MTI

Mindenkinek az arcképét tárolni fogja a kormány

Arcképprofilokat nyilvántartó rendszer létrehozása érdekében nyújtott be törvényjavaslatot Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlésnek.

Az arcképelemzési nyilvántartásról és az arcképelemző rendszerről szóló törvényjavaslatot a tárcavezető az okmánybiztonság adminisztratív védelméhez, a bűnmegelőzéshez, továbbá az ismeretlen bűnelkövetők korszerű technológián alapuló, minél rövidebb időn belüli azonosításához fűződő társadalmi érdekkel indokolta. Pintér Sándor az okmányhamisítás új elkövetési módjaira, számos bűncselekmény határon átnyúló jellegére hivatkozva szükségesnek nevezte a korszerű technológiák alkalmazását, hozzátéve, hogy meg kell teremteni a pontos és gyors azonosítást lehetővé tevő biztonságtechnikai rendszerek rendvédelmi és közigazgatási célú felhasználásának jogi alapjait.

Az országos hatósági nyilvántartásban az arcképmás adatokból képezett arcképprofilok szerepelnének, azaz nem maga a fénykép, hanem az ahhoz rendelt úgynevezett technikai kapcsoló számok. Az arcképmásból képzett arcképprofil is személyes adatnak minősülne. A tárolt profilokban csak ügyhöz kötötten kereshetnének a jogosult szervek, az arcképelemzésnek pedig két típusa lehet: ismeretlen ember azonosítása és személyazonosság ellenőrzése.

A jogszabály hatályba lépését követően egy úgynevezett ősfeltöltést végeznének annak érdekében, hogy a központi szervnél rendelkezésre álljanak a - törvényben meghatározott - nyilvántartásokban kezelt arcképek. Az arcképelemző rendszer működtetéséért felelős központi szerv olyan technikai kapcsoló számokat kapna meg a személyiadat- és lakcímnyilvántartást vezető szervtől, amelyek például úti okmányokból vagy közlekedési okmányokból származnak, de rendelkezésére állnának adatok a menekültügyi vagy a központi idegenrendészeti nyilvántartásból is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #8
    Nos, az e-kártya az egy rossz vicc. Szerencsére nekem nem kell megújítások tárgyában a hatósegghez járulnom 2023-ig, de az e kártyának úgy kellene működnie, ahogy a #7-ben írtam.

    Mert egyébként egy személyi szám újratöltve mindenféle új, Kubatov-kategóriás profilírozó lehetőségekkel.

    Mondok egyébként egy nagyon vadat, full konteó - ne is legyen igaz soha.

    Országgyűlési választások, szavazófülkék. Ma már vannak egészen kicsi kamerák is, ezek szépen felszerelésre kerülnek a fülékben. Nem veszi észre a sok baromarcú szavazni kívánó állampolgár. Más, ugyanilyen kicsi, nem felismerhető kamerák a választópolgárok becheckolását nézik, és olvassák le az adatokat.

    Jön Rozi néni. Adatai miközben becheckol, "hol írjam alá aranyoskám?", fotózásra és szöveg-azonosításra kerülnek. Fotózva van a mami is, ez csak arra szolgál, hogy melyik szavazófülkében kell majd titokban digitálisan azonosítani. Rozi néni bemegy az egyikbe, az itt "okosban" felszerelt kamerák segítségével titokban azonosításra is kerül. Ez nem túl nehéz, hiszen ruházat textúrája is sokat segít ebben, nem fog otthonkát váltani, 2 perc alatt, amíg megkapja a szavazólapot, és amíg betotyog a fülkébe. Így ezzel jól azonosítható lesz, még ha csak ennyi is ami róla megvan. Rozi néni kihajtogatja a papírt, x-el: ez mind rögzítére kerül, a lényeg itt a papírlapon a jelölés pozíciója - ennek azonosítása bakfitty (v.ö. Microsoft Office Lens).

    Ez után kitotyog a fülkéből, bedobja a beborítékolt szavazólapot, de ez már minket nem kell hogy érdekeljen. Ha jó a rendszer, megvan a választópolgár pofájáról a kép, az adatai felismerve, és ezekhez kapcsoltan szavazata felismerve. Mire elhagyja a választókörzetet, már át is lettek nyomva az adatai a megfelelő helyre, ahol ez fontos és számon tartható, a "titkos szavazás" digitális s*ggbekúrásának eredményeként. Így könnyen lehet, hogy Rozi néni nyugdíjemelése esetleg elmarad, hogy mást ne mondjak, és ő nem fogja tudni miért, de a nemzeti ideológába ez teljesen beleillik. Ennyi a történet, lehet gondolkodni azon, lenne-e ennek Magyarországon realitása ;-)
  • Skylake #7
    Okés, legyen. Én viszont hozzáteszem, csak akkor, hogy mindezek digitális tárolója állampolgárként az én birtokomban van, és annak megnyitása a saját azonosításomhoz, csak saját személyes kódom segítségével lehetséges, és csakis általam. Az állami rendszerek a DNS és az ujjlenyomatból képzett digitális azonosítót tárolják (hash), azonban ezt a számsort a saját tulajdonomban lévő, az állami szervek által digitális úton semmilyen módon egyénileg nem azonosítható-hozzárendelhető digitális tárolója állítja elő.
  • Skylake #6
    Nyugi, nem fog menni egyenlőre a kamerázósdi. Ahhoz elég sok arcképet kell tölteni a rendszerbe, hogy X. Y.-ról tökre valid arcképprofilt lehessen csinálni, amely nagy tömegben, rossz fényviszonyok mellett, takarásban is biztosan megmondja, hogy az ott X. Y. Ez a Fészinek (meg a feltételezhető megrendelőinek) teljesen biztos hogy megvan, ezzel szemben azért egy fotóból ilyet csinálni nem lehet. Másrészt azért van olyan jogszabályunk, ami ezt egyenlőre nem teszi lehetővé - az adatgyűjtés célhoz kötöttségének meg kell felelni.

