Gyurkity Péter

Elkezdték letölteni a Plutó-szonda adatait

Az egy évig tartó periódus során minden héten kapunk majd új képeket és adatokat.

A téma iránt érdeklődők jól tudják, hogy a New Horizons küldetés most vette igazán kezdetét, hiszen az átrepülés során rögzített adatok visszaküldését a szonda csak ezt követően indíthatta el. A NASA most elrajtoltatta az intenzív letöltési fázist, amely egy éven át tart majd.

A bejelentésből kiderül, hogy a New Horizons a meglehetősen rövid ideig tartó átrepülés alatt több tucat gigabit információt rögzített háttértárolóin, azt pedig már korábban is tudtuk, hogy az adatok Földre történő visszaküldését pedig kizárólag a megfigyelések lezárulta után kezdheti csak meg. Ennek köszönhető, hogy az első néhány felvétel és megfigyelés kiértékelése után csak most, szeptember 5-én indult el az intenzív letöltési periódus, amelynek során a szonda 1-4 kbit/s sebességgel, a Deep Space Network (DSN) antennái segítségével juttatja el hozzánk az izgalmas felfedezéseket.

Amíg a tehát az illetékesek a következő célpont kijelölését tárgyalják meg, a küldetésért felelős csapat folyamatosan rögzíti a beérkező adatokat, és hogy a nagyközönség türelmét se tegyék próbára, minden héten péntekenként közölnek majd néhány újabb, az eddigieknél jóval részletesebb képet és egyéb információt. Ezek az eddig is használt hivatalos oldalon lesznek láthatók, mégpedig dátumozva, így jól látható, hogy jelenleg még mindig csak a júliusi felvételek közül válogathatunk. Szeptember 11-én azonban indul az egy éven át tartó folyamat, így a hetek múlásával bőven lesz miről beszámolni.

A szakemberek a képek mellett a fontosabb mérésekre kíváncsiak, ezekből vonhatják majd le a fontosabb következtetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #7
    Hat azert a mai technikaval sem feltetlenul jonnenek nagysagrendekkel gyorsabban az adatok. Itt a fizikai korlatok okoznak gondot, vagyis hogy tul messze vannak, es tul gyenge a jel. Erosebb jelhez tobb energia es nagyobb antenna szukseges, egyik teren sem tortent forradalom az utobbi evekben.
  • NEXUS6 #6
    Vagy migránsként kiutasítják őket mikor odaérnek!
    XD
  • Cat #5
    "nem kis genyóság volna ha az első telepeseket nem veszik fel a gyorsabb járművel haladók"

    Nem biztos, hogy fel tudnák, pl. borzasztóan le kell lassítani, majd újra felgyorsítani, ami éveket jelenthet. Vagy valamilyen ugrással haladunk majd valamikor, szintén nem lehet kiszállni félúton.
  • Szefmester #4
    Hát azért szerintem nem kis genyóság volna ha az első telepeseket nem veszik fel a gyorsabb járművel haladók. Csak várják a helyszínen virágokkal meg hula lányokkal. :D

    Legalább átintegethetnének nekik az ablakokból mikor beelőzik. XD
  • Tauri #3
    Az a durva az ilyen projectekkel, hogy nagyon hosszú évekre szól és ez alatt a technológia gyorsan fejlődik.
    pl elkezdik tervezni a projectet valahová menni kellene, X év után összeszerelik az évekkel megálmodott eszközökkel a szondát ( már avuló technológia ) fellövik és X év mire megérkezik. Az egészet nézve 10 év technológiai fejlődés megy véghez ezen eszköz mellett.

    A jövőben majd az lesz kicsit vicces, hogy lesznek mobile "múzeumok", amivel meg lehet majd tekinteni az első űrszondákat amik elhagyták a naprendszerünket :) Csak kinézel az ablakon és ott a Voyager :D

    Vagy az első telepesek egy másik naprensszerbe...miko rmegérkezel egy civilizáció fogad...és ezze várnak " Már vártunk titeket" és kiderül Ők is mi vagyunk csak az utazás alatt felfedeztek gyorsabb technológiát leelőzve őket és technológiát építettek a bolygóra stb....

    Avagy mindmeghalunk :D
  • Zolly75 #2
    B*szki, hát milyen sebesség az, váltsanak szolgáltatót! :))
  • NEXUS6 #1
    "A NASA most elrajtoltatta az intenzív letöltési fázist, amely egy éven át tart majd."

    Lassú a net? Tudom milyen érzés!
    Veled vagyok NASA, maxrespect!
    XD