Mortimer

Felmentették a szerelemvírus gyanúsítottját

Az ügyészek minden vádat ejtettek az "I Love You" vírus megírásával gyanusított fülöp-szigeteki tanulóval szemben. Az Igazságügyminisztérium közlése szerint a hackelés ténye nem bizonyítható. A helyi AMA Számítógépkollégium tanulója, Onel de Guzman elismerte, hogy egy véletlen során elszabadította a vírust, de visszautasította hogy ő lett volna annak irója.

A május 4-én útjára indult vírus gyorsan sokszorosította magát e-mail-eken keresztül, számos országban túlterhelte a vállalati levelezőrendszereket és becslések szerint 10 milliárd dolláros kárt okozott. Amíg júniusban Joseph Estrada elnök alá nem irta az e-kereskedelemről és a számítógépes bűnözésről szoló törvényt, a Fülöp szigeteken semmilyen szabályozás nem tiltotta a hasonló tevékenységet.

De az új törvény nem alkalmazható visszamenőleg a Love Bug írójával szemben, és ezért a nyomozók de Guzmant olyan hagyományos bűnökkel vádolták meg, mint a lopás és a hitelkártyacsalás. Az Igazságügyminisztérium döntése szerint a hitelkártyatörvény nem alkalmazható a számítógépes bűnözésre, és a lopásra a hatóságoknak nincs elegendő bizonyítékuk.

A fülöp-szigeteki Nemzeti Nyomozóhivatal több mint egy hónapon át próbált de Guzman esetében alkalmazható törvényeket találni.

Az egész eset onnan indult ki, hogy de Guzman diplomamunkája nem sikerült, mivel az AMA professzorai visszautasították az internetes jelszavak ellopására irt programját, mely a szerelemvírus egyik jellemzője. A tanuló azután gyanúsították meg, mikor a professzorok hasonlóságokra figyeltek fel a vírus és a beadott vizsgaanyag között, és az internetszolgáltatója megállapította, hogy otthonában lévő telefonra vezethető vissza a vírus kiindulása.

Az NBI ügynökök 17 diszket, telefonokat és számítógépalkatrészeket foglaltak le a május 8-ikán megtartott házkutatáson, de nem találtak számítógépet vagy modemet. Elfogtak egy másik lakót is, Reonel Ramones-t, de Guzman nővérének barátját, de egy nappal később szabadon engedték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!