MTI

Gombnyomásra nyílnak az ajtók a 2-es és a 4-es metrón szombattól

Gombnyomásra nyílnak az ajtók a budapesti 2-es és 4-es metrón szombattól - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Az állomásra érkező Alstom-kocsik ajtajai ezentúl nem nyílnak automatikusan, a ki- és beszálláskor az utasoknak kell megnyomniuk az ajtónyitó gombot, amikor az zölden világít. Az ajtók záródását jelző hang- és fényjelzés kezdetén az ajtónyitó gombok inaktívakká válnak, a rajtuk látható zöld fény kialszik. A jelzés után öt másodperccel az ajtók automatikusan becsukódnak, tehát ekkor a járművekre már nem szabad felszállni, sem róluk leszállni.

Az ajtókat odazárás elleni védelemmel látták el. Amennyiben egy ajtó érzékeli, hogy szárnyai közé akadály (személy vagy tárgy) került, akkor a zárási folyamata megszakad, majd lassan folytatódik. A megváltozott ajtóműködésről a BKK hangbemondással is tájékoztatja az utazókat, hogy fel tudjanak készülni az új rendre.

A világ sok nagyvárosában már jól ismert szelektív, vagy más néven egyedi ajtónyitási rend bevezetésével az ajtók elhasználódása jelentősen csökkenthető, a járművek légkondicionálásának hatékonysága pedig javítható - írták a közleményben. Budapest metróvonalain eddig a vonatok minden ajtaja egyszerre, automatikusan nyílt és záródott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!