Gyurkity Péter

A visszahúzódó jég hűti Európát 

Erre figyelmeztet egy új tanulmány, amely szerint a folyamat tovább erősödik.

Az elmúlt években több tudományos munka is készült a Jeges-tenger jelenlegi állapotával és jövőjével kapcsolatban, ezek azonban a tenger sósságára koncentráltak. Egy most közzétett tanulmány a hőcsere központjának elmozdulását és az emiatt felerősödő folyamatot veszi górcső alá, egy nem túl biztató következtetéssel.

A nemzetközi kutatócsoport által elkészített anyag a Toronto Egyetem, illetve a Nature Climate Change magazin oldalán jelent meg. Ebben annak készítői leszögezik, hogy a jégtakaró visszahúzódásának komoly következményei lesznek, mivel a tenger és a légkör között lejátszódó hőcsere központja is északabbra húzódik, ezzel pedig gyengül a jelenség, ami az európai lakosság szempontjából hátrányosan befolyásolja majd a Golf-áramlat erejét és annak eddig kifejtett jótékony hatását.


A Gröndland feletti műholdkép egyenes vonalba rendeződő felhői a hőátadást jelzik

Az 1958 és 2014 között mért adatok vizsgálata alapján jól látszik a Golf-áramlat hatása, amely tulajdonképpen a trópusi régióból szállít fel melegebb vizeket, a kellő mennyiségű hő és nedvesség Nyugat-Európa partjainál történő leadását követően pedig az immár lehűlt víz a mélyben tér vissza az eredeti helyszínre. Normál körülmények között az AMOC (Atlantic Meridional Ocean Circulation) névre keresztelt folyamat kellemesebb éghajlatot biztosít számunkra, a jégtakaró északabbra húzódásával azonban a hőcsere helyszíne is elmozdul (hiszen ezen jégtakaró szélénél találunk ideális körülményeket a jelenség lejátszódásához), a hatás gyengül, így pedig a Golf-áramlat maga is erejét veszti.

A kutatás szerint 1979 óta mintegy 20 százalékkal csökkent a hőcsere mértéke, ez pedig a jövőben folytatódni fog, ami nyilván nem lesz jó hatással az európai éghajlatra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #21
    Szeretnél róla beszélni?
  • UUUU #20
    "Az emberiség kihalásáról álmodozók" ami átalakul hirtelen "Én sem hallottam, de olyat már igen, aki a kiirtásáról álmodozott." kiirtásra.
    Wake up, Neo ...
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2015.07.04. 19:07:39
  • VolJin #19
    Én sem hallottam, de olyat már igen, aki a kiirtásáról álmodozott.
  • wraithLord #18
    Azok tényleg álmodoznak, de én ilyenekről még nem hallottam. Te igen?
  • UUUU #17
    Inkább azok álmodoznak, akik azt hiszik az emberiség öröklétű.
  • NEXUS6 #16
    Már szagot fogtak szerintem.
    XD
  • VolJin #15
    Az emberiség kihalásáról álmodozók rejtélyes módon távol maradtak.
  • NEXUS6 #14
    Na ez az én gondom is!
    Ahogy azt matatom is írja, a klíma, a légkör egy komplex nemlineáris rendszer. Ennek ellenére még csak szemlélet szintjén sem tükröződik ez a legtöbb karbondioxidfób kijelentésben. A klímaarmageddonista tanulmányok soxor egy középiskolai ének-zene dolgozat rendszerszemléletét tükrözi.

    Vegyük példának okáért azt a gyakori módszertani hibát, hogy egy komplex dinamikus rendszer független paramétereit próbálják statisztikai korrelációba hozni.
    Ha a rendszert tényleg ismerjük és tudjuk, hogy ezek a tényezők bizonyos folyamatokon keresztül függnek egymástól akkor OK. De ha nincs ilyen folyamat, vagy ami még gyakoribb még e mellett rahedli másik tényező is hat, akkor a statisztikai módszer hatékonysága egyenlő azzal, mint amikor aktuális névnapi névből (pl a betűk száma páros, vagy páratlan) jósoljuk meg hogy lesz-e 5 találatos a lottón vagy nem.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.07.03. 18:03:08
  • NEXUS6 #13
    XD
  • VolJin #12
    Azt viszont magam is alátudom támasztani, hogy a borsót a falra hányni nem csak az alkoholt veszi ki az emberből, hanem az energiát is. Van úgy, hogy az ember süket fülekre talál, miközben a szembe értetlenül állók is ugyanígy vannak ezzel. Amit viszont nagyon fontosnak tartok leszögezni a bevezető után, hogy a széndioxid mumussal történő riogatások közepette mindenki elfelejt a doktori címe ellenére tudományos vitát folytatni. Utalok itt arra, hogy a tudománynak ez az egyetlen területe, ami dogmatikus, és simán eladható minden kijelentés tanulm0nyként.