SG.hu

Méltó folytatás a Star Wars: Az ébredő Erő - spoilermentes kritika

Helytelenül fogalmazott a forgalmazó munkatársa a sajtóvetítés előtt. Az ébredő Erő nem az év, hanem az évtized filmeseménye, olyan produkció, amire világszerte körmöt rágva és karfát markolva várakoznak a tömegek. Lehet, hogy különböző okokból kifolyólag és eltérő mértékben, de a Csillagok háborúja legújabb fejezete jóformán mindenkit érdekel, valószínűleg még azon keveseket is, akik ennek az ellenkezőjét állítják. George Lucas álma mérföldkővé vált nem csupán a filmművészet, hanem a kultúra fejlődésében is. A Star Wars eredeti trilógiája megváltoztatta a világot, ehhez kétség sem férhet.

A csoda megteremtője mindent megtett annak érdekében, hogy csorbítsa a messzi-messzi galaxis dicsőségét, ám az előzménytrilógiát megemésztettük, a régit pedig még mindig ugyanúgy imádjuk. És most, tíz évvel Anakin Skywalker megromlása után J.J. Abrams vette kezébe a gyeplőt. Óriási érzés volt megélni azt a fantasztikus hangulatot és élményt, amit minden bizonnyal átéltek azok, akik annak idején, a premierkor moziban nézték az eredeti filmeket!

Nem fogok történetleírásba bocsátkozni, egyrészt azért, mert teljesen fölösleges a véleményem átadásának szempontjából, másrészt pedig azért - és inkább ezért - mert spoilermentes kritikát ígértem, már pedig már a cselekmény kiindulópontjának elárulásával is többet mondanék, mint amennyit a film megnézése előtt álló rajongók tolerálnának. Így nem szinopszisolunk, ahelyett, hogy leírom, mi a történet, inkább elmondom, hogy milyen.


Nagyjából olyan, mint amilyenben jóhiszeműen reménykedtünk, amiért némelyek talán még imát is mormoltak. J.J. Abrams rajongója a franchise-nak, épp ezért nagy kincs, hogy ő ülhetett a rendezői székbe, hiszen az elüzletesedett gondolkodású, és direktori értelemben amúgy sem túl tehetséges George Lucas-szal ellentétben ez a fickó végre tudja, hogy mi kell azoknak az embereknek, akik beleszerettek az 1977-es filmbe és persze a folytatásaiba.

A cselekményvezetés a fény és a sötét oldal történetét is ügyesen gondolja tovább, úgy félútig erősen fókuszál arra, hogy több aspektusból mutassa be az eseményeket, sokáig azt se tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy ki is lesz itt végül az igazi főszereplő. Természetesen a középpontban ismételten a mindent átható Erő áll, és végre régi fényében ragyog, ugyanabban a titokzatosságban brillírozik, midikloriánoktól mentesen, mint 30 esztendővel ezelőtt.


Abrams a klasszikus trilógia stílusát kelti újra életre, ám kisebb mozzanatoktól eltekintve a film nem válik önismétlővé, hiszen még a korábbról ismert sémákat is sikerül felfrissíteni, új felfogásban tálalni, remek fordulatokkal megspékelni. A régi és az új karakterek egyaránt jól működnek, és ami még fontosabb, jól dolgoznak együtt, kiválóak a pozitív alakok, de a sötét oldal szereplői is nagyon érdekesek, elsősorban természetesen Kylo Ren kap sok teret.

J.J. Abrams jól tudja, hogy a rajongók ki voltak éhezve már egy igazán jól megírt Star Wars-sztorira, ezt meg is adja nekik, ugyanakkor arról sem feledkezik meg, hogy a moziba áramló tömegek gigantikus látványorgiában is bíznak. Annyi baj legyen, ezt is megkapják. Abrams csatajelenetei a klasszikus trilógiából ismert beállításokat vegyítik egészen új ötletekkel, ezáltal pedig olyan pazar koreográfiák szabadulnak el a vásznon, hogy az néha tényleg, a szó legszorosabb értelmében lélegzetelállító. És nem csak az űrcsaták esetében van okunk elégedetten mosolyogni, hiszen a fénykardpárbajok szintén dinamikusak.


Nagyon fontos, hogy Abrams, az előzménytrilógiát dirigáló George Lucas-szal ellentétben újfent tiszteli ezeket a nagyszerű, kreatívan megálmodott fegyvereket, és csak annyi teret ad nekik, amitől használatuk nem válik elcsépeltté, ugyanakkor kielégíti a nézők szomját. A látványvilág további nagy előnye az aprólékosság, hiszen ebben a filmben tényleg minden a végletekig ki van dolgozva, képkockáról képkockára csodáljuk a művet, és igyekszünk felfogni mindent, amit látunk, de persze nem sikerül, mert nemes egyszerűséggel olyan sok minden van egyszerre a vásznon, történés és háttér egyaránt, hogy az első nézésre teljes egészében befogadhatatlan. És ez most abszolút pozitívum, hiszen tulajdonképpen ez teszi a Star Wars-moziélményt azzá, ami.

A klasszikus űrhajók némiképp újszerű bemutatásban érkeznek, kivéve persze az Ezeréves Sólymot, ami még mindig ugyanaz az ócskavas, mint régen, továbbá a különböző lények és szörnyek kidolgozása is kreatív és részletes. John Williams klasszikus témáitól most is ugyanúgy kiráz a hideg, bár az is igaz, hogy az újonnan komponált betétek elmaradnak az eredeti színvonaltól, de erre talán számíthattunk is.


