MTI

Nyilvántartásba veszik az Egyesült Államokban lévő drónokat

Az engedély nélküli drónröptetések számának elszaporodása miatt munkacsoportot állított fel az amerikai kormány. A testület feladata az lesz, hogy kidolgozza a pilóta nélküli repülőszerkezetek szövetségi nyilvántartásának módját.

A magánszektor és a kormányzat képviselőiből álló munkacsoportnak november 20-ig, a karácsonyi ajándékvásárlási szezon kezdetéig kell kidolgoznia ajánlásait. Előzetes számítások szerint az ajándékvásárlási szezonban több mint egymillió drón fog elkelni az üzletekben. "Követelményként támasztjuk majd a drónok üzemeltetőivel szemben, hogy jegyeztessék be repülőgépeiket" - jelentette ki washingtoni sajtóértekezletén Anthony Foxx közlekedési miniszter. A bejegyeztetési kötelezettség nemcsak az újonnan vásárolt, hanem a már használatban lévő drónokra is vonatkozik majd, ezek számát a The Washington Post című lap szerint szintén egymillióra becsülik.

Az amerikai repülésügyi hatóság (FAA) augusztus 9-én kibocsátott adatai szerint pilóták idén eddig csaknem 700 alkalommal jelentették, hogy távirányítású repülőszerkezetek szálltak el a közvetlen közelükben az Egyesült Államokban. Ez mintegy a háromszorosa a tavaly egész évben feljegyzett eseteknek. Az FAA szerint pilóták és repülőgépek utasai egyedül szeptemberben száz szabálysértő vagy veszélyes drónröptetést észleltek. Az ebben vétkes gépek azonosítása szinte lehetetlen, ha azok nem zuhannak le, és a hatóságok nem férnek hozzá a gyártási számukhoz.

Amerikai kormányzati tisztségviselők szerint a nyilvántartás lehetővé teszi majd a szabálysértő drónok tulajdonosainak beazonosítását, ami mindeddig meglehetősen nehéz feladatnak bizonyult. Az FAA és más kormányhivatalok egyúttal olyan műszaki eljárások kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel képesek lesznek megakadályozni, hogy távirányított - pilóta nélküli - szerkezetek repülőterek vagy olyan nyilvános helyszínek közelében szállhassanak, ahol biztonsági vagy védelmi kockázatot jelentenek.


Az FAA jelenleg is érvényes, de gyakran megszegett irányelvei szerint egyébként a drónok engedély nélkül nem emelkedhetnek 400 lábnál (mintegy 122 méternél) magasabbra, és 5 mérföldnél (mintegy 8 kilométernél) jobban nem közelíthetik meg a repülőtereket. Az FAA rendelkezéseinek értelmében a legtöbb üzleti vállalkozás számára tilos a drónok alkalmazása, amíg nem véglegesítik az erre vonatkozó biztonsági szabályokat. A The Washington Post úgy értesült, hogy erre még legkevesebb egy évig várni kell majd.

