Gyurkity Péter

Változnak a Ceres fényes pontjai 

Az újabb megfigyelések szerint nemcsak a napszakok során, de napról-napra is változások láthatók.

A Ceres fényes pontjairól több alkalommal beszámoltunk már, januárban például arról írtunk, hogy itt vízjég és pára is jelen van, amire a Dawn űrszonda által visszaküldött képekből következtettek. Ezt most az ESO La Silla obszervatóriumának HARPS-spektrográfját használó csapat is megerősíti, ők azonban a folyamatos változásokra hívják fel a figyelmet.

Az Európai Déli Obszervatórium hivatalos oldalán közzétett anyag szerint a Mars és a Jupiter között elhelyezkedő aszteroidaövben lévő törpebolygó fényes pontjai arra utalnak, hogy az égitest jóval aktívabb lehet, mint azt korábban gondolták. Az Occator-kráterben lévő pontok ugyanis nemcsak a forgás miatt mutatnak változásokat, de itt az egyes napok között is eltéréseket mértek, ami az anyag volatilis mivoltára és a párolgás jelenlétére utal. A csapat két éjjelen keresztül figyelte meg a Cerest, ennek során pedig azt találták, hogy a két éjszakai időszak között is eltérés mutatkozott, ami alaposan meglepte őket.


A napsugárzás hatására tehát itt párolgás figyelhető meg, aminek következtében még több napfény verődik vissza. A párolgás viszont egy nagyon gyors folyamat, maga a pára alig néhány óra alatt el is tűnik, a reflektív jelleg hamar elvész, így a változások is gyorsak. Az éjszakák közötti eltérések viszont további folyamatokra, így például belső aktivitásra utalnak, bár azt egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy például a felszínen látott jég honnan származik.

A NASA egyébként a hónap elején ünnepelte a Dawn űrszonda megérkezésének első évfordulóját, kiemelve, hogy az általa szállított dokumentáció felbecsülhetetlen jelentőségű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!