Berta Sándor

Ijesztően élethű robotoknál tartunk

Nagy az igény a szolgáltatóiparban az élethű, érzelmet kifejező robotokra, a humanoid gépek akár néhány éven belül megjelenhetnek.

Jong Lee, a Hanson Robotics vezetője szerint néhány év múlva sok humanoid robot fog dolgozni, mert számtalan munkakörben kiválóan alkalmazhatók. Cége számos verziót készített: Han, Jules, Philip K. Dick rendkívül élethűek és akkor még ott van Albert Einstein mása is.

Han 12 érzelmet tud kifejezni, képes ráncolni a homlokát, bosszús lenni, mosolyogni, kacsintani - Jong Lee szerint ez teszi annyira emberivé. Az egyes modellek testét egy lágy polimerhab borítja, amit a vállalat fejlesztett ki. Hant körülbelül 40 szervomotor mozgatja és egy okostelefon-alkalmazás segítségével lehet irányítani. A programon keresztül lehet kiválasztani az adott helyzetben használt arckifejezését is; lehet barátságos, empatikus, undorodó, dühös, szomorú vagy melankolikus. Beállítható, hogy milyen erős legyen az adott arckifejezés és a fejmozdulatok is vezérelhetők.


A társaság a robotok két csoportján dolgozik, székhelyük immár nem Texasban, hanem Hongkongban van. Az egyik csoportba tartoznak az emberek méretével megegyező humanoid, míg a másikba a kisebb személyes robotok. Előbbieket a szolgáltatóiparban alkalmaznák: üzletekben, repülőtereken, szállodák recepcióin és az egészségügyben. Az ok, hogy leginkább itt látnak piaci rést, úgy vélik, hiány lesz a szakképzett munkaerőből. Ez arra vezethető vissza, hogy öregszik a társadalom, különösen Japánban, ahol emellett hiány van fiatal dolgozókból, viszont gond nélkül elfogadják a robotokat.

Számos feladatot a robotok vehetnek majd át, de ezek nem olyan automatizált információközlő rendszerek lesznek, amelyek túlterhelik az embereket, hanem barátsággal és tisztelettel fognak bánni az ügyfeleikkel. Vannak egyéb szempontok is: éjfél és reggel 6 óra között például kicsi az esélye annak, hogy egy szállodában egy barátságos, éber, nyelveket beszélő recepciós fogadjon egy vendéget. Egy robot sokkal empatikusabb lehet, tisztában lehet a vendég szokásaival és teljesen önállóan intézkedhet. Azonban Lee szerint a robotok mégis inkább a könnyebb feladatokat fogják átvenni: fogadják majd a vendéget, odaadják neki a szobája kártyáját vagy megmutatják az utat. Emellett rendelkezni fognak beszédfelismerő funkcióval.


A Hanson Robotics eddig a kutatási alkalmazásokra specializálta magát és sokat dolgozott együtt egyetemekkel. Az elmúlt másfél évben fejlesztette arra a szintre a robotokat, hogy azok sorozatgyártásra érettek lettek. Han még csak egy prototípus, így az első sorozatgyártásba kerülő robot az ázsiai vonásokkal rendelkező Eva lesz, amely ugyanarra a technikára épül, mint Han. Lee és kollégái azt remélik, hogy a következő 12 hónapon belül néhány ember méretű robot fontos területeken jelenhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #27
    -szerintem a címben található élethű az alakoskodó eufemizmusa, és így már mindjárt nem is olyan drámai.
  • Archenemy #26
    "amik miatt bajban lehet az emberiség belátható időn belül."
    a "bajban van" (tehát mondjuk az emberek 90%-a éhenhal, lecsökken a populáció bagatell 1 milliárdra, mint az 1900-as években) meg a "kihal" (tehát lecsökken a populáció nullára) közt én markáns különbséget látok.
    Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2015.07.08. 15:00:38
  • Archenemy #25
    "Emlékeztetnélek, hogy a 70 évvel ezelőtti technológiával készült bomba 140 EZER emberéletet követelt (ez pl elég lenne Pécs teljes lakosságának kiiktatására, ami az 5. legnagyobb városunk). "

