Berta Sándor

Kubában cenzúrázzák az SMS-eket

Az alkalmazott rendszer legalább 30 fogalmat ismer.

Amennyiben a szigetországban olyan szavak bukkannak fel egy rövid szöveges üzenetben, mint a demokrácia, az éhségsztrájk vagy az emberi jogok, akkor az SMS-t nagy valószínűséggel soha nem fogja megkapni a címzett. A 14yMedio hírportál információi alapján ugyanis a kubai kabinet minden olyan rövid szöveges üzenet továbbítását blokkolja, amely az említett szavakat, valamint további körülbelül 30 fogalmat tartalmaz. Tiltólistára kerültek a kormányt bíráló sajtóorgánumok és a helyi ismert ellenzékiek neve is.

Kubai bloggerek, újságírók és informatikusok fogtak össze, hogy a végére járjanak az ügynek. Az ország több részéről próbáltak meg olyan SMS-eket küldeni, amelyek a tiltólistán lévő szavakat tartalmazták és az eredmény mindig ugyanaz volt: az üzenetek nem érkeztek meg a címzettekhez. Ugyanez volt a helyzet a külföldről érkező SMS-eknél is.

A kutatásban szerepet vállalt Eliecer Avila informatikus és kormányellenes aktivista is, aki először abból indult ki, hogy a szolgáltatóknál lehet valami probléma. De később ő és a társai rájöttek, hogy nem csupán őket cenzúrázzák, hanem az egész országot. Szerinte mindez azt mutatja, hogy mennyire bizonytalan és paranoiás a helyi kormány.

Az Etecsa nevű helyi állami távközlési szolgáltató eddig nem reagált a vádakra, a Reuters ugyanakkor saját tesztjei segítségével megerősítette, hogy bizonyos rövid szöveges üzenetek valóban eltűnnek. A szerkesztők több olyan SMS-t is küldtek, amelyek tartalmazták a tiltólistás szavakat, de ezek sosem érkeztek meg a címzettekhez. A rendszer ugyanakkor azt mutatta, hogy az üzenetet elküldte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #4
    Kevesebb fű, kevesebb por, több elmeorvos. Hátha segít...
  • Akva #3
    "Kubában cenzúrázzák az SMS-eket "

    Az USA-ban meg mindenkit megfigyelnek. Kuba messze szolid demokrácia az USA-hoz képest.
  • Tikal #2
    húha,
  • Tetsuo #1
    Húha.
    Zuckerbergég cenzúrája sokkal veszélyesebb.