Ötvös Tibor

Matematikusok próbálják megfejteni a Biblia korát

Matematikusok és archeológusok közösen jutottak arra a következtetésre, hogy a Bibliát időszámításunk előtt 800-ban írták meg első alkalommal.

Lehet az ember hithű keresztény vagy ateista, a Biblia tartalmával, az abban foglalt történetekkel mindenki tisztában van. Ha nem is tudja szóról szóra elmondani a különböző tanításokat vagy részeket, de nagyobb körvonalakban mindenki ismeri Jézus történetét vagy a zsidók kivonulását Egyiptomból. A történészek, kutatók és egyéb, a téma iránt érdeklődő professzorok folyamatosan próbálják megállapítani a könyv keletkezésének pontos idejét, de a vita folyamatosan tart. Az egyik marginális pontja a fennálló nézetkülönbségnek az, hogy Kr. e. 586-ban, Jeruzsálem lerombolása után jegyezték le az első sorokat vagy már előtte létezett.

A csoport, mely előbbit állítja arra alapozza feltevését, hogy Jozsué könyvétől a Királyok második könyvéig a történeteket a Babilonba való menekülés ihlette, azonban ma a másik csoport egyik képviselője, az izraeli Tel Aviv Egyetem matematikusa, Shira Faigenbaum-Golovin bejelentette, hogy első alkalommal van bizonyíték a kezükben ennek ellenkezőjének bizonyítására. A régészekkel kiegészített matematikus csoport kézíráselemzést végzett a Holt-tengertől nyugatra található Aradban látható héber írásokon és megállapították, hogy jóval Kr. e. 586 előttről, hat különböző embertől származnak.



Az alkalmazott matematikával foglalkozó doktoranduszokból, matematika professzorokból, régészekből és orvosokból álló kutatócsoport a dél-izraeli Arad ősi katonai erőd régészeti helyszínén talált cserépdarabokon szereplő 16 tintával írott szöveget vizsgált meg. Az idők során részben lekopott szövegrészleteket színképelemzéssel rekonstruálták, majd számítógépes algoritmussal elemezték az írásokat, hogy felfedezzék a kézírásbeli eléréseket. Az írások nem bibliai szövegek, a katonai mozgásokról, az ellátás költségeiről szólnak, ami azt jelzi, hogy a katonai vezetőktől az erőd helyettes szállásmesteréig sokan tudtak írni. A tanulmány szerzői úgy gondolják, az írásbeliség elterjedtségére utal az is, hogy a feljegyzések nem "szakmai szövegek", továbbá az erőd is egy félreeső vidéken állt.

Az igaz, hogy ezek a szövegek nem a Bibliából származnak, de ez a felfedezés alátámasztja, hogy akkoriban elterjedt volt az írástudomány és ez segíthetett a bibliai történetek megalkotásában. "Először van bármilyen bizonyíték a kezünkben" - árulta el Israel Finkelstein archeológus. "Mivel elég félreeső helyen találtuk a szövegeket, így feltételezzük, hogy az írásbeliség elég elterjedt volt a korban és hogy minden társadalmi csoportban többségben voltak az írni-olvasni tudó emberek."

