Berta Sándor

Korlátozni kell az egészségügyi adatokhoz való hozzáféréseket

Nem mindegy, hogy a fitneszkarkötők és más készülékek által gyűjtött információkat kik érhetik el.

Napjainkban már számos olyan karkötő, cipő, óra és egyéb eszköz van, amelyek a beépített chipek segítségével képesek feljegyezni a teljesítmény- és egyéb adatokat, például a vérnyomásértékeket és a pulzusszámot. Ezek észszerű funkciók, ugyanakkor komoly aggályokat is vetnek fel és teljesen más dolog, ha ezekhez az információkhoz harmadik fél, például adott esetben a betegbiztosítók is hozzáférhetnek. A német igazságügyi miniszter, Heiko Maas szerint azonban ez nem mindenkiben tudatosodik, a legfontosabb ugyanis, hogy az emberek szabadon dönthessenek a saját adataik felhasználásáról. De ez közel sem lesz így a jövőben, ha a betegbiztosítóktól majd csak azok kapnak kedvező ajánlatokat, akik hajlandók átadni az egészségügyi információikat.

Éppen ezért a német kormány megvizsgálja, hogy az új európai adatvédelmi jog alapján miként lehet majd korlátozni bizonyos egészségügyi adatok felhasználását. Ezen információk átadására senkit sem lehet sem most, sem a jövőben kényszeríteni. Az egyes személyek bizalmas adatai nem képezhetik alkudozások tárgyát és nem kerülhetnek ki a piacra. Ez egy nagyon vékony mezsgye; egyrészt nem szabad az új technológiák által kínált lehetőségeket ördögtől valóként beállítani, de ugyanígy nem szabad azt sem hagyni, hogy az emberek csupán algoritmusok által feldolgozott adatokká váljanak.

Maas hangsúlyozta, hogy az egészségügyi adatok leginkább a betegségek megelőzésében és a páciensek egészségügyi ellátásában jelenthetnek segítséget. Egyértelművé kell tenni azonban, hogy az emberek fitnesz- és egészségügyi adatai részét képezik a magánszférának. Ezt a vállalatoknak is tiszteletben kell tartaniuk.

Január végén a Stiftung Warentest és a Konsument magazin munkatársai úgy vélték, hogy a jelenleg kapható fitneszkarkötők nem elég kiforrottak ahhoz, hogy a piacon legyenek és "valójában szükségtelen" termékek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!