MTI

10 hétig tárolják majd a távközlési adatokat Németországban

Elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette a digitális kommunikáció adatainak tárolásáról szóló jogszabályjavaslatát a német kormány.

Németországban a személyes adatok védelmét történelmi okokból kiemelt fontosságú ügyként tartják számon, és ez tükröződik a Bundestag elé terjesztett javaslatról szóló kormányzati közleményben is, amelyben hangsúlyozzák, hogy a tervezett jogszabály révén "egyensúlyba kerül a biztonság és a szabadság elve a digitális világban". A javaslat a digitális kommunikáció - telefonálás, internetezés - adatainak úgynevezett készletezését, hosszú távú tárolását (Vorratsdatenspeicherung) szabályozza. A készletezés az úgynevezett metaadatok ("az adatok adatai", amelyek azt mutatják, hogy ki mikor kivel közölt valamit) tárolására vonatkozik, a kommunikáció tartalmát nem érinti.

A legfőbb elv szerint tíz hétig lehet tárolni az adatokat és azután törölni kell őket. Mindez a szolgáltatók feladata lesz. Állami szervek kizárólag súlyos bűncselekmények - például gyilkosság, terrorszervezet létrehozása - gyanúja esetén, bírói engedéllyel férhetnek hozzá a szolgáltatóknál tárolt adatokhoz. Ez azt is jelenti, hogy az adatokat nem lehet bűncselekmények megelőzése céljából felhasználni.

Telefonálásnál a telefonszámokat, a hívás idejét és időtartamát rögzítik, mobiltelefon használata esetén a készülék földrajzi helyének adatait is. Az utóbbiakat csak négy hétre. Az internetezésnél a számítógép azonosítására szolgáló IP-címet tárolják el. A szabályozás nem terjed ki az e-mailezésre, vagyis az e-mailek metaadatait egyáltalán nem tárolják majd. A tervezetről várhatóan még az idén szavaz a Bundestag.

A konzervatív CDU/CSU számos politikusa és a nemzetbiztonsági szervezetek vezetői régóta sürgetik, hogy pótolják új adatkészletezési törvénnyel az alkotmánybíróság által 2010-ben megsemmisített korábbi jogszabályt. Az ügy a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap párizsi szerkesztősége ellen januárban végrehajtott terrortámadás után került kiemelt helyre a politikai napirenden. A parlamenti ellenzék pártjai és a parlamenten kívüli ellenzék több pártja is tiltakozott az igazságügyi minisztériumban kidolgozott törvénytervezet ellen. A Bundestagon kívüli liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) közölte, hogy az alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Eloszor is ez a nemet adatrogzites, tehat ezeket az adatokat nem viszik kulfoldre. Amit az amerikaiak rogzitenek, az ugyis az USA-ba megy kapasbol. Ugyanez az ido nallunk torvenyileg 12 het, de az USA-ra itt sem vonatkoznak az EU-s torvenyek.

    ps: A google adatomorito technologiaja nagyon hatekony, ezt eloszor a gmail-nel hasznaltak, de masra is jo. Ha egy bejovo adatfolyamban megkeresi az ember a redundans file-okat es azokat csak 1x teszi el, majd minden helyre ahol hivatkoznak ra csak a referenciat teszi be, akkor nagyon jol tomoritheto a mai internetes forgalom. Peldaul ha 1000 ember megnezi ugyanazt a cikket, akkor az elso letoltes utan csak az eltero adatokat kell elmenteni, ami jellemzoen sima bongeszesnel pusztan a fejlecekbol all. Ez utobbi is jol tomoritheto, mivel szoveges informaciokrol van szo. De ugyanez igaz az osszes tobbi protokollra es forgalomra is. Ezt a google pl. arra hasznalta, hogy ha 1000 db spam (vagy kor) email-t kell eltarolniuk, akkor az kevesebb helyet igenyeljen. Viszont a technologia a megfigyelesnel keletkezo hatalmas adatmennyisegre is jo, kiveve ha valali tisztan random binaris file-okat kuldozget.
  • Skylake #1
    10 hét nagy idő, az alatt szépen is lehet tükrözni, nyomni egy backupot a bluffdale-i szerverparkba, vagy esetleg az alagsorba, Fort Meade-be, vagy egyéb, általunk kevésbé ismert, de olyan célú helyre, amelynek fő feladata az internet tartalmainak kormányzati szintű bulk tárolása, amikor kell valami info, maradéktalanul elővehető legyen.

    Hint: van egy pár alapelv az életemben. Ebből az egyik az, hogy sosem hiszem el azt, amit egy állami szerv, vagy valami politikusmajom mond az internettel és általában az IT technológiákkal kapcsolatban. Ahogy ezt a választópolgár-boldogító bullshitet sem.