Christopher Rollston, a George Washington Egyetem régész-professzora szerint ez akár 200 évvel is korábbra datálhatja a Biblia keletkezésének idejét. "Most már elég sok régészeti bizonyítékunk van arra, hogy a Biblia bizonyos részeit Kr. e. 800 körül írták." A kutatást vezető Shaus szerint az új bizonyítékok új lendületet adtak számukra és tovább folytatják a munkálatokat és reményeik szerint egy nap össze tudják rakni a Biblia keletkezésének körülményeit. A Holt-tengeri tekercsekről, bizonyos bibliai szövegek legrégibb ismert gyűjteményéről úgy gondolják, hogy évszázadokkal későbbről származik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #18
    Ezert is fogalmaztak ugy, hogy "probaljak megfejteni". Ha lenne kozvetlen, vagy eros kozvetett bizonyitek, akkor mar reg meg lett fejtve a kora.
    De ez a legtobb amit ma tudunk, szoval feltetelesen el kell fogadni, mert barmilyen mas elkepzeles ennel kevesebb bizonyitekkal rendelkezik. Persze a helyen kell kezelni, es nem tenykent kezelni a tovabbiakban, csak mint egy lehetseges hipotezis.
  • szasko #17
    Link nincs, ezért csak gondolom, hogy angol matematikusok és archeológusok közösen jutottak arra a következtetésre
  • kékherceg #16
    Ez most komolyan valami? Azon a vidéken legalább 1500 évvel korábban is írtak, csak más nyelven. Ennyi erővel már akkor is létezhetett Biblia.
  • philcsy #15
    Igen, ezek a következtetések elég gyenge lábakon állnak, de aki hisz, annak ennél kevesebb is elég.
  • sárkánylovag #14
    Ez így elég közvetett bizonyíték, az hogy találtak egy írás tudót nem jelenti azt hogy sokan tudtak írni csak azt hogy volt a faluba egy ember aki tudott...
    Lehet összesen öten tudtak írni az országba csak körbejártak...
    Ez nagyon necces érv az ó testamentum idejének meghatározására.
    Meg egyébként ez nem mindegy? az lenne a nagy szám ha az Újtestámentumot írták volna Krisztus előtt 800 al :)
  • kvp #13
    Ha tenyleg a keletkezes ideje fontos, akkor erdemes megvizsgalni a parhuzamos iratokat. Meglepo, de amikor a zsido nep talalkozott mas, nalluk fejlettebb nepekkel, akkor altalaban azok is feljegyeztek azt. Az oszovetseg eseteben van 3 nagy resz, amibol a masodik ketto egyertelmubben azonosithato, mert pl. az az i.e. 800 az eppen a kozepen van a leirt idoszaknak, tehat gyakorlatilag megbizhato hirforras, mint ma az M1-es csatorna.

    A kesobbi esemenyek ilyen szempontbol ugyancsak nem kerdesesek, csak max. az, hogy mennyit valtoztattak rajta az idok soran, de az meg a regrol megmaradt eredeti irasok alapjan latszik. (nem sokat, mar eredetileg is volt a szovegben egy kis reszrehajlas) A protestans bibliaforditasok ezeket atvettek, a katolikusok altal el nem fogadott szovegekkel egyutt.

    Az egyetlen kerdeses resz az mozesi konyvek esete, ami tenyleg szajhagyomany alapjan irodott le, pont az elso izraeli profetak idejen. (a zsido honfoglalas utan) Itt max. az egyiptomi forrasokra lehet tamaszkodni, viszont azokban bar van nyomuk, de jelentektelennek tekintettek oket es az egyiptomiak se hittek el, hogy a zsidok miatt jott a nyakukra annyi baj. (valojaban az csak idojaras volt a felelos meg par emberi hiba)

    Ahogy nezem a kutatas azt vizsgalja, hogy mikor kezdtek el a profetak koraban leirni a torteneseket es ahogy kinez gyakorlatilag szinte azonnal, tehat onnantol mar hiteles tortenelmi dokumentumnak szamit az oszovetseg, persze csak ugyanugy ahogy a legtobb allami propagandaanyag az (ertsd: mi csak visszalottunk), de legalabb a leirt esemenyek biztosan valosak. Az meg hogy hogy marad meg a tortenelemben csak attol fugg, hogy ki nyert vegul, ami jelen esetben azt jelenti, hogy melyik nep maradt fenn egyaltalan.
  • zola2000 #12
    (az a durva belegondolva, hogy a bigott vallásosok is kb ugyanezt mondják csak teljesen komoly hangnemben)
  • NEXUS6 #11
    Az a baj, hogy az ószövetségben leírt és az általunk ismert történelmi események között marha nehéz párhuzamokat találni. Sajna a zsidó történettudomáy legfontosabbnak ítélt ezen tevékenysége a dáko-román román elmélet bizonyításának hitelességével sem bír. Amelyik zsidó tudós ezt szóváteszi, azt meg kiközösítik.

    Gojok meg nem számítanak, értelem szerűen.
  • zola2000 #10
    Há de azt a szájhagyomány a zisten sugallta, a bizánci császárok cenzor kezét is isten vezérelte, ezért a biblia a teljes kinyilatkoztatás teccikérteni :)
  • gforce9 #9
    ?