A főszereplők, Daisy Ridley, valamint John Boyega szépen helytállnak, különösen előbbinek áll nagyon jól a Star Wars világa. Harrison Ford ugyanolyan könnyedén és lazán hozza Han Solót, ahogy azt évtizedekkel ezelőtt egyszer már megszokhattuk, de Carrie Fisher sem rossz.

Az ébredő Erő sok-sok idő után, új reményként hozza vissza a Csillagok háborúja varázsát a mozikba. A Birodalom visszavág magasságába azért nem emelkedik, de méltó folytatása minden idők egyik, ha nem a legfontosabb filmtrilógiájának, és őszintén reméljük, hogy a további epizódok is legalább ennyire ütősre sikerülnek majd.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: Episode VII - The Force Awakens)
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 136 perc, 2015 (12)

rendező: J.J. Abrams
forgatókönyvíró: J.J. Abrams, Lawrence Kasdan zeneszerző: John Williams
operatőr: Daniel Mindel
producer: J.J. Abrams, Bryan Burke, Kathleen Kennedy vágó: Maryann Brandon, Mary Jo Markey

Rey - Daisy Ridley
Finn - John Boyega
Han Solo - Harrison Ford
Luke Skywalker - Mark Hamill
Leia Solo - Carrie Fisher
Chewbacca - Peter Mayhew
C-3PO - Anthony Daniels
R2-D2 - Kenny Baker
General Hux - Domhnall Gleeson
Kylo Ren - Adam Driver

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sznek1975 #28
    Sziasztok. kicsit csalódtam és rosszul esett nekem hogy Han Soló-t megölették, igaz hasonlót éreznék bármelyik régi szereplővel kapcsolatban. Harrison Ford kérése lehetett vajon ez hogy a karakterét ily módon ne lehessen látni a következő epizódokban ?
  • Kornan #27
    Nekem tetszett, de azért nem ugyanaz, mintha gyerekként néztem volna meg. Nem fog olyan mélyen megmaradni bennem. Tényleg lehetett volna kicsit egyedibb is, de gondolom, nem akart kockáztatni JJ.
  • MrAndree #26
    Lol? Korhatár besorolása ugyanaz mint az előzőeknek. Vagy magasabb mert emlékeim szerint pg13 még nem létezett 1980ban.
  • aru #25
    Többet vártam, ez gyakorlatilag két filmből összeollózott egyveleg. Ennek az Abrams tanknak a filmjei amúgy sem jönnek be nekem többnyire... A Star Treket is tönkreteszi/tette!
  • MaRee #24
    Nalam a 3. resz volt az etalon, ez annal nem jobb. Az 1.-nel jobb, de amugy nem dobtam el az agyam tole. Uj Remeny es Birodalom Visszavag masolat.
  • Bandicoot #23
    Gyakorlatilag ő alakítja a legnagyobbat szinte.:)
  • Bandicoot #22
    A trailerből nekem minden átjött csak ez nem.... Ráadásul okosan vagdosták össze a trailereket, oldalak ezrei foglalkoztak a témával,fanok milliói találgattak...És rohadtul nem az lett számtalan dolog mint amit hittek sokan..

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Például egyöntetűen mindenki Finn-t hitte az új Jedinek, főként hogy a trailerben és még a poszeren is a fénykarddal pózol...És lám, Rey akire mindenki Soloként voksolt valójában szinte biztos hogy Skywalker...:)
  • Bandicoot #21
    NE ülj be rá ekkora elvárásokkal, én is így ültem be és a katarzis számtalan dolognál elmaradt szerintem emiatt.
    Maradjunk annyiban (Sw fanként mondom) hogy az első 3 epizódnál jobb.
    Hogy méltó folytatása lesz-e az eredeti trilógiának az majd a következő rész(ek)ben fog kiderülni, ez csak afféle "felvezetés" volt mint az "új remény" ugyanakkor annak egy újragondolása is számtalan tekintetben. A kérdés az hogy a szereplők,frakciók,és a cselekmény kiforr-e jó irányba a következő részekben vagy elrontják gyenge ötletekkel... Felvezetésnek számtalan dologban frankó,viszont vannak benne dolgok is amik SW fanként nekem nem jöttek be az egyik ilyen dolog (ez szerintem nem spoiler mert nem a történettel kapcsolatos sem szereplővel) a zene ami az ismerős dallamok felzendülését leszámítva egyszerűen felejthető és harmatgyenge lett. Ugyanakkor vannak benne elég megosztó dolgok, például a negatív szereplő személye, ami sokaknak szállka,de szerintem így a felvezetőben zseniális.

    Összegezve végülis nekem tetszett (egyetlen komoly momentumot leszámítva), de hogy ismét a régi fényében tündököl-e majd az új trilógia azt a folytatások tartalma dönti el. Ez így felvezetőnek akárcsak annó az "Új remény", jó volt.
  • gombabácsi #20
    amúgy remélem nem herélték ki teljesen, és ilyenek is lesznek (kép a birodalom visszavágból):



    na persze erre kevés az esély, mert ügye leszállították a korhatárt... marad tehát a szuperhősfilmes áltökösség
    Utoljára szerkesztette: gombabácsi, 2015.12.18. 14:52:00
  • gombabácsi #19
    nekem is tetszett az összes eddigi rész. lucas bármilyen hülyeségeket is csinált, azoknak lelke van.
    és félek hogy ennek nincs (helyette ipari termék). és épp ezért tetszik a népnek... :( (csilivili robbanások meg üres hatásvadász hülyeségek)


    Utoljára szerkesztette: gombabácsi, 2015.12.18. 14:29:20