Gyurkity Péter

Nem lesz Carl Zeiss optika a Nokia-telefonokban

A jelek szerint erre még az esetleges csúcskategóriás megoldásoknál sem számíthatunk.

Az ismét finn kezekbe került Nokia (pontosabban az anyacég egykori telefonos részlege) még február végén, az MWC során mutatta be új készülékeit, mégpedig egyszerre négy eltérő változatot, visszaigazolva ezzel az előzetes pletykákat. Most a kamerák kapcsán jelent meg egy újabb részlet, ez pedig csalódás lehet a rajongóknak.

Az immár a HMD Global tulajdonában lévő Nokia Mobile hivatalos Twitter-oldalán jelent meg egy kérdés, amely még a Microsoft által fémjelzett időszakra nyúlt vissza. A Lumia okostelefonok egy része ugyanis annak idején Carl Zeiss optikával, illetve a PureView technológia támogatásával bukkant fel, a kérdés pedig arra vonatkozott, hogy ez az új generáció esetében is így lesz-e (nyilván nem a most bejelentett készülékekre gondoltak, hiszen ezek főbb jellemzőit már ismerjük). A válaszból kiderült, hogy erre nem kerül majd sor, a HMD ugyanis nem tervezi az összefogást az optikát gyártó céggel, tehát a jövőben megjelenő esetleges prémium változatoknál sem fogják azt alkalmazni.


Ami a többek között a Lumia 1020 (és annak 41 megapixeles kamerája kapcsán) korábban látott PureView technológiát illeti, ez továbbra is a Microsoft tulajdonában van. Természetesen nincs teljes mértékben kizárva, hogy itt létrejön valamilyen együttműködés, erre azonban eddig semmilyen jel nem utal, vagyis csak arra a következtetésre juthatunk, hogy az új Nokia okostelefonok (a most bemutatott négyest követő változatok) hagyományos kamerákkal operálnak majd. Azt igyekeztek leszögezni, hogy komoly összeget fordítanak a képalkotási technológiákra, de azt még nem tudjuk, hogy ez pontosan milyen komponensek formájában manifesztálódik majd.

Korábban már láthattunk bizonyos pletykákat arról, hogy készülnek egy csúcskategóriás telefonnal, de ez még egyelőre várat magára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #6
    Nincs 4 éves a 1020, és igen van olyan gyártó aki eddig támogatja a telefonjait.
  • Major #5
    Igen, mert minden gyártó 10+ évig támogat egy telefont.
  • Major #4
    Én mindig áhítattal szívom magamba Jack bölcsességét.
    Utoljára szerkesztette: Major, 2017.03.09. 15:31:55
  • M2 #3
    Jesszusom! Pár éve még a csúcs telefon volt, most meg már "harmat gyenge"? Mit csinált már megint a Microsoft?
  • Elemir #2
    Azt nem tudom, de nagyon nagy hiányt érzek, és van egy réteg, akinek kellene egy 1020 utód. Képalkotásban nincs ellenfele a mai napig sem. Mobilfotósok akadnak itthon is ezzel a telefonnal. Félelmetes milyen jó képeket lehet vele lőni. Nagyon kellene egy újabb ilyen eszköz már-már tök mindegy milyen oprendszerrel :(
    Sajnos a 1020 win10-zel már nagyon harmat gyenge, de az meg nem árt, ha az ember szeretne valamit futtatni. :(
  • CairoJack #1
    Szerintem így jár a legjobban mindenki. Eddig is kb brand értéke volt a Carl Zeiss-nek. Hasonlóan jó (sőt jobb) képminőséget el lehet érni anélkül, hogy ki kéne fizetni Zeisséknek +10 dollár (most csak mondtam egy számot) licencjogot.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2017.03.08. 16:26:14