Gyurkity Péter

Egyre kisebb lesz a Merkúr

A legkisebb bolygó aktivitása még mindig nem zárult le, erre utalnak az utolsó képek.

A NASA tavaly vesztette el a MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging (MESSENGER) szondát, amely az eredeti menetrendnek megfelelően zárta le küldetését és csapódott az általa megfigyelt bolygó felszínébe. A korábban visszaküldött képek alapján azonban a Merkúr tektonikai aktivitása még ma is tart, vagyis a bolygó összetöpörödése nem állt meg.

A kutatók már jó ideje tudják, hogy az egyébként nagy hőmérsékleti ingadozást mutató, nagy maggal rendelkező bolygó egy lassú lehűlési folyamaton ment végig, eddig azonban úgy gondolták, hogy ez a régmúltban lezárult. A MESSENGER képein azonban a hetvenes években is látott kráterek és az ezek által nem tarkított, vagyis viszonylag fiatal törésvonalak (lejtők) jelennek ismét meg, ez pedig arra utal, hogy a tektonikai aktivitás időszaka nem zárult le, vagyis a folyamat még ma is tart. Ezzel a bolygó a második meglepetést szolgáltatta a szakembereknek, hiszen a mágneses tér jelenléte annak idején hasonló visszhangot váltott ki, amit a Mariner-10 szonda műszereinek köszönhettünk – ez egyébként valószínűleg még mindig a Nap körül kering, néhány havonta megközelítve a bolygót.

A MESSENGER küldetésének utolsó 18 hónapjában a magasságot lecsökkentették, így váltak láthatóvá a felszín egyes jellemzői a nagyobb felbontású képeken. Hasonló lejtőket egyébként a Holdon is láthatunk, ez utóbbi szintén egy lassú töpörödési folyamaton megy keresztül, a kráterek között azonban eltérések mutatkoznak, a Merkúr esetében ugyanis a nagyobb gravitáció miatt a kilökődő anyag jóval közelebb hullik vissza a felszínre. A Merkúr tehát ezzel a Földhöz hasonlóan aktivitást mutató bolygók sorához csatlakozott, ami kis mérete miatt is meglepő lehet, egyben pedig azt is jelzi, hogy a Naprendszer tagjai további furcsaságokat tartogatnak számunkra.

A tanulmány eredményeit a Nature Geoscience októberi kiadásában közlik majd. Újabb adatokat jó ideig nem kapunk, bár a NASA emberei már megkezdték a jövőbeni küldetésekkel kapcsolatos kívánságlista összeállítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!