    És ez kevesebb, mint a fele annak, amennyi ember születik NAPONTA. Napi két (vasárnaponként három) városnyi embert kéne leatombombázni ahhoz, hogy az emberiség NE SZAPORODJON (ilyenkor fogyni még mindig nem fog!). Teljes aránytévesztésben vagy.
    http://www.theworldcounts.com/stories/How-Many-Babies-Are-Born-Each-Day
    "The UNICEF estimates that an average of 353,000 babies are born each day around the world."
  • Roger6 #24
    Hagyjad mr9, nem érti. Hirosimával jön, ami 70 éve volt, azóta nyilván ugyanolyan atombombák vannak, néha leporolják őket a garázsban, oszt ennyi, azóta semmit nem fejlesztettek rajtuk. :)

    Szerintem meg az nevetséges, hogy egy 70 évvel ezelőtti bombára utalsz a mai technológia mellett, ami nagyjából olyan, mint egy hangyának egy integrált áramkör. Nem képesek kiirtani városokat? Emlékeztetnélek, hogy a 70 évvel ezelőtti technológiával készült bomba 140 EZER emberéletet követelt (ez pl elég lenne Pécs teljes lakosságának kiiktatására, ami az 5. legnagyobb városunk). Ennek a technológiának a hajnalán voltak erre képesek már ezek a szerkezetek, és ha azt hiszed, hogy mára nem sokszorozták meg ezek erejét, akkor jóval naivabb vagy, mint hittem. :D

    Sokra megyünk a populációnk növekedésével, ha nem lesz mit ennünk, ha tönkrevágjuk a klímát, szennyezzük az ivóvizet, ózonlyuk, globális felmelegedés, állatfajok kihalása, számos kór és betegség (nem is oly rég pl Pestis), és még hosszan tudnám sorolni azokat a dolgokat, amik miatt bajban lehet az emberiség belátható időn belül. Persze itt nem emberöltőben számolok.

    Nem így látod? Elfogadom. Nevetségesnek tartom a te nézeted? Nem, mert azt hiszel, amit akarsz. De az egymás iránti tiszteletet tőled is elvárnám.
  • Archenemy #23
    Az, hogy lesznek a jövőben katasztrófák (ahogy a múltban is voltak), az nyilvánvaló. Abból arra extrapolálni, hogy kihal az emberiség, meg nevetséges. A nyugati kultúra ha elpusztul, és lesz helyette ISIS meg Boko Haram, akkor se hal ki az emberiség, közel sem.
    Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2015.07.08. 13:44:55
  • mr9 #22

    Utoljára szerkesztette: mr9, 2015.07.08. 13:16:29
  • Archenemy #21
    Akkor mi a meghatározó? Mi alapján állítod, hogy az emberiség " zuhanórepülésben tart a saját fajának kiirtása felé"?
    Mellesleg egy atombomba nem pusztít ki "országokat", sőt városokat sem. Hiroshima ma pl. így néz ki:

    Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2015.07.08. 13:13:00
  • Roger6 #20
    A lélekszám egyáltalán nem meghatározó, ha egy atombomba képes egész országokat elpusztítani.
  • Archenemy #19
    "Az emberiség jelenleg nagyjából zuhanórepülésben tart a saját fajának kiirtása felé (gyakorlatilag háború nélkül is gyilkoljuk egymást, és magunkat, a környezetünket)."
    Szinte már ki is haltunk...

  • Jawarider #18
    inkább a betegségeket kéne kutatni. Pontosabban a gyógyírt.

    Jajj, miket beszélek, akkor nem lenne ennyi forgalma a nagy cégeknek...