    Ez az egyfotós megoldás csak úgy fog valid eredményt visszaadni szerintem, ha ugyanolyan a kinézet és megvilágítás legalább nagy mértékben, mint ahogyan azt korábban felvették.

    Még egyszer mondom: a gépi tanulásnak sok fotóra van szüksége ugyanarról az emberről, hogy utána pontos legyen az algoritmus. Te sem jegyzel meg egyvalakit egy darab fotó alapján, ugye? Volt már olyan, hogy láttál valakiről fotót, és láttad később személyesen, és rá sem ismertél? Erről beszélek. Nem véletlenül autotag-eli a Facebook a képeket. Az userek meg készségesen javítják az esetleges hibákat: tanítják a rendszert, és még csak nincsenek is ennek tudatában, vagy jó poénnak, kedves szolgáltatásnak veszik.
  • halgatyó #5
    Gondolom az is "baj" (azoknak), hogy a DNS-t meg ujjlenyomatot nem lehet utcai kamerákkal ellenőrizni. Gyorsan, nagytömegben, messziről. Mert ez lehet a fő cél, szerintem.
    Utoljára szerkesztette: halgatyó, 2015.10.14. 22:42:12
  • Sippie #4
    inkább a DNS-t kéne, meg az ujjlenyomatot.
  • Skylake #3
    Óóó, a Nagy Magyar Nemzeti Facebook, a rezsim legújabb elmeszüleményének híre röpke két hét alatt eljutott ide az SG-re is!

    Nem kell nagyon idegeskedni az arcékprofilok érvényessége okán, én úgy gondolom. A Facebook esetében a felhasználók hisztérikus intenzitással tömik adatokkal rendszert, úgyhogy ott a gépi tanulásnak úgymond majdhogynem nincs korlátja. Úgy tudom, naponta 1 billió fotó megy föl a Fészre, és ha ennek csak a felén van arckép, azért láthatjuk, hogy nem véletlenül nyomat bele pénzt Zucki az arcfelismerő technológiákba, hiszen ilyen nyersanyag mellett tényleg abszolút valid eredményeket lehet elérni! (Ezek következményébe most nem mennék bele.)

    Ezzel szemben a magyar kormány legfeljebb emberenként 1-1 darab jó-rossz, igazolványkép minőségű fotót fog tudni használni, az ő nagyszerű, fényképnyilvántartóval egybekötött profilírozó cuccába, így ezért szerencsére a profilírozás teljesítménye abszolút irreleváns lesz. Azért érezzük a különbséget, ugye? Szóval, szerintem nem kell aggódni! De ha tökre biztosra akarsz menni, fotózáskor rágrimaszolsz egy kicsit, az jól változtatja azokat a paramétereket, ami alapján arckép profil készítése történik ;-) Jobb meg úgy sem lesz nekik!
  • KRTuning #2
    Valószínüleg ezzel a törvénnyel új felhasználási módok is képbe kerülnek.
  • Garfield #1
    "Mindenkinek az arcképét tárolni fogja a kormány"

    Ezt már régóta csinálja az állam, úgy hívják, hogy polgári adat- és lakcímnyilvántartás. Ez a szabályozás az az arcképprofil miatt izgi.

    Az új e-kártya vet fel inkább érdekes kérdéseket. Nem is annyira, mert egy chip fogja tartalmazni szeparáltan a különböző nyilvántartásokhoz tartozó azonosítókat (sz.ig. szám, TAJ szám, adószám, stb.), hanem mert olyan kártya lesz, amely a végleges szabályozási koncepciótól függően tartalmazni fogja vagy az állampolgár önként beleegyezése folytán tartalmazhat biometrikus adatot, lévén hogy az igazolvány úti okmányként is használható lesz. Azaz előfordulhat egy olyan lehetőség, hogy az e-kártyában egyesül több állami adatbázis azonosítója és két, különböző biometrikus adat (fotó, ujjlenyomat).