A szabadidős drónröptetés gyakorlata csaknem teljesen szabályozatlan az Egyesült Államokban. A kongresszus 2012-ben törvényt fogadott el az új típusú repülőmodellezők védelmében, amely az FAA számára megtiltotta, hogy további szigorításokat vezessen be. Ennek eredményeképpen a pilóta nélküli repülőszerkezetek működtetői számára nem írják elő sem a vezetői tanfolyam elvégzését, sem a vizsga letételét. Noha az FAA-nek nem tartozik a hatásköréhez a hobbidrónok röptetésének engedélyezése, a hatóság bírságot szabhat ki azokra, akik felelőtlenül veszélyeztetik a légiközlekedést vagy kockázatot jelentenek az emberekre a földön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien69 #28
    Bár többségét nem nekem címezted, de pár szösszenet. A dagadt nő hibázott, ennyi. Akár a Te példádból kiindulva. A demokratikus jogrend olyan, hogy ha jön feléd egy szamuráj katanával akár a kezében, Neked először meg KELL várd, míg levágja a fejedet, és csak utána reklamálhatsz a rendőrégen. Persze, ez sarkított dolog, mert természetesen Te nem látod, hogy a szamurájnak van-e engedélye a katana viselésére, ezért hívod a rendőrséget, de NEM rontasz rá idióta módon. Max oda mész, megkérded, van-e engedélye, stb.
    Normál esetben pl a fényképezést kezdőknek úgy KELL(ene) kezdeniük, hogy megveszik a hardvert, és aztán TANULNAK valahogyan. Akár vesznek egy könyvet, amiben legalább az alap dolgok le vannak írva, pl vegyél egy állványt is, stb. A mobillal "fényképezők" kb analfabéta szinten vannak, már, a jelentős többség. De ez jellemző volt a kis kompaktok megjelenésekor is, amikor a hátsó képernyőn látta élőben, amit a gép is "látott". Kitartotta magától jó messzire, megnyomta a gombot, aztán bosszankodott, mert szarul sikerült a kép. A kép "megkomponálásáról", szerkesztéséről, meg olyanok, hogy aranymetszés, stb nem is beszélve. A drón téma is ilyen. Én sem tudom megállapítani, milyen típus, milyen kamera van rajta, mert nem is érdekes. Ha messze repül, SEMMI közöd/közöm hozzá, max bejelentést tehetek a franc tudja hol. Kivéve, ha élet-, és/vagy baleset veszélyt látok, azaz, ha látom, hogy egy utasszállító repülő felé megy. A magán szféra megsértése is ehhez mérten. Ha a kerted felett repül, akkor még ok, de ennyi. A többi dolog is hasonló. A lényeg, hogy pl mobiltelóval vagy egy sima akció kamerával könyebb oda sétálni a célhoz, mint egy drónnal 50 méterre megközelíteni, hogy ne is vegye észre, és tökéletes KÖZELI képet lehessen róla. Ehhez mindenképpen vagy zoom obi kell, vagy tele obi, de ebben az esetben meg az irányítása problémás, ha nincsen rálátása drónt reptetőnek, márpedig ezt feltételezzük.
  • heist #27
    Na, te is tablet-buzi voltál? Köszöntelek.

    Én vagyok önfényező idióta, de te még az adatlapod is csutkára töltötted. Húúú, folyamattervező mérnök vagy? Meg BME-n tanultál? Juuuj, hova sz.rjak?
    Utoljára szerkesztette: heist, 2015.10.22. 13:54:34
  • heist #26
    Rájöttem mi a te bajod.

    Az, hogy azt hiszed, az emberek 100%-ának ugyanaz a hobbija mint neked és te elvárod, hogy mindenki legyen top a te hobbidból és tudja a dagadt nő is a strandon első blikkre, hogy ja az egy XYZxxx típusú kopter XY kamerával olyan magasságból maximum zoom-val xy hangyának fogok látszódni.

    Te egy szakbarbár lehetsz.

    Egy probléma van ezzel, hogy ez a téma, ez a hobbi bizony laikusokat is szép számmal érint. Ha éppen most terepvonatozásról beszélnénk akkor jogosan verhetnéd az asztalt, hogy minek szól bele olyan aki nincs toppon, viszont te is beláthatod, ez nem az a téma.


    @ Macropus Rufus:

    Száz százalékosan megértem az aggodalmadat akkor viszont mégis úgy tűnik, nem én vagyok paranoid, hanem a modern emberi természet olyan általában, hogy ha "privát szféra rögzítésére alkalmas" eszközzel találja magát szembe, akkor ellenérzése támad.
    Amúgy a szarkazmusod közben egy dolgot kifelejtettél. Mégpedig, hogy ha mobillal megállsz a házam előtt és fotózol, akkor te azonosítható vagy.

    Pont itt van a lényeg. Ha egy drónt küldesz valahova, akkor ki azonosítja, hogy ki vezeti és mi célból? Érted a problémát?

    "Viszont abban van valami, hogy nekem speciel szembe nem jutott a szomszéd figyelése, őst a kukkolás sem."
    Nyilvánvalóan olyan példát hozok, ami negatív, nem tudom, ezen miért kell rugózni. Ha engedélyeznék a katanák közterületi viselését középkori Japán módra, akkor azt a példát hoznám, hogy mi lesz ha leszúrnak valakit, de ez nem azt jelenti, hogy én akarok leszúrni bárkit is, de ha a veszélyekre akarom felhívni a figyelmet akkor nyilvánvalóan nem mint kerti-grill segédeszközként példálózom vele. Lépjünk is már túl ezen a dolgon mert nem te vagy az első aki leírod de remélem az utolsó.

    "a dagat bula is csak azért pörgött be, mert dron filmezte. Ha ezt telóval tette volna bárki, le sem szarta volna, pedig az illető tényleg kukkoló... Ez az emberi primitívség."

    No várjál, ez nem egészen tiszta. Tehát azt mondod, paranoid vagyok de te közben egy szimpla telefonnal fotózót egyből kukkolónak akarsz beállítani?

    "Ami új, ami más attól alapból rettegni kell."

