzetével, mivel nem engedi be versenytásai programjait üzenetküldő programjaiba. De a vita lényegtelenné válhat az új programmal, ami lehetővé teszi az azonnali üzenetküldő programok egymás közti beszélgetését.


Balra az AOL vezető Steve Case, jobbra Gerald Levin, a Time Warner elnöke

Az elmúlt két évben a Microsoft küzdött azon vádak ellen, miszerint a szoftveróriás visszaélt az operációs rendszerek piacán meglévő fölényével. Az Egyesül Államok Igazságügyi Hivatala bíróságon próbálta bizonyítani, hogy kihasználta fölényét versenytársai kiszorítására és monopóliuma megvédésére. Most a Microsotf az Egyesült Államok kormányának szabályozóhivatalánál tesz panaszt versenytársára az AOL-ra, aki pontosan ugyanazt teszi mint ő, csak ezúttal a Microsoft az áldozat.

A vita az azonnali üzenetküldő programok terén folyik, amik mint nevük is mutatja, lehetővé teszik a gyors üzenetváltást. Az AOL a maga 30millió előfizetőjével, az AIM és ICQ programokkal uralja a piacot. Az év elején a Microsoft olyan programot fejlesztett ki, amely azonnali üzenetküldő szoftvere használóinak hozzáférést tett lehetővé az AOL szoftver használóival. Nem sokkal később biztonsági okokra hivatkozva az AOL blokkolta ezt. Megígérte, hogy 2001 júniusig megnyitja programját mások előtt.

A Microsoft most az amerikai kormányzathoz fordult segítségért, hogy hozzáférjen az AOL programokhoz. Állítólag az FCC megfontolja az AOL és a TimeWarner összeolvadásának feltételeként az üzenetküldő szoftver megnyittatását. Múlt héten az FCC engedélyt adott az összeolvadás folytatására.

Az AOL azt mondta védelmében, hogy rohamosan csökkent részesedése az azonnali üzenetküldés piacán és egyben rámutatott, hogy a Microsoft azonnali üzenetküldő szoftverét termékkapcsolás keretében más programjaival együtt adná, ami tovább erősítené annak befolyását. A múltban a Microsoft ezt a taktikát használta erőfölénye érvényesítésére olyan vállalatokkal szemben, mint a Netscape és a Lotus.

De a társaságok közötti vita jelentéktelenné válhat az Aimster mögötti programozóknak köszönhetően. Ez a program tudja az egymás közötti fájlküldést és a program legutolsó változata minden nagyobb azonnali üzenetküldő rendszerhez csatlakozik, a felhasználók egymás közötti üzenetváltását is lehetővé teszi. Az AOL még nem nyilatkozott, hogy hogy akadályozni fogja e az Aimster használókat más felhasználókkal történő üzenetváltásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!