Berta Sándor

Jöhet a virtuális barátnő

A nehezen ismerkedők nemsokára a digitális asszisztens-programokat egy csábító kinézetű nővel megszemélyesítve használhatják.

A Voler Creative ötvözni akarja a virtuális valóságot és a mesterséges intelligenciát, s egy virtuális barátnőt fejleszt. Dillon Seo, a startup vezetője elmondta, hogy az olyan digitális asszisztenseknek, mint a Siri, az Alexa vagy a Cortana, van egy komoly problémájuk: nem rendelkeznek valóban megbízható információkkal a felhasználóikról. A 30 éves dél-koreai szakember megtalálta a megoldást: a virtuális barátnőt, amelynek neve Mary.


Dillon Seo 2 milliárd dollárért adta el az Oculust a Facebooknak, de már korábban felfigyelt a magányos emberek növekvő számára

A virtuális barátnővel egy virtuális valóság szemüveg segítségével lehet kommunikálni. Mary megkérdezi, hogy milyen ruhát húzzon fel, majd megmutat két ruhát, amelyek a virtuális térben mögötte, a falon láthatók. Seo kifejtette, hogy a mesterséges intelligenciák ma már annyira fejlettek, hogy beszélgetni lehet velük. Ugyanakkor a kérdéseket csak előre meghatározott számú válaszokkal képesek megválaszolni és nem kezdeményeznek, csak reagálnak a felvetésekre. A startupja segítségével ezért olyan szituációkat tervezett, amelyekben a mesterséges intelligencia az aktív szerepet veszi át.


A projekt sikeréhez számtalan még kiforratlan technológia összekapcsolása szükséges

Egy randevú egyike azoknak a kevés természetes szituációknak, amelyekben a személyes kérdések nem hatnak furcsán, ezért ilyen helyzeteket modelleztek le. Seo rámutatott, hogy az emberek hajlamosak őszintébbek lenni, ha a velük szemben lévő személyt vonzónak találják, emiatt a virtuális barátnő kinézetét mindenki maga határozhatja meg. Mary a kérdéseire adott válaszokból megtanulja megismerni a másikat és ezután már a bonyolultabb kérdéseket is képes lesz megválaszolni. Amennyiben például valaki egy idegen városban van és jól akarja érezni magát, akkor Mary megfelelő javaslatokkal áll elő.

A generált adatok továbbíthatók a Siri, az Alexa és a Cortana rendszerébe vagy a reklámokat kínáló cégeknek is. Ezek azok a nagyon személyes információk, amiket minden mesterséges intelligenciával foglalkozó társaság, akár a Facebook, a Google vagy az Amazon is szeretne megszerezni. Seo a startupot abból a pénzből finanszírozza, amit az Oculus eladása után kapott. A vállalkozásnak összesen 15 munkatársa van. A virtuális barátnőnek egyelőre csak a demó verziója érhető el, a végleges változat jövőre készülhet el. Mary megalkotásának ötletét a Her című film adta, amiben Theodore Twombly beleszeret a Samantha nevű mesterséges intelligenciába.


A szakember arra a kérdésre nem tudja a választ, hogy mennyire mélyülhetnek el a kapcsolatok a mesterséges intelligenciák és az emberek között, csupán azt látta, hogy az emberek egyre magányosabbak. Seónak felesége és két gyermeke van; megkérdezték tőle, hogy a felesége mit szól a projekthez, de szerinte neje nem féltékeny, mert egy mesterséges intelligenciára miért lenne az. Persze felmerül a kérdés, hogy a fejlesztő miért bátorítja az embereket arra, hogy a mesterséges intelligenciákkal kommunikáljanak. Nem volna-e jobb, ha azt javasolná, hogy inkább más embereket ismerjenek meg? Erre válasz helyett visszakérdezett: mi van azokkal az emberekkel, akiknek nincs esélyük másokkal megismerkedni, például, mert rondák? Többek között nekik akart esélyt adni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #11
    Japánban stadionokat töltenek meg a virtuális előadók koncertjeivel! Nos, ha egy nem létező virtuális énekesért tömegek képesek rajongani a koncerteken meg csápolni mint egy hús-vér emberért, akkor inne már csak egy lépés a virtuális barátnő iránti valós érzelem.
  • M2 #10
    Hijj, de meg fogom ezt is ba... :-P
  • Tuvok #9
    Nemtom, de a srác szabályosan függője, még a párnáin is ez a csaj képe volt. Ült egy padon egy parkban, csinált egy fényképet, és a program egymás mellé tette őket, mintha szelfiztek volna együtt.
  • barret #8
    Hát ezt hogy lehet barátnőként kezelni??? El tudok képzelni egy randit :D
    Kb olyan,mint gumicsizmában lábat mosni.
  • Tuvok #7
    Egy ilyen cucc elég nagy sikerrel működik Japánban LovePlus néven, épp a múlt éjjel volt egy doksifilm (Internet sötét oldala) egy fiatal csókáról, akinek a családja mindent tud már a Rinko nevű barátnőjéről, kivéve azt, hogy virtuális...
  • Sir Cryalot #6
    Pont az ilyen szemfényvesztőktől kéne félteni a valódi ötletes kezdőválllalkozásokat, mint az ilyen oculus társalapítók és satöbbi. Sajnos sokat elárul dél koreáról a dolog , hogy dúl a kritikátlanság közben meg fosnak hogy a kultikus samci chaebol mindenre kiterjed (ami eleve a kritikátlanság szörnyszülöttjévé vált).
  • Nirz #5
    jah meg értelmetlen, azzal az erővel egy unalmas top RL girlt is szóval tarthatnék és többet érnék vele xD
  • barret #4
    Szerintem érdekes ötlet,ha tud kezdeményezni beszélgetéseket!
    Ha csak válaszol mindenre,akkor unalmas.
    És természetesen teljesen offline környezetben fusson:) Beteszik felhőbe,és kitálalsz magadról mindent :D
  • Palinko #3
    ugyan már, én láttam már a yahoo-t is start upnak hívni :D
  • kvp #2
    "Most már minden vállalkozást start upnak hívnak?"

    Csak ha most indult es olyan termeket probal eladni, amit meg senki mas. Joreszt ez a piacteremtes az ami miatt a befektetoknek tetszik. Az, hogy vegul a nagyreszuk nem lesz eletkepes senkit sem zavar.

    A pali megprobal eladni egy termeket, amire van valamekkora kereslet, legalabbis a Japanbol es Del Koreabol idonkent kijuto hirek szerint. A gond az, hogy egyelore nincs meg a technologiajuk ahhoz, hogy valami ertelmeset tudjanak osszehozni, de egy VR tamagocsira talan eleg lesz es ez akar le is fedheti a celcsoport igenyeit.

    ps: a ceg koreai, tehat legalabb otthon vannak a temaban...