    Semmi esetre sem, viszont mivel te tolakodsz privát szférába anélkül, hogy azonosítanád magadat így úgy gondolom a te felelősséged közölni az emberekkel, hogy ki vagy és mi a f.szt csinálsz ott.

    Vagy te tán nem gyanakodnál, ha sálas, kapucnis fickó állna meg a házatok előtt? Pontosan ugyanez a helyzet a drónokkal is.

    Alien69:

    Figyelj, egy dolgot írok neked is, aki látja a drónodat, az mégis honnan a fütyiből tudná, hogy te éppen a tájat fotózod? Komolyan kérdezem. Sőt, azt is meg merem kérdezni, hogy te mint szaki, vajon meg tudod e állapítani szabad szemmel egy drónról, ami a fejed felett 60 méterre lebeg, hogy vajon milyen típus, milyen optikával ki és miért használja?
  • molnibalage83 #25
    Ez a hist egy önfényező idióta.
  • Alien69 #24
    Mondom, hogy NINCS ismereted, vagy tájékozatlan vagy. Olvass utána pl a fényképezés alapjainak. Rá jössz, hogy pl a tájfotózás minden fotósnál alap, de a mobilteló IS tájfotózásra vannak belőve. Nagylátószögű objektív van a mobilok 99,99%-ban, zoomról meg ne is ábrándozzunk (nem, ismétlem NEM a digitális zoomról van szó, illetve, van kb 2-3 típus, jellemzően Nokia, melyek elegyei a telefonnak, és a fényképezőgépnek, illetve, van samsung cucc is androidos, de cserélhető optikával). Amitől kint félnek IGAZIBÓL, az NEm ezek a kínai olcsóságok, mert NEM ezekkel repülnek be védett helyekre. Mivel ezek a játék kopterek ható távolsága kb 100 méter alattiak. nem én fogom a kopteremmel a 10.kerületben a leszálló gépek elé bereptetni. A többség SE fog ilyet csinálni, de MINDIG lesz 1-2 felelőtlen gyíkarc, aki persze jampizik a 300 dolláros cuccával, mert majd oda repül a kopterrel a gépek mellé leszállás közben. Hülye emberek mindig is lesznek, és ennyi. A milliós eladásból lesz 10, akik agy nélkül reptetik, lesz pár, akik azért okoznak bajt, mert bénák hozzá, de pénzük van, és a cikkek NEM a 999.000 normálisabb hobby kopteresről fognak szólni.
  • Macropus Rufus #23
    értem az álláspontodat, de azt is értsd meg, hogy engem meg a fotózni képes telefonok aggasztanak. Az több embernél van mind dron.
    (csak nálunk több millió okos teló van...) És azzal bármikor olyan képet készítek bárkiről amit akarok. Sőt befotózok az udvarába ha kell, és a képet még editálni is tudom bármilyen kompromitáló képpé és posztolhatom is azt, az utcán befogott nyitott wifin keresztül egy akármilyen oldara koalalumpurba. Aztán ezt a linket meg osztom mint a hülye, hogy nééé mit találtam.
    Szóval sztem regelni kellene a fényképezős telókat/tableteket.
    Sőt, a videó kamerákat is, hiszen az maga a fertő. Külön prioritás ha valakinek GoPro-ja is van és quadrokoptere is. Ez már minimum 24 órás megfigyelést von maga után.

    Kicsit túl ráparázol a dolgokra. Ha valaki figyelni akar valakit azt dron nélkül is meg fogja tenni. (eddig is megtette, ez után is megfogja tenni)
    Aki meg nem az ez után sem fogja, akkor sem ha van dronja. Hidd el.

    Viszont abban van valami, hogy nekem speciel szembe nem jutott a szomszéd figyelése, őst a kukkolás sem. Neked meg egyből akukkolás jutott az eszedbe... szerintem ez a no comment kadegória.

    Jeffjohnson példájánál maradva: a dagat bula is csak azért pörgött be, mert dron filmezte. Ha ezt telóval tette volna bárki, le sem szarta volna, pedig az illető tényleg kukkoló... Ez az emberi primitívség. Ami új, ami más attól alapból rettegni kell.
  • Jeffjohnson #22
    A legnagyobb probléma ott van, hogy semmilyen tudásod nincs a témával kapcsolatban. Ha ez a bulvármentalitás neked jó, akkor zárkózz be nyugodtan mert a világ egy veszélyes hely számodra.

    "a prófétáknak ez a sorsuk."
    "tájfotózást nem sorolnám az általános hobbik"
    Ezek ilyen humorbon-bonok ugye? Mert ha ezt komolyan gondolod az már nem vicces.

