Berta Sándor

Indiában leállították a Facebook internet­projektjét

A közösségi platform ingyenes internetelérési konstrukciót vezetne be, de erről egy ideig le kell mondania.

Az Indiai Távközlési Felügyelet (TRAI) szerint az Internet.org kezdeményezéshez kapcsolódó Free Basics nevű ajánlat megsérti az internetsemlegesség elvét. A hivatal ezért leállította a Free Basics eddigi egyetlen szolgáltatóját és kivizsgálja a projektet - erről a The Times of India számolt be. Az indiai döntés azért fontos, mert csak a helyi lakosok 20 százaléka rendelkezik interneteléréssel.

Mark Zuckerberg novemberben járt Új-Delhiben, hogy bejelentse: a Free Basics az egész szubkontinensen elérhető lesz. A szolgáltatás keretében csak bizonyos alkalmazások és platformok hozzáférhetők, például a Facebook, a Wikipédia, egy szótár, a BBC és egy asztrológiai ajánlat. Emiatt sokan támadták is a konstrukciót. A Reliance Communications nevű indiai szolgáltató aktívan reklámozta az ajánlatot és a Facebook számos nagy napilapban hirdetéseket jelentetett meg. Az egyik hirdetés szerint az elmúlt napokban 3,2 millióan írtak e-mailt a TRAI vezetőinek és a leveleikben a Free Basics mellett foglaltak állást.

A Facebook alapítója 2013 augusztusában jelentette be, hogy cége és további hat társaság szövetséget hoznak létre, amelynek célja, hogy mindenki az interneten legyen, azonban már akkor sem volt mindenki elragadtatva az ötlettől. Áprilisra aztán kiderült, hogy Indiában egyre több korábbi partner vonul ki az Internet.org mögül, mert úgy ítélik meg, hogy a közösségi platform által kiválasztott ingyenes szolgáltatások veszélyeztetik az internetsemlegességet. A Facebooknak 19 országban több mint egy tucat mobilszolgáltató a partnere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Ha jol ertem olyan ugyesek volt, hogy az indiai kormanyzati portalokat is letiltotta... ezek alapjan egesz olcson meguszta, mert normalisabb helyeken kapasbol az egesz site-jat (az fb-t) is blokkoltak volna orszagos szinten.
  • kiak #3
    jaja, meg nincs mindenki fent a vackan - sot nem is netezik - igy macerasabb a maganeleteben vajkalni...
  • Kryon #2
    Deklaráltan az a célja, hogy a FB legyen az internet, és kész. Semlegesség? Mi az? Vagyis gyakorlatilag kijelentette, hogy monopóliumot akar. Ami mellékesen maga lenne a "nagy testvér". Olyan trösztellenes perrel kéne az ilyet nyakon vágni, hogy észhez térjen.
  • ostoros #1
    Küldetés? Az ilyen küldetés tudatos gyíkokat nagyon le kellene vadászni.
    Kártékonyak.