Berta Sándor

A sok startup még nem garancia egy ország sikerére

Izrael innovációs nagyhatalom, pezseg a helyi vállalkozási kedv, azonban ez önmagában nem elég a gazdasági sikerhez, mert csak egy szűk buborékban létezik.

A közel-keleti államban sokszor szóba kerülnek a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek, amelyeket az IT-gazdaság nem igazán old meg, sőt, inkább még fel is erősít. Manuel Trajtenberg professzor és országgyűlési képviselő a legutóbbi választásokon az izraeli munkáspárt pénzügyminiszter-jelöltje volt és igyekszik reálisan látni a jelenlegi helyzetet. Szerinte attól, hogy egyre több a helyi startup, még önmagában egyáltalán nem lesz jobb a gazdasági helyzet. Izraelben többek között az Intel, a Google, a Facebook, az Apple, a Microsoft és a Hewlett-Packard is rendelkezik kutatási és fejlesztési központtal, s ezek a konszernek több tíz- vagy százmillió dollárt fektetnek be a különböző helyi kisebb vállalkozásokba, és 2015-ben majdnem 11 milliárd dollárt költöttek itteni felvásárlásokra.

A közel-keleti országnak van a legjobb startup-ökorendszere az Amerikai Egyesült Államok után, a Nasdaq amerikai technológiai tőzsdén csak az USA és Kína van jelen több céggel. A siker titka Izrael geopolitikai helyzetében keresendő. A szomszéd államok elszigetelési törekvései, a folyamatos katonai fenyegetés, a víz- és nyersanyaghiány rákényszeríti az embereket a kreatív gondolkodásra, az improvizálásra, a kockázatvállalásra, a "szemtelenségre" és a makacsságra. A startupoknak is ezekre a tulajdonságokra van szükségük a sikerhez.


Trajtenberg ugyanakkor felhívta a figyelmet a kockázatokra is: duális gazdaság és társadalom alakult ki. (Magyarországon is ez a helyzet az exportra termelő multinacionális társaságok terén.) A technológiai szektor csupán a munkavállalók tíz százalékát foglalkoztatja, más ágazatok pedig alig tudnak profitálni az elért sikerekből. Az egyik oldalon ott a hihetetlen siker, a jó fizetés, a magas életszínvonal és a világgal való állandó összekötöttség, míg a másikon az alacsony termelékenység és a stagnáló bérek.

A fő probléma az, hogy az izraeli vállalkozók szinte mindig túl gyorsan adják el a startupjaikat, még azelőtt, hogy azokból kihozták volna a bennük rejlő lehetőségeket. "A gyümölcsöket z amerikai és az európai óriáscégek aratják le. Igen, néha hagynak itt egy kutatólaboratóriumot és talán szép béreket fizetnek ötven fiatal mérnöknek, de ezek csak kis üzemek, amelyek nem járulnak hozzá az izraeli gazdaság fejlődéséhez" - ecsetelte a szakember.

Trajtenberg kritikáját nem fogadták túl jól Izraelben. Az eddig több mint 80 cég alapításában közreműködő Yossi Vardi például azt kérdezte, hogy mi abban a rossz, ha valaki eladja a vállalkozását egy olyan meghatározó cégnek, mint az Intel vagy a Google. Rámutatott, hogy ezek az IT-óriások eddig a közel-keleti államban 300 kutatólétesítményt hoztak létre és sokkal nagyobb stabilitást adnak az országnak, mintha az csak a Wall Streettől függene. Egy másik cégalapító, Shachar Kaminitz - akinek Work Light nevű cégét 95 millió dollárért vásárolta fel az IBM - úgy reagált, hogy "Rengeteg embernek adtam munkát és több tízmillió dollárt hoztam Izraelbe. Úgy érzem, még nem csináltam elég kárt, ezért létrehoztam egy új céget." A helyi startupközösség pedig azzal érvelt, hogy a multinacionális vállalatokkal való együttműködés miatt több befektető jelentkezik és a multik segítenek kiképezni a menedzserek következő generációját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #13
    "A cikk csak arrol ir, hogy csak kismertekben javit az orszag gazdasagan a sok startup mert bovites helyett eladjak oket."

    lehet nekik ez a fail harder-jük, mint kaliforniában az infantilis webszar v2.0
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.05.20. 05:17:27
  • Sir Cryalot #12
    -hja, nem rád gondoltam hanem pont rájuk ( ez a "tegyük oda magunkat mindenekelőtt csak a rövidtváv számít" dolog) ,de ha magadravetted is, az előnyös, mert úgylátszik a nyugati start-up "kultúra" egyik legnagyobb "előremozdítója" a szégyenérzettelenség, még ügyet is csináltak belőle ebből jött gondolom a "FAIL HARDER" mentalitás , úgylátszik hébereknek is jutott (szégyenérzettelen serial start up-erekből, sajnálatos).

    Egyébként erre az opportunizmus rossz szó, aki rövidtávú érdekek mentén hajlamos csőlátásra az szerintem nem opportunista, legalábbis nem jó értelemben, arra meg van jobb szó, és akár ilyen romkocsmás szóösszetétel is jöhet, hajrá .