    "sok emberbe ellenérzést vált ki"
    Igen, a tudatlanokból mindenképpen. Vagy ha neked a felismerhetetlen hangya méretű emberek kukkolást jelent akkor megint nálad a probléma.

    "kontrollálni nagyon nehéz"
    0 ismétlem nulla tudásod van a témában. Olvass utána és akkor gyere vissza ha már tudsz is valamit róla.
  • heist #21
    Alien69: Az hogy én milyen kamerát akarok rakok rá szerintem már egyéni döntés kérdése az meg, hogy nem tudok vele 20 méterről elolvasni egy újságot még nem jelenti azt, hogy nem kukkolhatom vele a szomszédot.
    A beltéri használat az más, itt a cikk szerint a kültéri használatról van szó ha nem tévedek.

    Jeffjohnson: Megmondó ember vagyok igen, anno is ez játszódott le tablet ügyben, egyből felhorkantak az emberek, a prófétáknak ez a sorsuk.

    Nagyon sokan? Hát ez relatív mert igencsak népes a haveri\ ismerősi köröm, vannak köztük hobbifotósok is, de drón-reptetésről nekem egyik se számolt be.
    Szóval szíves engedelmeddel én pont a tájfotózást nem sorolnám az általános hobbik közé és azt is erősen kétlem, hogy az egy milliós rendelésből akárcsak a tíz százaléka is tájfotózásra használná.
    De még ha arra is, mint a cikkből kiderül, igencsak veszélyes móka ez, kontrollálni nagyon nehéz ezért lásd be te is, a legegyszerűbb a polgári tilalom lenne.

    Nekem nincs üldözési mániám csak tudni szeretném, hogy ki is mi célból lebegteti a közelemben a vackát és mivel ezek az eszközök egyik kérdésre sem adnak választ, így nyilvánvaló, hogy sok emberbe ellenérzést vált ki, mint ahogy a te strandos példád is mutatja.

    Nem hiszem, hogy csak a fontos, hogy miután a rendőr megnézte a felvételt, bebizonyosodjon, hogy nem vették fel a fürdőzőt, hanem az is, hogy a cselekedet vélelmezése se sugalljon gyanút.

    Tényleg semmi személyes nincs, csak egyszerűen megtiltanám nektek, hogy ilyeneket reptessetek közterületen mindaddig, ameddig első blikkre ki nem deríthető bárki számára, hogy ki és mi célból körözteti az emberek feje felett.
  • Jeffjohnson #20
    Volt is egy balhé az USA-ban (hol máshol) ahol egy tengerparton reptetett egy kis quadot (talán Phantom 1-et) egy srác és videózta a magasból a tájat, erre egy dagadt nő odament hozzá és elkezdett ordibálni vele, hogy őt ne filmezze. A helyzetből verekedés lett szerencsére a srácnak volt annyi esze, hogy bekapcsolta a telefonja videóját (és nem ütött vissza). A rendőrség kijött a nő egyből odarohant, hogy a srác kukkolta őket. A rendőr a nőnek hitt egészen addig, amíg meg nem mutatta a telefonos videót majd azt, amit a strandról videózott. A légi felvételen (goproval készült) kb. hangya méretű emberek voltak. Ha jól tudom a nő ellen testi sértésért eljárás indult.
    Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2015.10.21. 15:08:03
  • Jeffjohnson #19
    Örülök, hogy te ilyen megmondóember vagy. Jelentkezhetnél néhány nagy céghez előre megmondani a jövőt.

    Hogy mire használom?
    Arra, amire rajtam kívül még nagyon sokan használják (2 qadkopterem van). Tájfotózásra és videózásra. Például most a városom nevezetességeiről készítek videót, de utazási irodának is készítettem promo anyagot, BMW találkozóról kis rövid klippet, meg autóversenyről is.
    Alapvetően azok a drónok, amiket elérhető áron megvehetünk nem a szomszéd kukkolására lettek kitalálva, hanem táj fotózásra/videózásra. Zoomolási lehetőség max. digitálisan lehetséges de eszembe se jutna a szomszédot kukkolni. Könnyen kiszúrható lenne és kb. a saját hobbimat nyírnám ki vele, pont az olyan üldözési mániás emberek miatt mint te. Egyébként a kukkolásnak van egyszerűbb módja is, ahogy írták lentebb is. Viszont ha te csak a kukkolást tudod elképzelni mint egyetlen hasznos felhasználási terület, akkor a probléma veled van.