Berta Sándor

Elektronikus könyvesbolt is kerül a Windows 10-be

Úgy tűnik, hogy az operációs rendszer a jövőben egy új funkcióval bővül majd.

A redmondi konszern frissítette a Windwos 10 Creators Update előzetes verzióját. A Build 15014 változatot a Windows Insider program résztvevői már le is tölthetik az asztali számítógépekre és az okostelefonokra. Az új kiadás számos új funkciót kínál, azonban ezek közül is kiemelkedik egy e-könyv bolt, amely egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban elérhető. A Microsoft elektronikus könyvolvasó szoftverként az Edge nevű böngészőjét alkalmazza, s a bolt egyaránt támogatja a PDF- és az EPUB-fájlok használatát.

Az új verzióban az Edge immár egy könyvikont is kínál, arra kattinttva nyílik meg az elektronikus könyvesbolt, amely az összes addig megvásárolt e-kötetet tartalmazza. A böngésző lehetővé teszi azt is, hogy keresni lehessen a kiadványokban és le lehessen játszani a beágyazott videókat, illetve audiotartalmakat. A művek akár egyes oldalai is hozzáfűzhetők a kedvencekhez és az Edge még azt is megjegyzi, hogy melyik volt az utoljára elolvasott oldal.

Ezenkívül a felhasználók megváltoztathatják az írásmódokat és a szöveg méretét vagy a Cortana segítségével rákereshetnek egyes szavakra és szófordulatokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #3
    Mivel a Windows Insider-es részvételt hatékonyság és tétnélküli kontribúciós tevékenységnek tartom, azon fejlesztői / tesztelő visszajelzési megoldásokhoz képest, amely a nyílt forráskódú fejlesztés esetében megvan már két évtizede, megpróbálom összegyűjteni, hogy felhasználói nézőpontból mi a baj a Windows Update-el, és hogyan kellene rajta segíteni, hátha valami nagyfejű a magyar MS-től olvassa ezt, és van benne némi nyitottság kitekinteni a redmondi elefántcsonttoronyból. Most csak a wuapp-ról lenne szó, amit az userek a Frissítés és helyreállítás csoportban találhatnak meg .

    1. Mit ér a folyamatjelző, ha perceken / órákon keresztül semmi relevánsat nem jelenít meg? Maradhat, de power userek részére legyen már egy lenyíló ablak, ahol követheti, hogy a WU komponensek mit csinálnak éppen! A folyamatjelzőnek user experience tekintetében az ugyanis a feladata, bármilyen hihetetlen, hogy minél kisebb időközökkel mutatja egy folyamat előrehaladását! Milyen érdekes, ugye? Hogy mik vannak?! Talán meg kéne jeleníteni, hogy a wu felcsatlakozott az ms update szerverre -> elkezdte lehúzni a kb f*szomtudja hányas számú frissítést, lehúzta, listába illesztette, most pedig elkezdte húzni a következőt, stb. stb! Ez folyamatjelzés, nem pedig az, hogy egy csíkot tologattok a kijelzőn, amely esetleg akár három óra alatt, mozdul valamennyit!
    2. Az előzőhöz kapcsolódik, hogy szükség lenne ugyanúgy a wuapp-on belül általános felhasználói tudással értelmezhető frissítési napló megjelenítésére! A 21. században egy ilyen fontos rendszerkomponens ne már egy kib*szott etw fájlba naplózzon, b*sszameg, hogy aztán Powershell-el kelljen azt elővarázsolni, vagy a megjelenítővel! Persze, legyen ez is, de hagy legyen képes a végfelhasználó értelmezni, vagy legalább a számára értelmezhető a közlések alapján segítséget kérni! És igen, nyugodtan hozzáférhetővé lehet tenni, hogy teszem azt, töröttek a függőségek, vagy nem friss az update kliens, vagy van némi gebasz a registry-ben!
    3. Amikor valamiért besz*rik ez a fantasztikus Windows Update, ugyan ne az usernek kelljen végignyálaznia az MS oldalát, hogy megtalálja a javítóeszközöket, például az update.diagcab-ot! Nem az volna az evidens (lásd. a „felhasználói élmény” nevű fogalmat), hogy a gép ezt háttérben lehúzza, és futtatja ha a WU szoftver érzékeli, hogy problémák vannak a frissítéssel? Miért a felhasználó és a rendszergazda dolga ez? Talán ennyi autonómia elvárható lenne a 21. század elején, nemigaz?
    4. Az előzőhöz tartozik, hogy ha valami gond van, akkor nem egy kib*szott hibakódot b*szunk az user orra elé, hogy például „80072efd”, aztán csináljon amit akar, hanem ha már kategorizálni voltunk képesek a hibákat, és azonosítóval, kóddal láttuk el, akkor magyarázzuk már el neki b*zmeg, hogy miért akadt le az a sz*jbakúrt frissítés! Továbbiak 2. és 3. pont.
    5. A Windows Update reset-je, amire bőségesen szükség van ennél a frissítőmechanizmusnak nevezett sz*rnál, ugyan már legyen képes meghagyni az eddig felrakott frissítések listáját. Nem egy űrtechnika az, hogy a reset esetén az eddigi frissítések listájáról csinálunk egy másolatot, aztán az eredeti a reset miatt megy a levesbe, utána ha kész visszaírjuk ugyanoda!
    6. Ugye a telepített frissítések tárolt fájljai a rendszeren maradnak. Gyakorlatilag kutya nem fogja a korábbi frissítéseket visszaállítani, én ilyennel 10 éve nem találkoztam, pedig nem kevés Windows alapú számítógép fordul meg a kezeim között. Ezek viszont kib*szott nagy helyet foglalnak el, amelyek a rendszertakarító eszközzel szedhetők le, illetve más felől, a letöltött KB-k meg 3rd party eszközökkel. Nem kellene talán e funkciók takarítását beépíteni a windows update-be. Például van olyan linux disztribúció, ahol ha terminálban kiadom a sudo apt-get clean parancsot, egy mozdulattal üríti a letöltött telepítőcsomagok tárolóját. Nem kellene talán valami hasonló egyértelmű, könnyen vezérelhető megoldás a wuapp-ba?

    Kb. ennyi elsőre! Lehet nekiállni inkább ezt faragni, a hülye feature creep helyett, maszturbálva a kutyát sem érdeklő UWP alkalmazásokkal!
  • Skylake #1
    B*zmeg, inkább azt a trágya Windows Update-t hegesszék már valamennyire stabilra, meg a kib*szott vezérlőpultot tolják már be a gépház alá ezek a baromarcúak, egyebek mellett!