SG.hu

Visszavonta roamingdíj-javaslatát az EU

Mindenki többet várt a barangolási díjak évi 90 napra való eltörlésénél, ezért most új javaslatot dolgoznak ki.

"Az éles kritikák miatt visszavonta a roamingdíjak eltörlésére tett hétfői javaslatát az Európai Bizottság" - jelentette be brüsszeli sajtótájékoztatóján Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője. A szóvivő közölte, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arra utasította a bizottság illetékes munkacsoportját, hogy vonja vissza a roamingdíjak eltörlését célzó jogszabálytervezetet, és kezdjen egy új javaslat kidolgozásába.

A keddi bejelentést követően megjelent sajtóbeszámolók szerint az uniós bizottság nem tett eleget ígéretének, a javaslat pedig elsősorban a mobilszolgáltatók gazdasági érdekeit szolgálja azzal, hogy évi 90 napra korlátozta a díjak kötelező eltörlését. Különösen annak fényében volt csalódás, hogy még 2015 elején egy teljesen roaming-mentes tervezetet ismerhetett meg a nyilvánosság, valószínűleg az erős kritikák miatt következett be most ez a teljes hátraarc. Ráadásul ez nagyon fontos lépés lenne az egységes európai telekommunikációs piac felé vezető úton, mely a Bizottság stratégiai célja.

A bizottsági szóvivő megjegyezte, hogy a 90 napos díjmentesség a szigorúan meghatározott minimum. A távközlési cégek a roamingszolgáltatásaikat ennél hosszabb ideig is ingyenessé tehetik. A legtöbb kritika a tervezet azon részét érte, amely szerint a szolgáltatók az időkorlátok túllépése után egy perc beszélgetés után legfeljebb 4 centet, egy megabyte adatforgalom után 0,85 centet, SMS-enként pedig 1 centet számolhatnának fel. Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője szerdán még azzal igyekezett mentegetni a javaslatot, hogy az uniós polgárok évente átlagosan mintegy 12 napot töltenek külföldön, azaz ennyi ideig használják egy másik ország szolgáltatójának a hálózatát, az EB ennek ellenére 90 napban határozta meg a roamingdíjmentes időszakot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jkedzs #2
    az a baj, hogy ezeket a parazitákat az én adómból etetik.
    nem elég, hogy a helyi politikusok lopják a pénzt, még ezek is rajtunk élősködnek. D: óriási mértékű a pénz elbaszás itt! DD:
  • ostoros #1
    Így hát évekig folyhat tovább ez a kartel tevékenység.
    Nice.