Gyurkity Péter

A Marson is eléldegél a földi gomba

Erre a következtetésre jutott az ESA a Nemzetközi Űrállomáson lefolytatott kísérlet után.

Az Európai Űrügynökség az EXPOSE-E program keretében végzett el egy érdekes kísérletet az ISS fedélzetén, amelyben azon kérdésre igyekeztek választ találni, hogy a Földről származó gombafajok mennyiben élnék túl a Marson jellemző körülményeket. A pozitív eredmény némileg meglepő, ez azonban a későbbiekben nagyon is hasznos lehet.

A napokban közzétett tanulmányból kiderül, hogy az eredetileg az igencsak barátságtalan antarktiszi tájakról begyűjtött két fajta, egészen pontosan a Cryomyces antarcticus és a Cryomyces minteri, meglehetősen jól viseli a Marson jellemző, illetve az ahhoz nagyon hasonló (szimulált) körülményeket, a kísérlet 18 hónapos időszaka után ugyanis a felhasznált tesztpéldányok 60 százaléka vígan éldegélt az űrállomáson, DNS-ük sértetlen volt. Ez azt jelenti, hogy a jövőben nagyobb eséllyel bukkanunk majd az élet valamilyen formájára a vörös bolygón, egy ilyen eredmény pedig jóval kevésbé jelentene meglepetést.

A szakemberek igyekeztek minden szempontból utánozni a vörös bolygó támasztotta követelményeket. Ennek érdekében a kísérletben felhasznált "légkör" 95 százalék szén-dioxidot, mindössze 3 százalék nitrogént, valamint alig 0,15 százalék oxigént tartalmazott, a nyomást kellően alacsonyan tartották, miközben a gombák folyamatosan ki voltak téve az intenzív ultraibolya sugárzásnak. Az említett 60 százalékos túlélési rátából kiderült, hogy ezen fajták nemcsak a rendkívül hideg és erős széllel jellemezhető sziklás antarktiszi tájon, de akár a Marson is eléldegélnének.

Az ISS fedélzetén az elmúlt időszakban több hasonló jellegű kísérletre is sor került, itt többek között salátát is termesztettek, a további kutatás pedig éppen a későbbi Mars-küldetések bizonyos részeire adhat majd megfelelő válaszokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakkerman #19
    Milyen hiányos egy cikk ez...semmi hír arról,hogy most akkor miről van szó? Csiperkéről? Laskáról? Őzlábról? Faszomat!
  • mr9 #18
    A Gombaszörny visszatér!
  • ostoros #17
    :)
    Csak a szokásos dolgokat soroltuk fel- Űrmeghódíccsa, Minmeghalunk, Csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön!, stb.
  • Elemir #16
    Akkor utalj oda pénzt és utána gyere vissza.
  • paby88 #15
    na hát pedig a címből azt hittem hogy tényleg a marsra tették ki a gombákat
  • ostoros #14
    Persze ha zuzmókról lenne szó, akkor más a történet.
  • ostoros #13
    https://en.wikipedia.org/wiki/Lithotroph
    "Known chemolithotrophs are exclusively microbes; no known macrofauna possesses the ability to utilize inorganic compounds as energy sources. Macrofauna and lithotrophs can form symbiotic relationships, in which case the lithotrophs are called "prokaryotic symbionts". "
    Sejtmagnélküliek.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.02.06. 16:57:37
  • wraithLord #12
    Ja, tényleg, most találtam ki, hogy képesek erre. :D

    Minden gomba mikroorganizmus, csak az egyes sejtek különbözőképpen szerveződhetnek. Maradhatnak egyenként, vagy szerveződhetnek telepekbe (ez egy nemzetségen belül fajonként is változik). Szövetes testfelépítésű gombák viszont nincsenek, minden egyes sejt képes önálló életre.
  • ostoros #11
    Csakhogy ezek nem képesek arra. Kemolitotróf élőlényeket csak mikroorganizmusok között találunk.
  • gombabácsi #10
    majd odaviszik aztán azt hazudják hogy ott vót má
    :)