Balázs Richárd

Magasabb és okosabb emberek születnek a genetikai sokszínűségből

Egy átfogó nemzetközi tanulmány eredménye szerint a genetikailag eltérő szülők gyermekei jellemzően magasabbak és élesebb ésszel rendelkeznek, mint mások.

A kutatók több mint 100 tanulmány egészségi és genetikai információit elemezték, melyekben közel 350.000 ember vett részt világszerte. A csapat szerint a nagyobb genetikai diverzitás a magasság növekedéséhez, valamint jobb kognitív készségekhez, magasabb iskolázottsághoz is köthető, nem befolyásolja azonban az olyan egészségügyi tényezőket, mint a magas vérnyomás vagy a koleszterin szint, ami a szívbetegségek kialakulásának esélyét befolyásolja.

Az Edinburgh Egyetem kutatói az egyének teljes genetikai felépítését vették szemügyre, az azonos génmásolatok számát vizsgálva az anyától és apától, ami megmutatja, mennyire közeli rokonságban álltak a szülők. Akiknél ez a szám alacsony, azoknál magasabb a genetikai diverzitás az öröklődésben, ezáltal az anyai és apai oldal nem, illetve kevésbé rokonítható. Az elméletek szerint a közeli családi kötődések növelik a leszármazottak hajlamát a komplex betegségek kialakulására, a kutatók szerint azonban nem ez a helyzet. Eredményeik szerint a genetikai különbözőség csak a magasságot és a gyors gondolkozást befolyásolja.

A kutatás szerint az evolúciónak nincs hatása a súlyos betegségek kialakulásának hajlamára. "A tanulmány rávilágít a nagy genetikai elemzések erejére, melyekkel alapvető információhoz juthatunk evolúciós történetünkről" - mondta dr. Jim Wilson, a kutatás vezetője. "Kutatásunk megválaszolja azt a kérdést, amit elsőként Darwin tett fel a genetikai sokszínűség előnyeiről. A következő lépés a génállomány azon részeinek beazonosítása lesz, ami a legtöbbet profitál a diverzitásból" - tette hozzá dr. Peter Joshi, a Nature szaklapban megjelent tanulmány szerzője.

Darwin maga is közeli rokont vett feleségül, később aggódott is gyermekeik egészségéért. "A beltenyészet nincs hatással a kardio-metabolikus tényezőkre, ami sok halálos betegséghez vezethet" - hangsúlyozta Wilson. Valóban, Darwin tízből hét gyermeke, akik túlélték a gyermekkort, átlagosan 77 évet éltek, többen elismert tanárok lettek a maguk területein, hárman akadémiai tagságot szereztek, míg egyikük a Királyi Földrajzi társaság elnöke lett. "A beltenyészet nélkül talán ennél is jobbak lettek volna" - spekulált Wilson. És egy kicsit talán magasabbak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #17
    A génmódosítás nem a nyomornegyedekben fog kezdődni,hanem a kőgazdagok,és a hatalmon lévőknél.Az emberiség két részre tagozódását ez fokozni fogja /ha sikerrel jár !/
    Ez megnyitja az utat a maroknyi *elit*uralma előtt.
    Teljes kontroll,modern rabszolgaság,kiszolgáltatottság.
    Néha csodálkozom,hogy az emberiség a kapzsiság,a hatalomvágy, gátlástalanság ellenére mégis hogyan juthatot el ilyen magas szintre.
  • ostoros #16
    Az igen. És ezt most hogy? Fajelmélet a liberálistól?
  • fonak #15
    Ne szidd a kisebbségeket! :)
  • RAZOR27 #14
    :D
  • panoz0 #13
    Szűkebb környezetemben is tapasztalom ennek az állításnak a hitelességét.

    Ez amúgy választ is adhat miért olyan logikátlanok, agresszívek és szellemileg visszamaradottak a generációk óta neonáci ideológiájú beltenyésztett családok.
  • HalálosHintalow #12
    Azért nincsen ebben akkora nagy misztikum, elég megnézni a kutyákat, ott is hasonlóképpen működik: a nemesített, tenyésztett fajták sokkal hajlamosabbak az örökletes betegségekre, bajokra, a "játszótéri mixek" meg jóval kevésbé problémásak, sokkal életrevalóbbak ilyen téren.
    Az embereknél is így működik, nem kell ebbe ennél többet belelátni.
  • Amergin #11
    Ájvék! Ráászizmus, Áéjrópá segííícs! Micsoda dolog, hogy a roma kultúra szerves részét képező vérfertőzés degenerációhoz vezet? Gázsi, hívjad az ombucmanodat!
  • UUUU #10
    Vajon a 8. századbeli vikingek a genetikai sokszinűség miatt voltak magasak, miközben a 20. századi kinaiak a sok magukba olvaszott népcsoportok miatt alacsonyak 1200 évnyi különbséggel ?
  • johnfly #9
    A cikk számomra már azzal sántít, hogy egy nem csupán genetikai alapokon nyugvó készséget amit "gyors gondolkozás" -ként nevez meg, egy pusztán genetikai szemszögből megvilágított vizsgálat bizonyítékaként tár elénk.
    Na már most. Ha a "gyors gondolkozás" csupán ezen múlna, akkor dobjuk a kukába az összes tanulmányt, amelyben nevelési, és pszichológiai szakemberek egész garmadája foglalkozva kijelentik, hogy az örökölt képességek rendkívül kis százalékban határozzák meg egy emberi egyed agyi teljesítményét, sokkal inkább mérvadó a már egészen csecsemőkortól elindult tanulási, és bevésődési folyamat minősége, kivéve természetesen, a genetikailag indikált agyi defektusokkal járó kórképek eseteit.

    Ezzel egyúttal ki is javítanám a kutatóknak a felmérésük adataiból levont következtetését, miszerint az egymástól genetikailag távol álló egyedek gyermekeinek gondolkodása olyan kontextus hatására lesz gyorsabb, hogy a szülők akik genetikailag távolabb állnak egymástól, valószínűsíthetőleg olyan közösségben élnek, mely elfogadóbb, és felvilágosultabb gondolkodást mondhat magáénak. Diverzifikáltabb információkhoz férnek hozzá a gyermekneveléshez, és gyermeküknek valószínűleg egy tágabb határokkal ellátott közösségbe, vagy közösségekbe kell beilleszkednie fejlődése során, ami elősegíti intellektuális fejlődését.
    Egy urbanizált közösségben (mely ontja magából a genetikailag változatos párokat) egy gyermek nagyságrendekkel több társadalmi kapcsolatnak van kitéve, mint egy bezárkózott, vagy elszigetelt, esetleg kiközösített embercsoport tagjaként.
  • ostoros #8
    Egyébként ez is:
    http://sg.hu/cikkek/113304/egyre-nagyobbak-es-nehezebbek-a-kinaiak