Gyurkity Péter

Törpebolygó holdját pillantotta meg a Hubble 

Az űrteleszkóp egy új felfedezéssel segíti a kutatók munkáját, ezúttal a Naprendszeren belül.

A NASA hivatalos közleményben jelentette be, hogy a Hubble - nem sokkal a 26. születésnap megünneplése után - ezúttal egy holdat pillantott meg, mégpedig a Naprendszeren belül, egy törpebolygó közelében.

A szakemberek az űrteleszkóp segítségével a Naprendszer szélén elhelyezkedő Kuiper-öv egyik tagját vették közelebbről szemügyre. A Makemake ezen övön belül (a Plútó után) a második legfényesebb jeges törpebolygó, 1400 kilométeres átmérővel, amelyet a 2005-ös felfedezése óta ismerünk. Az egyelőre MK 2 néven jelzett hold ennek közelében, a törpebolygótól mintegy 21 ezer kilométeres távolságra helyezkedik el, átmérője mindössze 160 kilométer, fénye pedig 1300-szor halványabb, így csak a Hubble segítségével bukkanhattak rá, hiszen az űrteleszkóp egyik előnye, hogy a jóval fényesebb objektumok közelében is felfedezhet azoknál sokkal haloványabb kísérőket.


Maga az öv számos ilyen törpebolygónak ad otthont, ezek anyaga 4,5 milliárd évvel ezelőttről, a Naprendszer keletkezésének idejéből származik. A Plútó öt kísérővel büszkélkedhet, a Makemake esetében azonban ez az első ilyen felfedezés, ami egyben lehetőséget ad arra, hogy még részletesebb vizsgálatokat végezzünk el (például a tömeg megmérésével). A holdat eddig a törpebolygó fénye takarta el, most azonban még inkább megerősödik azon elmélet, miszerint az ilyen objektumok jó része rendelkezik kísérőkkel, ezt pedig a pontos összetétel és a sűrűség, illetve a hold pályájának meghatározása követheti, amely további párhuzamokra mutathat rá a Plútó és a Makemake között.

Amennyiben az MK 2 egy hosszú, elnyújtott pályán mozog, akkor jó eséllyel egy "elfogott" objektumról van szó, ellenkező esetben pedig felmerül az ütközés lehetősége és az ennek eredményeként történő kialakulás. Korábban megfigyelték, hogy a törpebolygó felszínének egyes részei melegebb hőmérsékletet mutatnak, a hold jelenléte viszont felveti azt az alternatívát, hogy a hidegebb részeket inkább ez utóbbi sötétbe burkolózó felszíne teszi ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gybfefe #13
    Már vártam mikor kezdik osztani a hülye neveket az űojettumokra. Makimaki! Hajrá! A versenyt ezennel megnyitottnak tekintem. :)
  • gforce9 #12
    "Ha az űrállomások is ilyen tartósak lennének, talán olcsóbb lennének az űrprogramok."

    Ezzel nyitottál. Ennek a mondatnak kb semmi értelme. Mondhatnám akár azt is, (mert úgyis trollnak tartasz), hogy nettó baromság.

    Valóban, nem értettem meg a lényeget, mert az nincs is benne.
  • ostoros #11
    Nem szóltam be, balfasz. Neked viszont most igen.
    Egyszerűen nem értette meg a hozzászólás lényegét. És nem, nem fogom még egyszer elmondani.
  • molnibalage83 #10
    Ez epic beszólás annak fényében, hogy lövésed sem volt arról, hogy hányszor mentek fel a Hubblehoz. Vannak annál sokkal régebb óta működő műholdak, amihez soha nem mentek fel. Gforce9 megértette, hogy miről van szó és nagyon jó példát hozott fel. Erre te még be is szólsz neki. Ehhez kell igen vastag arcbőr...
  • gforce9 #9
    ?
  • ostoros #8
    Köszönöm.
  • ostoros #7
    A lényeget te sem értetted meg.
  • gforce9 #6
    A technikai összetettsége, szervizigénye és ellátmányigénye lényegében nulla a Hubble-nak az ISS-hez képest. Én sem értem, hogy lehet az ISS-hez hasonlítani. Miért nem egy távközlési műholdhoz hasonlítod? Ahhoz közelebb áll, csak más a funkciója. És rögtön nincs is gond a költség összehasonlítással sem.
  • Chob #5
    4 szerviz volt.
    Utoljára szerkesztette: Chob, 2016.05.06. 21:35:36
  • ostoros #4
    Hány volt? Én egyről tudtam.
    És nem keverek semmit.
    Nem mindegy, hogy 15 év után lehet csinálni egy újat, vagy kibír esetleg 30 évet. Kevesebb kilövéssel jár, ha nem kell újat építeni, és ha ritkán kell szervizelni.
    Látod? Végig sem gondoltad.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.05.06. 19:16:32