    Az opportunizmus szó jólenne ha megmaradna a normális emberek normális célkitűzései miatt.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.05.20. 02:22:57
  • Tetsuo #11
    Hány fajta fazon létezik a kicsiny világodban? Nyugodtan antiszemitázhatsz, mert bírálni merészelem Izraelt, de álszent (gondolom erre akartál célozni a "hippokratával") nem vagyok!
    Teljesen rossz a hozzászólásod mert eleve ad hominem jellegű, de azt leszámítva is illogikus.
    Persze ez jellemző, mert minden értelmes ember látja, mit művelnek a zsidók Izraelben, még az ott élő zsidók is. Csak sokkal könnyebb meghunyászkodni a globális cionista hatalom előtt, mint kiállni az igazságtalanság ellen.
  • dartois83 #10
    Te gondolom az a fajta fazon vagy, aki szerint gonosz zsidók apartheidben tartják a szegény, pár milliós és időnként robbantgató-késelő palesztint, "rátelepülő népcsoport" (mondjuk pár évezrede is ott voltak), de ha mondjuk akár a palesztinok, akár a zsidók vándorolnának Európába, akkor személyesen mennél le a határra felhúzni a szögesdrótot. Nem csak antiszemita vagy, hanem eléggé hippokrata is.
  • Tetsuo #9
    Vedd be a gyógyszered. ;-)
  • Tetsuo #8
    Össze ne keverd már a cigányság és a palesztinok problémáit! Hazánkban a cigányság a rátelepülő népcsoport, míg Izraelben a zsidóság az.
    A két népcsoport ütközése bizony érinti a gazdaságot is - mily meglepő.

    Magyarországon pl. az iwiw-vel mintaszerű volt a helyzet. A néhány programozó eladta a Telekomnak egy vagy két milliárdért ahelyett, hogy külfödre fejlesztettek volna (még a Facebook előtt). Egy kis magyar cég önmagában soha nem merne globális szerverfarmot kiépíteni, üzemeltetni. Az államnak kellene felkarolni az ilyen kezdeményezéseket, de sajnos a legtöbb magyar ötlet (akár komoly találmányok) még a startupig sem jut el.
    Ha Magyarországot is úgy tolnák nemzetközi szinten, mint Izraelt, mi azért jobban álnánk. ;-)
  • kvp #7
    A cikk csak arrol ir, hogy csak kismertekben javit az orszag gazdasagan a sok startup mert bovites helyett eladjak oket. (kb mintha a facebookot meg az elejen eladtak volna a microsoftnak) A jelenseg fo oka ugy nez ki hogy az USAval ellentetben az izraeli gazdasag tul gyenge es nepszerutlen egy vilagceg felfuttatasahoz.

    Most a politikai rendszert es a megszallt teruleteken elo, allampolgarsaggal nem rendelkezo lakossagot hagyjuk, az katonai es humanitarius kerdes nem gazdasagi. A foldet nem akarjak odaadni, de a rajta eloket sem merik kiirtani. Ez igy patthelyzet mint nallunk a hatranyos helyzetu kisebbsegek problemaja. Viszont az adott gazdasag teljesitmenyet kozvetlen nem befolyasolja bar a kulfoldi megitelest es befektetoi kedvet rontja az osszes potencialis valsagforras.

    Egy startup csak akkor lehet KKV-bol rendes nagy ceg ha erre az adott orszagban van modja tisztan tokebevonassal. Ilyen orszag jelenleg csak az USA es Kina igy minden mashol alapitott ceget vagy eladnak vagy atvisznek a fenti ket orszagba.
  • PC krav #6
    1. Nincs apartheid Izraelben. Nem volt és nem is lesz.
    2. Zsidó területeken nincs elnyomás. Az arabok jobban és szabadabban élnek mint bármelyik arab országban élők. A jólétük miatt a Somron és Júdabeli arabok kövér arabnak csúfolják őket.
    3. Somron és Júdában élő arabok a saját eszméletlenül korrupt vezetőik elnyomásától szenvednek. Gázában ez még nyilvánvalóbb mert ott zsidó egy szál sincs.
    4. Semmilyen külső pénz nem pótolja a kreativitást. Ez látszik a magyar EU támogatáson ami jelenleg meghaladja az amerikaiak izraeli támogatását. Magyarországon a termelésben, innovációban semmi nem látszik a nagy támogatásból
    5. A mostani innovációs siker a több évtizede indított un. inkubátor programnak köszönhető amiben az állam és a nagy magáncégek működtek együtt tehát nagyfokú előrelátásról van szó.
    nincs sok fogalmad az izraeli gondolkodásmódról ami ténylegesen alapja az innovációs sikereknek.
  • fonak #5
    OK ez kicsit rosszindulatú volt. Azért az alábbi videót érdemes megnézni.

    [spoiler]

    [spoiler]
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.05.18. 06:42:44
  • Sir Cryalot #4

    "A cikk mondjuk más miatt érdekes, nálunk is a belvárosi romkocsmák környékén népszerű szöveg, hogy a startupok kihúznák az országot a sz.rból, és fenébe a hagyományos gazdasággal, az már nem számít stb. "

    az a jó kis "poison the well" mentalitás