Ötvös Tibor

Tiszta szívvel - Till Attila új filmje

Till Attila megmutatta, hogyan lehet Tiszta szívvel megható, humoros, drámai és brutális filmet készíteni a mozgáskorlátozottakról.

Hogy tetszett a Tiszta szívvel?
  • Tetszett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Till Attila kapcsán sokan azt gondolják, hogy egy ficsúr, egy szimpla műsorvezető, aki jelenleg a Kismenőkben produkálja magát. Pedig aki Attila igazi oldalára is kíváncsi, az nézze meg a Propaganda bármelyik részét, ott megismerheti, mire képes ez az ember, ha valamit szívvel-lélekkel csinál. Attila már nem ismeretlen a filmek világában, hiszen három kisfilmje mellett már volt egy egész estés játékfilmje is, a Pánik, azonban a Tiszta szívvel az az alkotás (a Csicska után), mely őt európai szintre emelte és bizony számolni kell a tehetségével.

A Tiszta szívvel ugyanis képes olyan módon megmutatni számunkra a mozgáskorlátozott embertársaink életét, mindennapjait, ahogyan azt még korábban senki. Ebben pedig az amúgy zseniális és megható történet mellett nagy szerepet kap a négy főszereplő. A történet hőse Rupaszov, az egykori tűzoltó aki egy baleset során deréktől lefelé megbénult. A börtönből szabadulván bérgyilkos lesz, aki egy szerb gengszternek végzi el a piszkos munkát és az amúgy igen jól fizető foglalkozásából fedezi duhaj életmódját.

Egyik nap belefut a Barba Papa - Zolika duóba és ettől fogva megváltozik az élete. Amolyan apa-figurává válik a fiatal mozgáskorlátozottak számára, akik egy véletlen folytán társaivá is szegődnek. Azonban a megbízónak ez nem tetszik és szeretné, ha ismét csak egy fős "kerekesszékes osztaga" lenne, így parancsba adja a srácok megölését. Nagyjából ennyi - de az alaphelyzet már önmagában zseniális, hiszen mégis ki gyanakodna tolószékes emberekre egy gyilkosság helyszínén? Mint a filmből is kiderül, senki.



Rupaszovot Till Attila állandó társa, Thuróczy Szabolcs alakítja, zseniálisan. Bár nem mozgáskorlátozott, de pazarul hozza a megkeseredett, az apa-szerepet nehezen elfogadó gyilkost, akinek tettei mögött mégis van ráció. Azonban számomra a film legerősebb pontja a Fenyvesi Zoltán - Fekete Ádám duó, akik valójában is mozgáskorlátozottak és igazi barátok. A két srác sosem színészkedett és igazából most sem teszik: egyszerűen önmagukat adják. Ádám a humorfaktort adja (az italautomatás vásárlás klasszikus, de a természettel való találkozás is feledhetetlen), Zoli pedig a drámai vonalat hozza.

Utóbbi ugyanis életmentő műtétre vár, a pénzt azonban ehhez soha nem látott apjától kapná és ezt nehezen tudja megemészteni. A negyedik szereplő pedig a gengsztert alakító dr. Vitanovics Dusán, aki a való életben egy ismert idegsebész, a Tiszta szívvel világában azonban egy igazi maffiózó, akinek indokait nem ismerjük. Nem sír a gyerekkoráról, nem panaszkodik az életéről - ő szimplán csak egy szemét gazember és kész. A négyes pedig remekül működik, az összhang pazar és remélem látjuk még őket együtt.


A Tiszta szívvel igazán brutális képi világgal rendelkezik. Nem csupán szembesülünk mi is azokkal az akadályokkal, melyekkel a mozgáskorlátozottak szinte minden nap, de loccsan az agyvelő, önlik a vér és még a kutyák is tépkedik az embereket. Elsőre valamelyik Guy Ritchie film jutott eszembe, de ahogy haladt előre a történet kiderült, hogy a Tiszta szívvel csak részleteiben hasonlít az angol rendező valamely munkájára.

Egy szó mint száz, a Tiszta szívvel mestermunka és számomra óriási meglepetés. Till Attila bebizonyította, hogy képes remek történetet megalkotni és mindezt olyan módon a nézők elé tárni, hogy együtt nevessünk, sírjunk a szereplőinkkel vagy éppen aggódjunk értük. Ezek után kíváncsian várom, hogy mi lesz Attila következő filmje, mert most nagyon magasra tette a lécet, nem csak önmaga, hanem a hazai filmgyártás számára is. Mert lehet megható filmet forgatni így, Tiszta szívvel.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Tiszta szívvel
színes, magyar akció-vígjáték, 101 perc, 2015
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Till Attila
Forgatókönyvíró: Till Attila
Operatőr: Juhász Imre
Zene: Kalotás Csaba
Producer: Stalter Judit

Fekete Ádám (Barba Papa)
Thuróczy Szabolcs (Rupaszov)
Balsai Mónika (Zita)
Fenyvesi Zoltán (Zolika)
Danish Lídia (Évi)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DarkHorSe #5
    Sikerult 1 jo filmet csinalni, najo nem mert a kontroll is jo volt.
    Legyen kettő.
  • yamato41 #4
    Drogos liberonáci f*szkalap. Lapozzunk!
  • Jim Morrison #3
    hát ahova a Saul fia is !!!444
    :)
  • DarkHorSe #2
    magyar filmek is nullak, hova "fussanak" be
  • gombabácsi #1
    én azért drukkolok, hogy külföldön fussanak be ezek az új magyar filmek. mivel a magyar piac az nulla, felesleges vele számolni