Szekeres Viktor

Ismét Oscar-jelölést kapott egy magyar film

Idén is szurkolhatunk magyar filmnek, de a Suicide Squad és a Zsivány Egyes is több Oscarra esélyes.

Hány filmet láttál az idei Oscar-jelöltek közül?
  • Az a helyzet, hogy egyet sem.
  • Csak egyet. Még csak egyet.
  • Kettőt. Vagy hármat. De lehet, hogy kettőt.
  • 4-6-ot.
  • Majdnem mindet megnéztem.
  • Az összes megvolt, köszi.
Idén nem csak két vagy három személyiség jelentette be az Oscar-jelölteket, hanem sokkal több (Jason Reitman, Brie Larson, Jennifer Hudson, Ken Watanabe, Emmanuel Lubezki), más kérdés, hogy erre nem élőben került sor. 89. alkalommal az Oscar-díjat mindösszesen 24 kategóriában fogják kiosztani. A díjkiosztó gálát Jimmy Kimmel műsorvezetésével február 26-án fogják megrendezni a Los Angelesben lévő Dolby Theaterben, és több mint 225 tévés piacon közvetítik majd élőben az aranyszobrok átadását - remélhetőleg itthon is, az HBO-nak köszönhetően.


Az amerikai filmes akadémia, azaz Academy of Motion Picture Arts and Sciences tagjai továbbra is a megszokott kategóriákban jelöltek, idén sem került új a kínálatba, s ismét zömében öt jelöltet találunk kategóriánként, mindössze a legjobb film címért versengők vannak többen, szám szerint kilencen (a fő kategóriás jelöltek száma nem meghatározott, csak 10-ben maximált). Pár, túlzottan speciális kategóriába a hagyomány alapján, csak 3 nominált került.


Mint általában, az Oscar-jelölések most is papírforma-eredményeket hoztak, köszönhetően annak, hogy már több tucat díjátadóra sor került az elmúlt hónapokban, kritikusok, szakmai szervezetek és más országok akadémiái is kihirdették legjobbjaikat, és mivel a jó film mindenhol jó film, ezért az Oscaron is az eddig emlegetett alkotások, illetve filmesek kaptak kiemelést. (Ld. a női mellékszereplők között például pont ugyanazt az öt színésznőt jelölték a díjra, mint a színész szervezet esetében.)


Inkább csak az volt a kérdés, hogy ezúttal végre lesz-e 10 filmes jelölt, vagy "szokás szerint" csak 8-9-nek jut nomináció? De persze az is kérdőjeles minden évbe, hogy a jelölt, papíron egyenlőnek számító filmek között melyek az egyenlőbbek, hiszen az ötnél több esélyes címből csak ötnek a rendezője kap jelölést (vagy, ha "kívülről" érkezik rendezői jelölt, akkor még kevesebb), tehát azok számítanak a legesélyesebbnek a végső sikerre. És persze azt is érdekes látni, hogy melyik lesz az a bizonyos meglepetés jelölés, amire minden évben sor szokott kerülni. Persze minket idén a Saul fia győzelme után legjobban az érdekelt, hogy a Mindenki bejut-e a legjobb rövidfilmek mezőnyébe.


Nos, a válaszok: nem lett tíz filmes jelölt, mindössze kilenc (tavaly csak nyolc volt), a kiemelt filmek közül a Hell or High Water, A számolás joga, az Oroszlán és a Fences rendezője nem részesült a jelöltség kegyében, a Mindenki pedig a továbbiakban is versenghet az arany szoborért. A tavalyelőtti lengyel Ida és a tavalyi svéd A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt után ismét akadt nem amerikai jelölt is a fő kategóriákban, a svéd Az ember, akit Ovénak hívnak (haj és smink), a holland Ellen a női főszereplőknél, valamint a görög A homár (forgatókönyv). És akár meglepetésként is felfogható, hogy a nem technikai kategóriákban jelölést kapott olyan közönségfilm, mint az Utazás (díszlet).


A jelölések nagy nyertesének a Kaliforniai álom (14 jelölés) tekinthető, de természetesen a korábban hájpos filmek nagy része (Holdfény, Oroszlán, A régi város) is jól szerepelt. A kommerszebb filmek közül pedig az Érkezés és a Fegyvertelen katona kapott elég fontos jelöléseket, többek között rendezői nominációkat. Íme a legfontosabb kategóriák jelöltjei, az összes többit az Oscar-díj honlapján lehet elolvasni

Legjobb film

Érkezés
Fences
Fegyvertelen katona
Hell or High Water
A számolás joga
A régi város
Kaliforniai álom
Holdfény
Oroszlán

Legjobb rendező

Érkezés - Denis Villeneuve
Fegyvertelen katona - Mel Gibson
Kaliforniai álom - Damien Chazelle
A régi város - Kenneth Lonergan
Holdfény - Barry Jenkins

Legjobb férfi főszereplő

Casey Affleck - A régi város
Andrew Garfield - Fegyvertelen katona
Ryan Gosling - Kaliforniai álom
Viggo Mortensen - Captain Fantastic
Denzel Washington - Fences

Legjobb női főszereplő

Isabelle Huppert - Elle
Ruth Negga - Loving
Natalie Portman - Jackie
Emma Stone - Kaliforniai álom
Meryl Streep - Florence: A tökéletlen hang

Legjobb férfi mellékszereplő

Mahershala Ali - Holdfény
Jeff Bridges - Hell or High Water
Michael Sheen - Éjszakai ragadozók
Lucas Hedges - A régi város
Dev Patel - Oroszlán

Legjobb női mellékszereplő

Viola Davis - Fences
Naomie Harris - Holdfény
Nicole Kidman - Oroszlán
Octavia Spencer - A számolás joga
Michelle Williams - A régi város

Legjobb idegen nyelvű film

A homok alatt
Toni Erdmann
Az ügyfél
Az ember, akit Ovénak hívnak
Tanna

Legjobb animációs film

Kubo és a varázshúrok
Vaiana
Életem Cukkiniként
A vörös teknős
Zootropolis - Állati nagy balhé

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zetortraktor #3
    De nem valami "gépes" gíjra, hanem craftosra, ami azért nem rossz - valahol pozitív, hogy rossz filmeknek is van esélye így Oscarra, ld. Utazók és a díszlet. Az SS-t a legjobb haj és smink díjára jelölték.
  • nkmedve #2
    Technikai dijakra jelölték, az még nem jelenti azt hogy összességében jó film.

    Más:
    Én az Arrival és a Hacksaw Bridge jelöléseinek örülök, azok szerintem teljes mértékben megérdemelték a 8 és 6 (nem csak technikai) jelölést. La la land-et még nem láttam, bár annyira nem is én vagyok a célközönsége a musical-eknek (inkább szinházban nézek ilyesmit mint moziban).
  • Wowbagger78 #1
    "a Suicide Squad és a Zsivány Egyes is több Oscarra esélyes. "

    Ez ugye valami vicc akart lenni a Suicide Squad-al...?